Hellere stor og doven...

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 7. november 2002.


TENDENS & ANALYSE: Big Pharma bliver endnu større. Gigantfusioner er tidens trend, men foreløbig har det
ikke udmøntet sig i øget produktivitet.

Inden året er omme, vil Pfizer og Pharmacia have afsluttet deres planlagte fusion, og der vil være skabt en gigant med en årlig omsætning på 48 mia. dollars. R&D-budgettet bliver på 7,4 mia. dollars, hvilket er branchens absolut største, omtrent tre gange så meget som den nærmeste konkurrent og lidt mere end Islands bruttonationalprodukt .
Fusionen er den seneste i en lang række, men næppe den sidste, lyder vurderingen fra analytikere og konsulenter over en kam. Baggrunden er presset for at få fyldt på den slunkne produkt-pipeline, og det faktum at markedet stadig er tilpas fragmenteret, så medicinalkoncernerne ikke træder konkurrencemyndighederne over tæerne. Pfizer-Pharmacia vil således få ca. 11 pct. af det globale marked, mens nummer to, GlaxoSmithKline, har omkring syv pct. Men vækst i omfang er ikke nødvendigvis ledsaget af vækst i den forskningsmæssige produktivitet.

Porteføljestyring bliver vanskeligere i takt med, at R&D-organisationen bliver større. Med en opsvulmet R&D-organisation vil Pfizer muligvis have vanskeligere ved at gennemføre de komplicerede ændringer, der er nødvendige for at øge R&D-produktiviteten, hedder det i en analyse fra researchfirmaet GartnerG2.

Fjerne opmærksomheden
Derudover advares om, at der ikke er udsigt til, at fusionen vil hjælpe Pfizer med at løse de fundamentale problemer i branchen med patentudløb og manglende udvikling af nye produkter. Tværtimod kan arbejdet med fusionen, som kan vare helt op til to år, meget vel fjerne Pfizers opmærksomhed fra dem.
Carol Rozwell, der er research director for life sciences området hos Gartner G2, var med til at udarbejde analysen. Hun lægger ikke skjul på, at fusioner og opkøb efter hendes mening er den værst tænkelige strategi for medicinalkoncernerne.

"Den største vildfarelse ved life science-fusioner er troen på, at antallet af videnskabelige medarbejdere alene vil skaffe flere nye lægemidler i pipelinen. At øge antallet af medarbejdere fra 600 til 1.200 betyder altså ikke, at du bliver dobbelt så effektiv," siger hun.

Fra dansk side udtrykte Lundbecks adm. dir. Erik Sprunk-Jansen sin manglende tro på, at fusioner vil føre til øget lønsomhed, således i dagbladet Børsen:
"Jeg troede, dinosaurerne var uddøde."
Pfizer har ifølge GartnerG2 brugt fem mia. dollars årligt på R&D gennem de seneste år, men har ikke skaffe nogle 'blockbuster drugs' til huse siden Viagra i 1998.

Pfizers Senior Vice President for science og technology, Peter B. Corr, siger om fusionen, at den vil føre til en skærpelse af fokus på R&D-bestræbelserne.

"Den praktiske effekt af at gå sammen med Pharmacia er ganske enkelt, at vi vil have mange flere lægemiddelkandidater, større økonomisk fleksibilitet og menneskelige ressourcer til at understøtte dem og dermed de bedste muligheder for at finde det maksimale antal nye lægemidler," hedder det i en kommentar fra Peter B. Corr.

Vokseværk-ramte selskaber
Dog ventes selv de vokseværk-ramte Big Pharma-selskaber stadig at have brug for biotek. Alliancerne griber om sig. Senest i slutningen af oktober med GlaxoSmithKlines vidtrækkende aftale med Exelixis Inc. om udvikling af ny cancermedicin. Og med eksempelvis Novartis' aftale med Vertex Pharmaceuticals, Abbott Laboratories' med Millennium Pharmaceuticals og Bayers aftale med CuraGen.

Den tidligere adm. dir. for SmithKline Beecham, danske Jan Leschley, ser også biotekselskaberne som vigtige samarbejdspartnere og leverandører af forskning til medicinalindustrien. Til Berlingske Tidende nævner han Danmark og Sverige som værende helt fremme på området sammen med Tyskland og Finland.

Citat:
Den største vildfarelse ved life science-fusioner er troen på, at antallet af videnskabelige medarbejdere alene vil skaffe flere nye lægemidler i pipelinen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere