Medarbejderne i svingdøren

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


De mange massefyringer er gået hårdt ud over IT-medarbejderne. Det er slut nu, mener IT-topcheferne, idet mere end halvdelen af Danmarks IT-virksomheder i de kommende år igen vil ansætte folk.

Den forstærkede IT-krise efter den 11. september sidste år lagde en dæmper på IT-topchefernes forventninger om at hyre nye medarbejdere.
I sidste års Deloitte & Touche-analyse, IT-vækstbarometer 2001, svarede 70 procent af IT-virksomhederne, at de ville ansætte nye folk. Hver trejde IT-topchef forventede en vækst på op til ti procent flere medarbejdere, hver fjerde regnede med 10-25 procent flere ansatte, og godt hver tiende troede på 25 procent eller flere nye medarbejdere. Kun fem procent af IT-topcheferne forventede for et år siden at afskedige og reducere medarbejdertallet. Men realiteten blev en helt anden, fremgår det af det nye IT-vækstbarometer fra august i år. Næsten seks gange så mange IT-virksomheder (28 procent) skar ned i deres tungeste omkostning, arbejdsstyrken, med blandt andet fyringer.
Optimismen for de kommende år er dog i behold. Igen er det kun fem procent af IT-topcheferne, der forventer, at antallet af medarbejdere vil falde, mens 63 procent forventer en stigning.
For de store virksomheder med over 200 ansatte er forventningerne dog mere pessimistiske! Hver fjerde regner med at reducere medarbejderstyrken, og langt de fleste af de store virksomheder (64 procent) forventer nogenlunde ligeligt, at medarbejdertallet fortsætter på samme niveau eller stiger med op til ti procent.
Næsten ingen (to procent) forventer at ansætte 25 procent eller flere nye folk i det kommende år.
De mindste IT-virksomheder med 5-9 og 10-49 ansatte regner med at ansætte flest nye medarbejdere i det kommende år. Næsten ingen af virksomhederne (kun tre procent) forudser et fald. Knap halvdelen af IT-virksomhederne (44 procent) med 5-9 ansatte forventer, at antallet af medarbejdere vil stige med mere end ti procent. For virksomheder med 10-49 ansatte forventer en tredjedel, at antallet af kolleger vil stige med over ti procent.
Flaskehalsen knækket
De senere års flaskehalsproblem med mangel på danske IT-medarbejdere ser ud til at være løst med de massive fyringer.
- Sidste år sagde 11 procent af IT-topcheferne, at manglen på medarbejdere havde været det mest negative for virksomheden. Det nævner næsten ingen (to procent) som et problem i dag. Det betyder, at virksomhederne kan skaffe de medarbejdere, som de skal bruge. Men de bruger stadig mange kræfter på ansættelser. På listen over det, der har haft den største positive betydning for virksomheden ligger "kvalificerede medarbejdere" på en tredjeplads (hos ti procent af IT-topcheferne). På listen over virksomhedens største udfordringer fremover mener IT-topcheferne, at det at "tiltrække og fastholde medarbejdere" er deres næstvigtigste opgave overhovedet, siger partner Kim Gerner, Deloitte &
Touche.
Det er softwarevirksomhederne, som har langt den største forventning til at ansætte flere medarbejdere, mens virksomheder i hardware er de mindst positive.
Betaler prisen
Man kunne også forvente, at prisen for en nyansat medarbejder (reallønnen) vil falde. Men det tror kun de færreste IT-topchefer (syv procent), mens 39 procent forventer, at lønnen vil være uændret i det kommende år.
Derimod forventer halvdelen af IT-virksomhederne en reallønsstigning i det kommende år. Afskedigelser eller ej - tallene viser, at gode medarbejdere er man altid villig til at betale for. Det underbygges af, at 63 procent af de dygtigste virksomheder, som skal bruge gode folk, regner med, at reallønnen vil stige og derfor vil betale prisen. Selv blandt de langsomst voksende virksomheder regner 41 procent af IT-topcheferne med, at reallønnen vil stige.

Note:
Sikkerhed op i fart
Markedet for sikkerhedssoftware fortsætter den tocifrede vækstrate. I perioden 2002 til 2006 venter IDC, at omsætningen på markedet vokser 17 procent. De fem største leverandører af sikkerhedssoftware i Vesteuropa er Symantec, Checkpoint, Nework Associates, IBM-Tivoli og Computer Associates.

Graf:
Kilde: Deloitte & Touche, IT-vækstbarometer 2002

Note:
Mere i løn
Blandt alle virksomhederne i Deloitte & Touches IT-vækstbarometer 2002 forventer 51 procent, at reallønnen vil stige det kommende år. Blandt virksomheder med fem til ti ansatte venter 55 procent stigninger, mens tallet kun er 41 procent i virksomheder med flere end 200 ansatte.

Graf:
Kilde: Deloitte & Touche, IT-vækstbarometer 2002

Graf:Kilde: Deloitte & Touche, IT-vækstbarometer 2002

Note:
Opbremsning
IDC Nordic forventer, at bunden er nået for IT-investeringerne - medmindre der sker nye terrorhandlinger. Men opsvinget kommer kun langsomt tilbage til IT-sektoren, og derfor har analytikerne nedjusteret forventningerne til IT-investeringerne i hele 2002 fra en vækst på 7,2 procent til 6,5 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere