Rystede topchefer sadler om

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


For blot et år siden så IT-topcheferne væksten som den største udfordring. I dag gælder det om at få stillet virksomheden om til de totalt ændrede markedsforhold.

De danske IT-topchefer er klar over, at der skal ske noget. Men de har endnu ikke givet mange konkrete bud på hvad. Det fremgår af svarene på de spørgsmål, som Deloitte & Touche har stillet 265 administrerende direktører i danske IT-virksomheder i analysen IT-vækstbarometer 2002.
- Mange er midt i forandringsprocessen, og det tager tid at overveje situationen, før de er klar til at melde ud rent taktisk. Virksomhederne har jo været inde i nogle fantastiske omvæltninger i de sidste godt to år, siger Kim Gerner, Deloitte & Touche.
Danskerne ikke klar
Der er ikke længere plads til alle på markedet. Konkurrencen er benhård, og det kan direkte aflæses hver dag i pressen med massefyringer, konkurser, aktiekurser i frit fald og nærmest en klapjagt på virksomhedsskandaler i USA og dele af Europa. For første gang nogensinde har amerikanske topchefer, også fra IT-virksomheder, været dagens tophistorie, når de som anholdte af FBI føres væk i nålestribet Armani og håndjern.
De danske IT-topchefer har endnu ikke været tophistorie. Men analysen viser tydeligt, at der er stor aktivitet for at få stillet virksomhederne om til de totalt ændrede markedsforhold.
Hvor det i 2001 var IT-virksomhedens største udfordring at styre og skabe vækst, er topprioriteten i dag at "tilpasse sig markedet, have rette fokus og strategi". Det svarer mere end hver fjerde danske IT-topleder, mens det for et år siden kun var hver tiende.
Det skyldes helt åbenbart, at det står skidt til i branchen som helhed. IT-topcheferne ved, at de skal handle, men hvad der skal ske rent praktisk og taktisk, det er endnu ikke helt på plads.
Og de opfatter det ikke bare som virksomhedens største udfordring fremover, men også som den største personlige udfordring.
- IT-topcheferne er i færd med at tilpasse deres virksomheder til den nye virkelighed. Opgaven er at finde den rette plads på et alt andet end vildt vækstmarked, siger Kim Gerner, Deloitte & Touche.
Konkrete amerikanere
I en tilsvarende Deloitte & Touche-undersøgelse i USA siger de amerikanske IT-topledere, at de to største udfordinger er at få skåret ned og tilpasset omkostningerne og få udviklet de rette produkter, salg og markedsføring.
Det er, som om amerikanerne er kommet længere end danskerne og har gjort sig klart, hvordan de vil håndtere udfordringerne. De er konkrete, og lige mange siger nedskæringer og udvikling af produkter, salg og markedsføring.
Vil danskerne reagere på amerikansk?
- Hvis man vælger at satse på markedsføring, mersalg og sine unikke produkter, så vil det naturligvis kræve, at man har produktet. Hvad hjælper det, at en dansk virksomhed skruer op for markedsføring og salg, hvis produkterne og markedet er outdated, og man i øvrigt ikke har kapacitet eller kapital til nyudvikling? Det er svært nu, hvor det kniber med at sælge, og så er det endnu sværere at starte en produktudvikling. Men danske virksomheder, som mener, at de har produkterne, de bør satse offensivt, siger Kim Gerner, Deloitte & Touche.

Note:
En undersøgelse fra IDC har vist, at der er større sammenhæng mellem udviklingen i virksomhedernes overskud og niveauet for IT-investeringer end niveauet for IT-investeringer og udviklingen i bruttonationalproduktet.
Per Andersen, administrerende direktør IDC Nordic




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere