Ægget der kom før hønen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. marts 2002.


USB 2- og Firewire-harddiske, cd-rom-brændere og meget andet er allerede på markedet. Og nu ser det endelig ud til, at pc'er med de lynhurtige tilslutninger bliver hvermandseje, så man for alvor kan bruge disse produkter til noget.

De første chipsæt med indbygget USB 2 og Firewire er på vej. Det betyder, at pc-fabrikanterne snart kan lave pc'er med de lynhurtige tilslutningsmuligheder, uden at det koster ekstra - og så kan vi for alvor forvente at se dem i alle nye pc'er. Det vil betyde, at vi omsider kan få fuld udnytte af de USB 2- og Firewire-produkter, der har været på markedet længe.
Chipsæt, bundkort, pc
Når en pc-fabrikant skal bygge en pc, er det som oftest bundkortet, der bestemmer hvilke tilslutningsmuligheder, pc'en får. Og når en bundkort-fabrikant skal lave et bundkort, er det chipsættet, der bestemmer hvilke funktioner, bundkortet får. Ingen regel uden undtagelse, men i bund og grund betyder det, at mange af pc'ens funktioner og tilslutningsmuligheder bliver bestemt af det chipsæt, der sidder på bundkortet, og dermed hvor udbredt en given funktion er.
Den oprindelige USB-standard var et godt eksempel. Da Intel valgte at lægge USB i alle sine chipsæt gik USB lynhurtigt fra at være et kuriosum til at være hvermandseje.
USB 2 lige om hjørnet
Det samme er ved at ske med USB 2 og til dels den aldrende Firewire-standard.
Taiwanske Via er allerede ude med et Pentium 4-chipsæt med seks USB 2-porte. P4X333 hedder det, og Via har selv sat gang i produktionen af bundkort, ligesom Acer har annonceret, at også de vil bruge chipsættet i deres bundkort.
Sis er gået et skridt længere og har annonceret flere forskellige chipsæt med USB 2 og/eller Firewire. Sis745-chipsættet til Athlon XP-processoren understøtter Firewire, mens Sis648-chipsættet giver samme mulighed til Pentium 4-processoren. Senere vil Sis962-chippen, der netop er annonceret, give mulighed for at få både USB 2 og Firewire i samme chipsæt. Alle chipsættene er annonceret her i marts, så det varer nok lidt, før vi ser dem i bundkort.
Intel og AMD
Processor-fabrikanterne Intel og AMD producerer også selv chipsæt og har ligeledes planer om at indbygge USB 2 i disse.
AMD forventer med deres nye 64 bit processorer - Hammer-familien - at levere to chipsæt. AMD8131 til arbejdsstationer og AMD8151 til servere. Begge understøtter USB 2.
Intel lovede på deres udviklerkonference i foråret 2001, at alle deres chipsæt understøtter USB 2 i begyndelsen af 2002. Vi har ikke set et eneste Intel-chipsæt med USB 2 endnu, men kilder i Intel fortæller, at de dukker op i slutningen af andet kvartal til Pentium 4-platformen, der på det tidspunkt vil dække både Pentium 4- og Celeron-processorerne.

Billedtekst:
Nemt og bekvemt: I med stikket og USB-tilbehøret virker. Cd-brændere og flytbare harddiske med USB 2 eller Firewire har længe været på markedet, og nu ser det omsider ud til, at der også kommer pc'er med de lynhurtige tilslutninger. Ønskede man en Firewire-port, har man været henvist til Mac-verdenen.

Boks:
Lynhurtig tilslutning
USB 2 og Firewire, der også kaldes IEEE1394, er begge standarder for tilslutning af tilbehør til pc'en. Eksterne harddiske, cd-rom-brændere, scannere, printere og digitale kameraer er blot nogle af de ting, man med USB 2 og Firewire kan slutte til sin pc.
Og i modsætning til de USB-porte, der sidder i de fleste pc'er i dag, sker overførsel til og fra pc'en med meget høj hastighed. Faktisk er USB 2 med 480 Mbit/s 40 gange hurtigere end USB 1.1. Firewire kan til sammenligning overføre 400 Mbit/s.
USB 2 bruger samme stik som USB 1.1 og er bagudkompatibel med denne. Køber man et USB 2-produkt i dag, kan det således også bruges med USB 1.1.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere