De værdsatte

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. oktober 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: At være leder hænger ikke sammen med en specifik uddannelse, mener direktør Flemming Petersen, Neurosearch. Selskabet har gjort laborant Pia Weikob til afdelingschef og betaler nu hendes Ph.D. på Karolinska Instituttet i Stockholm.

Neurosearch har omtrent 60 laboranter ansat. Enkelte af dem opnår erfaringer, der er alen forud for en akademikers, mener Flemming Petersen, de er MSc, Executive Vice President og CFO (finansdirektør) i selskabet.

Derfor er et par af dem gjort til afdelingsledere. Det hører til undtagelserne, understreger han, men der er ingen tvivl om, at det er laboranterne, der skaber værdierne, og af den grund er de en meget værdsat gruppe. Det er ikke let at erstatte en god laborant.

- Selv en erfaren laborant er ikke specielt velbetalt i forhold til en nyuddannet akademiker, men kan betyde voldsomt meget mere for virksomheden. Så alle vores laboranter er omfattet af vores aktieoptionsprogrammer, siger han.
De har mulighed for at rykke frem i tråd med deres ambitioner. Men i lægemiddelverdenen er det tungt at rykke frem uden den rigtige sildesalat på brystet. Et kort blik på Neurosearchs ledelseshierarki afslører - som i næsten alle biotekvirksomheder - at det er Ph.d., DVM, MSc, der gør en leder. Og det har de færreste laboranter.

Fra laborant til leder
Undtagelsen er dog Pia Weikob, der i Neurosearch fandt sine lederegenskaber og fik lov til at udvikle dem og nu er ved at tage en Ph.d. på Karolinska Instituttet i Stockholm. Universitetet er et af Europas største læreanstalter inden for det medicinske område. Neurosearch betaler bøger, tid og transport i forbindelse med uddannelsen.

- Pia Weikop er et tilfælde, der har en naturlig lederegenskab, der næsten udviklede sig automatisk. Og så fik vi en dialog i vores daglige samtaler om, hvordan hun bogligt kunne udvikle sig, siger Flemming Petersen.

Pia Weikop har været ansat i Neurosearch siden januar 1993 efter endt uddannelse som laboratorietekniker. Arbejdet gik med almindelige rutineopgaver. Efter at have systematiseret opgaverne og sat gang i at evaluere metoderne, så selskabet fik flere informationer ud af analysearbejdet, gik det op for Jørgen Buus Lassen, der i dag er Neurosearchs administrerende direktør, og som hun dengang refererede direkte til, at hun kunne mere end det, hun var sat til. 50 ansatte udgjorde dengang virksomheden, og kontakten mellem lav og høj i virksomheden var tæt.

Ansvaret for afdelingen Microdialyse fløj fra Jørgen Buus Lassens skuldre over på Pia Weikops. Neurosearch udviklede sig hurtigt, og nye medarbejdere kom til Microdialyse under Pia Weikops ledelse. Sideløbende tager Pia Weikop kurser på universitetet og har nu en uddannelse, der svarer til en biologs.

Jantelov
- I begyndelsen oplevede jeg den danske jantelov. Der var altid folk, der syntes, at jeg var kommet for nemt til det. Den slags får man jo aldrig direkte at vide. Det foregår som rygtedannelse. Men fra mit personale har jeg hørt, hvad der er blevet sagt, siger Pia Weikop.

Både Pia Weikop og Flemming Petersen genkender myterne om forholdet mellem læger og sygeplejersker i deres egen branche i forholdet mellem laboranter og akademikere. En myte, der dog ikke er mere myte, end at ni overlæger sidste år valgte at sige op på Glostrup Sygehus, da en sygeplejerske blev valgt som leder af narkoseafdelingen.

Ingen har sagt op i Neurosearch, og ifølge Pia Weikop er brokken gået over med tiden. Når man har vist, at at man kan styre sit personale og har en afdeling, der producerer resultater, så får man respekt.

- Og jeg yder jo en meget stor indsats i vores dagligdag, hvilket gør, at den respekt er slået fast, siger Pia Weikop, der ifølge Flemming Petersen er undtagelsen blandt laboranterne i Neurosearch. Under fem procent af dem har en ledende stilling.

- Jeg oplever typisk, at ambitioner hænger sammen med uddannelse. Jo længere uddannelse folk har, jo større ambitioner har de. Derfor oplever vi ikke så ofte, at laboranterne ønsker at blive ledere, siger Flemming Petersen.

Billedtekst:
Der er folk, der mener, at jeg er kommet nemt til det. Men der må være tale om jantelov, siger tidligere
laborant i Neurosearch Pia Weikob. Ved siden af sin
lederstilling i selskabet tager hun en Ph.D. i Sverige med støtte fra firmaet. Her repræsenteret ved personalechef og finansdirektør Flemming Pedersen. Foto: Maxmiling

Boks:
Respekt!!
Laboranter er kvinder med kort uddannelse og lav løn. Som de nederste i hierarkiet skal de parere ordre og løse rutineopgaver for højere uddannede akademikere. I en branche, der i den grad snobber for videnskabelige titler, kan en laborant aldrig blive leder. Ovenstående er udsagn, vi har samlet op i løbet af vores få måneder i branchen. Enkelte er fakta andre fordomme. Vi præsenterer her fire laboranter og en direktør fra to virksomheder, der går mod strømmen. Fælles for dem er, at laboranternes lederskab er blevet mødt med modstand og misundelighed fra akademikere i deres
virksomheder. Men fælles for dem er også, at de personligt er vokset med opgaven.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere