CMC tripper i kulissen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 2. september 2002.


FORRETNING: Mens biotekselskaber råber på produktionsfaciliteter, så de kan komme i kliniske forsøg med nye præparater, venter danske CMC utålmodigt på sin nye fabrik i Gladsaxe. Når dÈn åbner, placerer CMC sig centralt i det internationale hierarki for kontraktvirksomheder - hvis markedet endnu eksisterer til den tid.

Just nu eksisterer et af de i forretningsverdenen så legendariske åbninger - et window of opportunity - en gylden mulighed for at tjene mange penge, hvis man er det rette sted med den rigtige vare.

Den varme vare er proteiner udtrykt i celler fra pattedyr til brug ved kliniske forsøg af nye lægemidler, hvilket kræver, at man er i stand til at producere et rent, veldokumenteret og FDA-godkendt hvidt pulver. Det er der i øjeblikket omtrent 100 virksomheder, der i stand til på verdensplan, hvilket er for lidt, og hvorfor efterspørgslen er i top.

Danske CMC Biotech er en af de få. Virksomheden er den første af sin art herhjemme - en såkaldt Contract Manufacturing Organisation - der på bestilling leverer det nødvendige stof til biotekvirksomhedernes forskellige faser af kliniske forsøg. Og så burde den historie ikke være længere.

Ny fabrik på vej
Det er den dog alligevel, fordi planlægning og byggeri tager den tid, det tager. Endnu varer det omtrent halvandet år, inden CMC kan tage sin nye fabrik i brug i Gladsaxe. I mellemtiden presses citronen i forskerparken Symbion, hvor selskabet har fået lov til at udbygge laboratoriet under stadig trangere kår. Udbygningen er på plads i denne måned, så CMC kan begynde at tage kunder ind til klinisk produktion i mindre omfang. Under Symbions tag kan CMC producere præparater i 100 liters skala, mens fabrikken i Gladsaxe kan klare ti gange så meget.

- En efterspørgsel, som vi er vidne til nu, bliver ikke ved med at være der. Det sker med alle markeder. Det er bl.a. et spørgsmål om, hvor meget der nu bliver bygget andre steder. Om der lige pludselig bliver bygget så meget, at hullet er fyldt op, når vi kommer et par år frem i tiden. Jeg tror dog, at der stadig vil være et godt marked for os i mange år frem. Det handler bl.a. om, hvordan vi positionerer os i markedet, siger CMC's adm. dir. Mads Laustsen, der indrømmer, at han føler sig utålmodig ved at skulle vente så længe på, at fabrikken bliver klar til produktion.
Ifølge en rapport fra analysehuset JP Morgan lukker vinduet i løbet af 2006, hvor der skønnes at være overkapacitet vurderet ud fra de allerede planlagte byggerier. Det er en rapport, Mads Laustsen selv refererer til flere gange.

Fire gange for få
For ifølge samme undersøgelse har JP Morgan gennem samtaler med industrien regnet sig frem til, at efterspørgslen efter produktionsfaciliteter til proteinbaserede præparater inden da overstiger udbuddet med en faktor fire. Allerede nu konstaterer JP Morgan, at de to største kontraktfirmaer - firmaer, der ikke er ejet af store farmaceutiske selskaber, men er specialiserede i at løse opgaver for en bred kundekreds - Boehringer Ingelheim og Lonza - i to år har kørt for fulde pumper med ventelister til følge.

Af samme grund har CMC haft succes med at skaffe venturemidler. BankInvests Jesper Zeuthen kalder da også CMC for ventureselskabets meste sikre biotekinvestering, der kommer til at tjene gode penge fra den dag, Gladsaxe-fabrikken åbner sine døre. Og virksomhedens evne til at tiltrække erfarent lederskab vidner også om, at CMC navigerer på mulighedernes gyldne sti.

Således lykkedes det under ikke ringe pressedækning sidste år at hive A.P. Møllers højstplacerede kvinde Lone Fønss Schrøder ud fra sin sikre hylde som topchef i Danmarks største virksomhed og ind i en endnu ubeskrevet branche som finans- og marketingdirektør for den nye virksomhed. Ledelsen består ud over Mads Laustsen og Lone Fønss Schrøder af Anders Vinter, der har ansvaret som kvalitetsdirektør.

Store først i køen
CMC henvender sig både til små biotekselskaber, der ikke har laboratorier og ekspertise til at producere de nødvendige kliniske præparater, og til store farmaceutiske selskaber, der ikke har kapacitet til det på hjemmelaboratoriet. I dag, hvor pengestrømmen til de nystartede biotekvirksomheder er usikker, er de store selskaber meget vigtige at få i hus.
- For at sikre os imod kapitalmangel i markedet sørger vi for, at en stor del af vores omsætning kan komme fra den farmaceutiske industri. Det er nødvendigt, så vi ikke er afhængige af, at der lige pludselig er mange biotekvirksomheder, der ikke har penge. Vi skal have en god stabil kundebasis, der har deres egen cashflow, og det er med i vores betragtninger, når vi prioriterer kunder, siger Mads Laustsen.

Prioriteringen er i gang. For uanset at forholdene er små i Symbion, har CMC udbygget laboratorierne væsentligt mere end først planlagt. Det betyder, at CMC allerede nu har mulighed for at etablere en begyndende kundekreds.

Hvem, der banker på døren, og hvor mange de er, vil Mads Laustsen endnu ikke oplyse. Han nøjes med at konstatere, at ordremængden er komfortabel, og at der allerede er referencer og ordrer fremover, så selskabet kan sikre sig en struktureret udvikling i fremtiden. Det betyder, at der skal ansættes omtrent 100 medarbejdere ud over de nuværende ca. 30 medarbejdere frem mod foråret 2004, hvor den nye fabrik åbner i Gladsaxe.

Billedtekst:
- Jeg føler mig da utålmodig ved at skulle vente så længe på, at fabrikken bliver bygget. Et window of opportunity, som man kan kalde det her, bliver ikke ved med at være der, siger adm. dir. Mads Laustsen, CMC.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere