Torsdagstippet: Hold liv i batteriet på din bærbare pc

Med fem små fiduser kan du forlænge batterilevetiden på din bærbare computer. Se her hvordan du slipper for at jagte stikkontakter i tide og utide.

Batterilevetiden er akilleshælen i vores bærbare computere, for uden power er det slut med at skrive løs i Word eller sende mail.

Medmindre du kan finde en stikkontakt, men det er ikke altid lige let at opstøve en ledig strømkilde, når du er på farten.

Heldigvis kan du selv gøre noget for at økonomisere med batteriets kræfter ud over de strømbesparende indstillinger, som computeren selv tilbyder. Vi gennemgår her fem forskellige fiduser:

1. Slå WiFi og Bluetooth fra

Hvis du alligevel ikke benytter den trådløse netforbindelse eller Bluetooth, så slå dem fra. Der er ingen grund til at lade dem suge strøm fra dit batteri til ingen verdens nytte.

På nogle computere kan WiFi og Bluetooth slås fra via fronten på computeren, mens du på de fleste også kan bruge FN-tasten samt en F-tast, eksempelvis F11.

2. Skru ned for lyset

Der er heller ingen grund til at have lyst skærmen fuldstændig op. Skru ned for Brightness - gerne meget langt ned. Hvis du er i nærheden af en stikkontakt, kan du naturligvis bare fyre op for Brightness, men hvis du skal have batteriet til at løbe så langt på literen som muligt, så skal du altså gøre skærmen mørkere.

Igen kan det gøres ved at bruge FN-tasten samt en F-tast. Du kan ikke undgå at se ikonerne for justering af lysstyrken, hvis du lader dit blik panorere henover F5, F6, F7 og så videre.

3. Luk programmer du ikke bruger

Computeren kører ofte en masse programmer, og de ligger nede ved siden af uret i Windows' højre hjørne. Det er typisk software som Quicktime, Messenger og lignede. Hvis du alligevel ikke bruger dem, så luk dem ned. Det kan gøres ved at højreklikke på ikonerne og vælge "afslut" eller "exit".

Du kan også permanent vælge at fjerne dem, så de ikke automatisk dukker op, når du starter computeren. Det gøres ved at Klikke på Start og Kør. I søgefeltet skriver du: msconfig. Du kommer ud ind i en menu for systemkonfiguration. Vælg fanebladet Start.

Nu kan du se alle programmer, som Windows automatisk starter, når du tænder for computeren. Fjern fluebenet ud for programmer som Quicktime, Acrobat Reader og andre programmer, du ikke nødvendigvis behøver at have kørende hele tiden. Bagefter trykker du "ok".

Husk kun at fjerne flueben i programmer, du selv har installeret, og ikke i nogle af Windows-opstartsfiler. Det er forholdsvis nemt at se forskel. Eksempelvis vil der stå:
Reader-sl - C:Programmer/Adobe/Reader 9/Reader.exe
Ud over at spare på batteriet vil dette trick også gøre din opstart af Windows hurtigere.

4. Undgå at bruge dvd-drevet og eksterne USB-dimser

Flere bærbare sælges i dag uden dvd-drev, og ejerne er lykkelig fri for at tænke på, hvor meget strøm det suger at have en dvd-skive cyklende rundt på fulde opdrejninger.

Hvis du har et dvd-drev i din maskine, kan du derfor med fordel lade være med at benytte det i situationer, hvor der skal spares på strømmen. Samtidig kan du også fjerne USB-nøgler og en eventuel mus, der er koblet til computeren. Brug computerens touchpad til navigation i stedet.

5. Ryd op på harddisken regelmæssigt

Du kan hjælpe computeren med at bruge mindre strøm ved at rydde op på harddisken. Derfor er det en god idé ofte at defragmentere. På den måde kan harddisken gøre sit arbejde hurtigere, og den bruger derfor færre ressourcer, end hvis den skal hakke sig igennem store mængder data, der ligger hulter til bulter.

Du rydder op på harddisken ved at gå ind i menuen Start, Denne computer. Højreklik på C-drevet. Vælg Egenskaber. En ny menu åbner sig med et lagkagediagram over, hvor fyldt harddisken er. Lige nedenunder finder du knappen Diskoprydning. Klik på den og computeren sørger selv for at optimere filernes placering på harddisken.

Det kan tage lang tid at foretage en defragmentering, så det er en god idé at sætte computeren i gang, hvis du ved, at du de næste mange timer ikke skal bruge den. Hvis computeren er i nærheden af en stikkontakt, er det naturligvis mest optimalt at slutte den til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere