Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 7. november 2002.
KARRIERE & KOMPETENCE: Morgenstilheden i svenske Active Biotech Research må skyldes en whiskysmagning, der blev afholdt aftenen før, mener selskabets danske chef for drug discovery. Efter fire år som pendler har hun svært ved at genkende de danske fordomme over for svenskerne hos sig selv.
Striben af forlygter, der snegler sig mod Danmark i mørke, er massiv klokken halv otte en torsdag morgen. Regn og vind rykker voldsomt i den lille Opel, som i ensom kontrast strider sig den modsatte vej over broen fra Valby mod Active Biotech i Lund.
Lederen af selskabets drug discovery-afdeling, danskeren Dorthe da Graca Thrige, synes, at det er rart at have en at tale med. Til dagligt kører hun de 45 minutter alene hver morgen. Men hvis det ikke var for den meget lavere særskat (25 procent) på lønnen, der udbetales i svenske kroner, og en overkommelig anderledes arbejdsmæssig sprogtone (øresundsk) kunne jobbet lige så godt ligge i Hørsholm, mener Dorthe da Graca Thrige.
"Efter fire år har jeg fundet ud af, at man kan skyde en hvid pil efter de fordomme, danskere har om svenskere. Kulturelt set ligner de os fuldstændig. Vi griner af de samme ting, og der er ikke den store forskel på at arbejde i Sverige i forhold til Danmark. Jamen, de elsker os", siger Dorthe da Graca Thrige, mens hun hiver sin elektroniske brobizz frem og glider under bommen på den svenske side af broen. Pris 2400 kroner om måneden.
"Man bliver faktisk flov over at opleve, hvor meget især sydsvenskerne holder af os, og hvor meget mærkeligt der bliver sagt om dem fra dansk side. Engang
imellem spørger en svensk kollega mig: Sig mig Dorthe, hvorfor kan I ikke lide os?"
Sikre forhold
At Dorthe da Graca Thrige ikke længere kan se forskel på danskere og svenskere, er tegn på, at hun er ved at være godt integreret. Sådan har det dog ikke altid været. Når hun tvinger sig selv, kan hun godt komme i tanke om mange små forskelle på os og dem. En af de positive er sikkerheden i jobbet, som hun stiftede bekendtskab med i et tidligere svensk job.
"Der skulle seks personer til at sikre, at jeg var den rette til jobbet hos AstraZeneca. I begyndelsen syntes jeg, det var mærkeligt, indtil jeg fik kendskab til de gode arbejdstagerforhold i Sverige. Det er jo så godt som umuligt at blive fyret her, og det giver en helt anden ro blandt medarbejderne end i Danmark," siger hun.
Inden for samme tema hører barselsorloven på et år, hvor der i Sverige bliver kigget skævt til manden, hvis ikke han tager sin orlov i umiddelbar forlængelse af moderens. Det er også Dorthe da Graca Thriges opfattelse, at svenske virksomheder involverer sig langt dybere i de ansattes private forhold, end vi er vant til i Danmark. Eksempelvis kan man gå til lægen hos Active Biotech.
"Det kunne jeg nu aldrig finde på. Ikke at jeg tror, at lægen eller virksomheden misbruger oplysningerne. Jeg kan nu bare bedst lide at adskille det private og det arbejdsmæssige," siger Dorthe da Graca Thrige.
Men hun mener, at svenskere generelt har mere tillid til autoriteter og systemer, end danskere har, hvilket også i en hvis grad smitter af på forholdet mellem ledere og medarbejdere i virksomheden.
Dorthe da Graca Thrige har i et halvt år været chef for 32 personer i Drug Discovery. Tidligere var hun ansat hos Pharmacia & Upjohn og AstraZeneca.
"Især i den store virksomhed AstraZeneca var der et udpræget hierarki. Man mærker det mindre i en virksomhed som Active Biotech, hvor vi kun er lidt under 200 ansatte," siger hun.
I forbindelse med ansættelsen af chefer har Dorthe da Graca Thrige oplevet, at specielt svenske laboratorieingeniører er skeptiske over for danske chefer pga. fordomme om forskellig lederstil. I Sverige findes ingen laboranter, som det er kendt i Danmark. Eksempelvis har alle i Active Biotech en universitetsuddannelse. Laboratorieingeniørerne har typisk en bachelorgrad.
"Generelt skyldes usikkerheden vist, at laboratorieingeniørerne er bange for pludselig kun at skulle løse rutineopgaver i stedet for at indgå aktivt i udviklingsopgaverne. Det er den fordom, svenskere har om danske laboranter," siger Dorthe da Graca Thrige.
Kursen åd lønnen
Da Dorthe da Graca Thrige forhandlede løn, tænkte hun ikke på at sikre den for kursændringer. Det kunne hun have gjort ved at insistere på at få den i euro eller danske kroner, men det gjorde hun ikke. I stedet får hun den i svenske kroner, og på et tidspunkt faldt kursen så voldsomt i forhold til den danske krone, at hendes løn reelt blev udhulet med 25 procent.
Selv fik hun forhandlet en rimelig løn - siger hun selv - der med den lave skat taget i betragtning, står mål med en dansk løn. Men generelt fortæller Dorthe da Graca Trige, at lønniveauet er mellem 25 og 40 procent lavere på den svenske side af broen. Til gengæld fulgte en fin, stor svensk bil med jobbet. Men grunden til, at det ikke er den, vi sidder i denne morgen, er, at hun pga. danske regler ikke må køre i den i Danmark.
Og sådan er der hele tiden småsten i integrationslejet, der skal få væksthjulet til at snurre i regionen. Dorthe da Graca Thrige sætter sin lid til, at de to landes regeringer kan finde en fælles løsning for Øresundsregionen, så udvekslingen af arbejdskraft kan ske mere smertefrit. Hun ser meget gerne flere danskere på jobbet. Ikke mindst fordi hun har svært ved at være med til de fællesaktiviteter, der måtte være efter arbejdstid. Bilen skal køres hjem.
- Hvis vi var nogle flere, kunne vi jo skiftes til at køre, siger Dorthe da Graca Thrige.
Vi ankommer til arbejdspladsen, der ligger omgivet af Ideon-komplekset, og hvor Dorthe da Graca Thrige har sit kontor i en lys glasbygning med højt til loftet. Morgenstemningen er tyst, og hun forklarer, at en af hendes kolleger er whisky-fanatiker, og at han aftenen i forvejen havde inviteret på smagsprøver.
På vej til kontoret byder hun på rundstykker, håndværkere, te, kaffe og mælk fra virksomhedens fælles morgenbar. Kun de små pakker portionssmør ser svenske ud.
Billedtekst:
På trods af at integrationen går langsomt, får Øresundsregionen stor ros af OECD. Her er to pendlerpionerer hyldet ind i hvert sit fremmede flag: Head of Drug Discovery i Active Biotech Dorthe da Graca Thrige og CEO I Combio Kjell Stenberg. Flagene er udlånt af Nordisk Flag og Fanefabrik. Maxmiling Foto