Mønsterregionen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 7. november 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: OECD's chef for regional udvikling jubler over Øresund. Regionsarbejdet er et forbillede for, hvordan resten af verdens mange spirende nye regioner bør gribe tingene an, siger han. Organisationen er på
trapperne med ny rapport.

Mario Pezzini roser Øresundregionen. Som chef for regional udvikling i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD, der er en sammenslutning af verdens 30 rigeste lande, rejser han rundt og vurderer regionsudvikling i en verden, hvor grænserne bliver brudt ned.

Sidste uge besøgte han Øresund, som København og Skåne kaldes i resten af Europa. Og til marts næste år barsler organisationen med en af sine rapporter, der altid omgives af stor troværdighed og ekspertise. Denne rapport handler om regional udvikling i Øresundsregionen.
"I er rigtig gode. Det skal du citere mig for - I er rigtig gode mennesker", siger han og griner lidt af sin egen friskhed.

Resultaterne af arbejdet er endnu fortroligt. Flere regioner observeres. Bl.a. regionerne, der omgiver voksende storbyer som Helsinki, Riga og Skt. Petersborg, regionen Wien-Bratislava, der inkluderer to hovedstæder af forskellig størrelse kun adskilt af 60 kilometer samt sammenlægningen af 28 byer i Montreal Island i Canada for blot at nævne et par stykker.

Når undersøgelserne er gjort, samles repræsentanter for OECD-landene i januar for at blive præsenteret for resultaterne, der altid følges op af konkrete anbefalinger. Alt efter mængden af indsigelser er den endelige rapport klar til marts 2003. Undersøgelserne er delt op i tre kategorier: Landområder, små og mellemstore byområder samt regioner, der omfatter storbyer. Den sidste kategori gælder for Øresundsregionen.

Model Øresund
"Jeg tror, at integrationsarbejdet i Øresundsregionen kommer til at danne model for, hvordan andre regioner griber tingene an", siger Mario Pezzini.
Dette er en personlig udtalelse, men han lader skinne igennem, at det sikkert bliver en del af de endelige anbefalinger.

"Det at skabe en model skal naturligvis kvalificeres, inden vi kan gøre det til en anbefaling, men personligt tror jeg, at Øresund kan blive en modelregion ud fra den sammenhængende, logiske og socialt ansvarlige måde, det unikke projekt er grebet an på", siger han.

Især etableringen af den efterhånden ti år gamle ØresundskomitÈ imponerer. Øresundskomiteen er et formaliseret samarbejde på begge sider af sundet og består af repræsentanter fra Bornholms Amt over kommunerne i Malmø, Lund og Landskrona, Helsingborg, København og Roskilde samt Storstrøms og Vestsjællands Amter. Formålet med komiteen er at skabe samarbejde mellem myndigheder og interesseorganisationer, at sprede viden om regionen samt administrere EU-programmet Interreg-Øresund. Eksempelvis var det i sin tid Øresundskomiteen, der tog initiativ til Medicon Valley Academy.

Forbløffede
"Når jeg fortæller, at Øresundsregionen har skabt en Øresundskomite med deltagelse af lokale autoriteter, der diskuterer emner, som har med infrastruktur, integration af universiteter og virksomheder at gøre, til vores 30 medlemslande, er alle forbløffede. Alle er interesserede. Det er unikt og intelligent og vidner om en vilje til at bygge noget. Og så er det lykkes at gøre det på en måde, der virker oppefra og ned og nedefra og op på Èn og samme gang, siger Mario Pezzini.

Det sidste forklarer komiteens svenske direktør gennem alle årene Birger Olofsson. På spørgsmålet om, hvorvidt en fælles region er et folkeligt projekt eller blot et industrielt ønske, svarer han:
"Indtil broen kom, var regionsarbejdet drevet af politikere, infrastrukturelle investeringer i en top down proces. Men idet broen åbnede, skiftede fokus. Journalister og befolkningen i området begyndte at stille krav til udviklingen, hvilket blev udtrykt i spørgsmål som: Hvorfor går togene ikke til tiden, hvorfor er broen så dyr, hvorfor er det så besværligt at arbejde det ene sted og bo det andet?", siger Birger Olofsson.

Langsom integration
Integrationen overvåges tæt. Bl.a. af Øresunds Industri & Handelskammare, hvis tal viser, at udviklingen går langsommere end forventet. Især når det drejer sig om at bytte arbejdskraft.
Høje bropriser og komplicerede skatteforhold får hovedansvaret for, at udvekslingen af arbejdskraft kun er 34 procent af, hvad man kunne forvente, hvis Øresundsregionen fungerede som Èn region. Trafikstrømmen er 60 procent af det forventede, handel og samarbejde 50 procent. Samlet viser erhvervslivets Øresundsindeks, at de to områder København og Skåne er integreret 57 procent. Sidste år var tallet 53 procent.

Det er for lidt, mener Birger Olofsson, hvis ambition det er at rive alle barrierer ned og i sidste ende eliminere grænsen mellem Danmark og Sverige fuldstændigt. Derfor skal bropriserne sættes ned, mens skat og sociale sikkerhedsforanstaltninger som sygesikring og pension skal arrangeres, så de ikke opleves som besværligheder for hverken arbejdsgiver eller -tager. Birger Olofsson mener, at det er meget vigtigt, at de to landes regeringer får ordnet de forhold til næste år.

Og her skal han ikke regne med at få hjælp fra OECD. Mario Pezzini afviser, at OECD's rapport vil blande sig i så detaljerede spørgsmål som bropriser og skatteløsninger.
"Vi vil komme med anbefalinger til fælles beskæftigelseslovgivning, infrastruktur samt til finansieringen af den. Vi vil foreslå måder at planlægge de lange træk såsom, hvordan et samarbejde mellem institutionerne kan skrues sammen. Og vi vil komme med forslag til, hvordan regionen kan forbedre sin konkurrencedygtighed", siger han.

Nej til fælles kommune
Med hensyn til at skabe en fælles storkommune i Øresund, som det har været foreslået af bla. Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, bliver det også behandlet i rapporten. I betragtning af at regionen breder sig over to lande, mener Mario Pezzini, at det er nødvendigt med en anderledes form for lokal styrelse end den, der er i dag.
De enkelte nationalstater kan ikke håndtere eller tilfredsstille regionens behov. Men hvorfor skabe en ny Øresundskommune med nye grænser rundt om, spørger han. Hvorfor ikke skabe noget, der er meget mere fleksibelt som forpligtende samarbejder mellem de eksisterende institutioner.

"Det, jeg taler om, er partnerskaber bundet af kontrakter. Man behøver ikke en fælles regering for at få skattesystemerne, sygehuse og universiteter til at arbejde sammen. Her vil ligge en anbefaling", siger Mario Pezzini.

Læs side 20-21

Citat:
Øresund kan blive en modelregion ud fra den sammenhængende, logiske og socialt
ansvarlige måde, det unikke projekt er grebet an på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere