En chance for livet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. oktober 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: Mens kemikerne takker nej, siger laboranterne ja til lederstillinger i analysevirksomheden Analycen i Fredericia. Mød her tre laborantledere, hvoraf en takkede nej til direktørstillingen.

Tre tidligere laboranter i virksomheden Analycen i Fredericia er i færd med at lukke regnskabsbøgerne og ved at overdrage virksomheden til en ny direktør. Det skaber travlhed og usikkerhed. Endnu engang skal bøtten vendes og virksomheden forandres.

Det er seks år siden, det sidst skete. Dengang svenske Analycen købte Fredericia Miljø og Levendsmiddelkontrol og forandrede en mindre kommunal enhed til en dynamisk og moderne virksomhed.

Laboranterne Rita Pedersen, Annette Mortensen og Vivi Handberg placerede sig centralt i forandringerne. Muligheden for at få et lederskab hver i virksomheden bød sig og blev taget.

Senere fulgte kampen om at blive accepteret som chefer af de højereuddannede kemikere. Tilværelsen ændrede sig i takt med udfordringerne i en meget hurtigvoksende virksomhed, hvor ledelse fyldte stadig mere, mens håndværket som laborant rustede. De har lyttet, set og talt sig frem med medarbejdere, og i fællesskab skabt bundlinieresultater i danmarksmesterklasse.

- Jeg er en god leder, fordi jeg har de evner, der skal til. Og de evner jeg ikke har haft, har jeg evnet at tilegne mig. Det handler om at lytte og kommunikere, og det er absolut ikke ting, man lærer på laborantskolen, siger Vivi Handberg, hvis foreløbige karriere i Analycen kulminerede sidste vinter, da selskabets bestyrelse tilbød hende direktørstolen. Et tilbud hun havde mod til at afslå.

I centrum
I 1995 købte svenske Analycen den kommunale virksomhed Fredericia Miljø og Levnedsmiddelkontrol. Det var en virksomhed med meget faste kunder og dermed meget lidt opsøgende salg. En virksomhed ledet af kemikere, der udgør det højeste led af uddannelsesmæssig faglig kompetence i virksomheden. Med købet begyndte en ny virkelighed for virksomhedens dengang kun 16 medarbejdere.

Nu skulle kunderne kapres. Kunder og salg kom i centrum, og da det var laboranterne, der havde kundekontakten, blev et par af dem efterhånden markedsansvarlige og senere afdelingsledere.

Ændringerne i hierarkiet skabte problemer i begyndelsen. De nye ledere skulle accepteres. Blandt de andre laboranter var der ingen problemer med misundelse, men flere af akademikerne syntes, at det var noget underligt noget, at der lige pludselig kom en laborant ind, der skulle lede dem. Det krævede tilvænning.

- De var skeptiske og sagde ting som: "Hvordan tror du, at du kan klare det. Det er traditionelt os, der har klaret at lede afdelingerne i mange år, og vi har trods alt den faglige viden". Men efterhånden, som vi viste resultater, blev vi accepteret. Jeg synes, det var hårdt arbejde. Det var virkelig sådan, at man skulle gøre sig fortjent til det, især når man oven i købet er kvinde. Langt de fleste af akademikerne her er mænd, siger Annette Mortensen.
- Man skal gøre sig fortjent til det, man får, ellers får man det ikke. Og det er fint, siger Vivi Handberg.
Omstruktureringen bar frugt, og virksomheden har udviklet sig meget positivt siden opkøbet. Alene i året fra 2000 til 2001 fik Analycen overskud på 6,2 millioner kroner - en vækst på 33 procent, og medarbejdergruppen tæller nu omtrent 150 personer. Selskabet er på hitlisten blandt dagbladet Børsens gazellevirksomheder.

Virksomheden voksede til en størrelse, hvor det blev klart, at det var nødvendigt med egentlige ledere til at håndtere afdelingerne. Den daværende direktør Bent Olsen mente, at egnede kandidater kunne findes inden for murene.
- Jeg har altid haft en god evne til at lytte. Det, Bent fandt ud af, var, at jeg samtidig har evnen til at samle folk - at få dem til at stå sammen om en ting og til at få ting gennemført, siger Vivi Handberg.
Alle taler de varmt om Bent Olsen og hans evner til at få det bedste frem i sine medarbejdere. Det kræver en god leder at finde en.

Livet forandres
De tre laboranter kom på efteruddannelse og gennemgik en toårig erhvervslederuddannelse.
- Jeg har været igennem en utroligt stor personlig udvikling. Og jeg tror meget mere på mig selv og mine egne beslutninger nu. Ikke mindst fordi jeg er blevet smidt ud i situationer, jeg ikke selv havde valgt. Jeg hørte aldrig for det, hvis noget gik galt. Bent Olsen var virkelig en ballast. Man skal have en leder, der tror på en, og som er meget loyal. Det er meget vigtigt, at vi husker det i forhold til vores egne medarbejdere, siger Rita Pedersen.
- Det at få chancen har forandret mit liv. Jeg vil aldrig bytte igen. I hvert fald gider jeg ikke længere være en laborant, der står og laver den samme rutine dagen lang, siger Annette Mortensen.

Bent Olsen døde i en alder af 54 efter længere tids sygdom. Medarbejderne viste deres respekt i form af to minutters stilhed, og flaget gik på halv. Den svenske koncerndirektør kom på besøg - der skulle findes en efterfølger.
Endnu en gang blev der kigget indad. Det var lykkedes for Bent Olsen at modne virksomheden og få medarbejderne til at stå på egne ben. Bestyrelsen henvendte sig til Vivi Handberg og tilbød hende direktørens skrivebord og stol.
- Hvis jeg havde været en mand, er jeg sikker på, at jeg var sprunget til. Men for mig er direktørens arbejde alt for administrativt. Jeg skal ud og have med mennesker at gøre - jeg kan lide at se mennesker vokse og være med til at skabe resultater igennem andre. Og så synes jeg, at det er opslidende hele tiden at sidde med den endelige beslutning, siger Vivi Handberg.

Hun ved, hvad hun taler om, for hun sagde ja til at sidde i stolen, indtil en ny direktør var fundet. Det blev han efter ni måneder.

Nu skal det hele laves om igen. Analycen ligger i den såkaldte Videnpark Trekantområdet, der står over for en stor udvidelse. Det samme gør Analycen. Indadtil betyder det opbrud med den gamle struktur. Nye ledere, nye afdelinger. Og hvad så med de gamle?
I takt med at ledelse blev en mere dominerende del af hverdagen på jobbet, sakkede Rita Pedersen, Vivi Handberg og Annette Mortensen bagud laboratoriefagligt i forhold til deres kollegaer. Ikke at de er i fare for at miste deres stillinger, men med en masse forandringer for døren må man indstille sig på selv at være en del af dem.
- Hvis jeg blev strittet ud her, fordi der ikke længere var brug for mig, jamen herregud, så ville jeg da bare finde noget andet. Der er altid brug for gode ledere. Jeg tror, jeg vil tage mig et par måneder i fred og ro til at begynde med, siger eks-direktør Vivi Handberg.

Hun slutter tankeeksperimentet med et: "Det havde jeg ikke sagt for seks år siden". Da mener hun, at hun ville være gået ned med flaget. Udfordringen har fået hende til at vokse. Hun tror langt mere på sig selv nu.
Analycen har netop i forbindelse med de nye planer søgt seks nye teamledere. Alle blev hyret internt i virksomheden. Alle laboranter. Ikke en eneste kemiker søgte.

Citat:
Det at få chancen har forandret mit liv. Jeg vil aldrig bytte igen. I hvert fald gider jeg ikke længere være en laborant, der står og laver den samme rutine dagen lang.

Billedtekst:
Kemikerne skal gøre det, de er gode til.
Vi lever af deres udvikling, og derfor skal de ikke bruge tid på at lede, siger Vivi Handberg til højre i billedet. Hun ersammen med Annette Mortensen (tv.) og Rita Pedersen gået fra en laborantstilling
til en lederstilling i Analycen.

Citat:
Efterhånden, som vi viste
resultater, blev vi accepteret. Jeg synes, det var hårdt arbejde. Det var virkelig sådan, at man skulle gøre sig fortjent til det, især når man er kvinde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere