Samsung vil knockoute iPhone med alt-i-en-mobil
Trods mange skuffelser er vi nok nogle stykker, der stadig drømmer om den perfekte alt-i-en-mobil. Mange har knyttet deres forhåbninger til Samsungs Omnia, og første indtryk er bestemt positivt.
Linjerne er så rene, at man næsten forventer at finde et æble på bagsiden. Den store trykfølsomme skærm indrammes af en blank metalramme. Og selv om den sorte bagklap er af plast, ligner den metal.
På fronten sidder kun de to telefonrørs-knapper og en firkantet OK-knap, der for en gangs skyld ikke er omringet af piletaster. I stedet har Samsung indbygget en optisk sensor, så man kan rulle rundt i menuerne ved at stryge fingeren over knappen.
Windows undercover
Det minder lidt om pegepladen på en bærbar pc, men overfladen er her så lille, at man i praksis kun kan rulle et trin ad gangen. Mekaniske piletaster havde været nemmere - men selvfølgelig ikke nær så sexede.
På højre side finder vi knapper til genvejsmenu, kamera og lydstyrke-regulering. Sidstnævnte sidder lidt for lavt til, at man mageligt kan nå dem med tommelfingeren.
Ellers går betjeningen via den trykfølsomme skærm, der måler 3,2 tommer. Opløsningen er forholdsvis lav (400 x 240). Det er ikke noget, der springer i øjnene.
Men kommer man lige fra HTC's Diamond (2,8 tommer, 640 x 480) virker Omnia-skærmen grovkornet. Det er en uventet svaghed, når man tænker på Samsungs skærm-ekspertise.
Baseret på "widgets"
Omnia er en Windows-mobil (Windows Mobile 6.1), men Samsung har gjort meget for at feje Microsofts småtriste brugerflade ind under et gulvtæppe af smarte menuer og fingervenlige ikoner.
Skrivebordet er baseret på "widgets" - altså små genveje og info-ruder, som du selv vælger fra en bjælke til venstre på skærmen. Det kan være et analogt ur, en kalender eller genveje til udvalgte funktioner.
Skærmen bliver hurtigt fyldt op, for ikonerne fylder en del. Men hele ideen er jo også, at de skal kunne betjenes med en hurtig pege- eller tommelfinger.
Det er langt fra muligt at lave skrivebords-genveje til alle mobilens programmer. I stedet kan du bruge den fleksible genvejsmenu, der kaldes frem med et tryk på knappen øverst på højrekanten. Her ligger dine foretrukne værktøjer side om side i valgfri rækkefølge - omtrent som på iPhone.
Skærmtaster
Det er let at indtaste telefonnumre på det store skærmtastatur, der kaldes frem ved et tryk på "løft røret" knappen.
Hvis du holder "læg røret" knappen nede, aktiveres knaplåsen. Generelt virker betjeningen meget gennemtænkt, så efter lidt tilvænning savner man ikke de fysiske nummerknapper. Det hjælper også, at mobilen vibrerer som tilbagemelding på de virtuelle tastetryk.
Desværre er der tre store problemer ved Samsungs skærmtastatur: æ, ø og å. De danske tegn er alt for godt begravet. En løsning er at aktivere T9-ordbogen og skrive a i stedet for å, o i stedet for ø osv. Ordbogen forstår det alligevel, og når den kender ordet, kan man hurtigt klikke sig videre.
Man kan også vælge Microsofts standard-tastatur, som har de nordiske tegn i første række. Men her er knapperne så små, at man skal have fat i den medfølgende pegepind. Pinden er ikke fast integreret i mobilen. I stedet kan den hægtes på som et løst vedhæng. En rigtig træls løsning.
Musik og vejviser
Kameraet stiller med fem megapixel og en ganske kvik autofokus, der genkender ansigter. Men den basale billedkvalitet er et stykke under de bedste kamera-mobiler.
Det går fint i dagslys, men inden døre falder skarpheden dramatisk. Man savner en rigtig blitz i stedet for den indbyggede lysdiode.
Omnia sælges herhjemme med 16 gigabyte indbygget hukommelse. Og det enorme lager kan gøres endnu større med MicroSD-kort, der monteres under bagklappen ved siden af batteriet.
Samsung vedlægger et kort med sølle 1 gigabyte, og det er jo lige til skraldespanden, når man for 400 kroner får et 16 gigabyte kort, der bringer det samlede lager op på 32 gigabyte. Den er svær at stikke.
Net-parat
Lagerpladsen kan udnyttes til spillefilm i DivX-format. Mange mobiler spiller DivX, men Omnia er officielt certificeret til opgaven. Og med den store skærm og lagerplads er dette en seriøs lommebiograf.
Musik-afspilleren er enkel og letbetjent, og det samme gælder FM-radioen. Begge kan lægges ud som "widgets" på skrivebordet.
Det medfølgende hovedsæt klinger bedre end normalt, og er du mere kræsen, kan du tilkoble dine egne ørebøffer. Men i begge tilfælde skal du bruge den medfølgende adapter som mellemstykke. Det giver lovlig meget kabelrod. Hvor svært kan det være at lave et 3,5 mm. stik på toppen af mobilen?
GPS-vejviseren er måske Omnias største fortrin. Med software fra Route66 og trykfølsom skærm er oplevelsen næsten på niveau med de dedikerede stifindere. Der medfølger to års licens, kort over Skandinavien - og en ganske behagelig dansk kvindestemme.
Som andre Windows-mobiler tilbyder Omnia perfekt synkronisering med Outlook og Exchange, og lommeudgaven af Microsoft Office er også værd at tage med.
Men selv om mobilen har masser af hestekræfter (624 MHz Marvell-processor), mærker man en vis træghed i menuerne. Det kan åbenbart ikke blive anderledes med en Windows-telefon.
Tærer på batteriet
Samsung har klogeligt valgt at supplere Internet Explorer med Opera 9.5, som gør det muligt at begå sig på "rigtige" hjemmesider. Netforbindelsen går via turbo-3G eller WiFi.
Mobilen understøtter også den knap så kendte DLNA-standard (Digital Living Network Alliance), som letter samspillet med andre enheder via det trådløse net. Når det spiller, kan du eksempelvis overføre mobilens billeder, musik og video til din fladskærm.
De mange forbindelser tærer på batteriet, så det blev hurtigt rutine at lade test-eksemplaret overnatte i stikkontakten.
iPhone-dræber?
De nævnte svagheder rykker ikke ved, at Omnia er en særdeles flot og velfungerende Windows-telefon - både til arbejde og underholdning.
Samsungs overbygning til Windows Mobile er mere fleksibel end HTC's, og vi foretrækker også Samsungs skrivebord frem for Sony Ericssons udskiftelige paneler i Xperia X1.
Tilbage står så iPhone, der helt sikkert har været en vigtig inspirations-kilde for Omnia. Men tag ikke fejl: Der er en verden til forskel.
Apples musikmobil er mere helstøbt og strømlinet i både design og betjening. Omvendt er Omnia langt mere fleksibel i brugerfladen, hukommelsen, de understøttede medie-formater og ikke mindst valget af abonnement og teleoperatør.
Så at udnævne Omnia til iPhone-dræber er lidt som at sammenligne æbler og pærer. Men fokuserer man på listen med funktioner og specifikationer, er der ingen tvivl. Her vinder Omnia på teknisk knockout.