Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 18. marts 2002.
Billedtekst: Myndighederne vil gerne holde øje med og opkræve moms på de handler, der foregår 100 procent digitalt.
For eksempel download af billeder som dette.
Direktiv om moms på digitale ydelser på vej. Der vil blive momset forskelligt, alt efter om online-sælgeren befinder sig i EU eller uden for.
Efter flere år i tænketank er EU's politikere blevet enige om at gennemføre regler om moms på køb af digitale produkter i EU.
Midt i februar blev der vedtaget et nyt direktiv om moms på digitale ydelser.
Direktivet er endnu ikke udstedt, men kontorchef i Skatteministeriet Karsten Aasberg Karlsen oplyser, at de væsentligste punkter er på plads, og at reglerne vil gælde fra juli næste år.
En afgørende nyhed er, at momsen helt fjernes ved salg af digitale ydelser ud af EU, det vil sige fra firmaer i EU til forbrugere uden for.
Når der sælges digitale ydelser inden for EU's grænser kommer to forskellige principper til at gælde. Et forbrugerlandsprincip, som firmaer uden for EU skal følge. Og et oprindelseslandsprincip, som firmaer i EU skal følge.
Ifølge forbrugerlandsprincippet skal der betales moms til det EU-land, hvor forbrugeren bor og efter dette lands sats.
Efter oprindelseslandsprincippet skal der betales moms efter reglerne i det land, det sælgende firma befinder sig i.
Momsforskelle stadig
en hindring
Reglerne skal egentlig sikre, at konkurrencevilkårene mellem EU-virksomheder og virksomheder uden for EU bliver mere lige. Men man kan ikke løbe fra, at danske virksomheder fortsat rammes af den høje danske moms.
- Det kan jo ikke helt udelukkes, at momsshopping i EU vil finde sted, da der er momsforskelle landene imellem. Men EU-politikerne kunne foreløbig kun blive enige om at anvende et forbrugerlandsprincip for firmaer uden for EU, der sælger ind i EU, siger Karsten Aasberg Karlsen.
Såvel IT-Brancheforeningen som Dansk Handel og Service er tilfreds med de forbedrede konkurrencevilkår for EU-virksomheder i forhold til virksomheder uden for EU.
- Det er et skridt i den rigtige retning. Den høje danske momssats er dog stadig en ulempe for de danske virksomheder. Derfor vil en ens momssats i hele EU være det eneste rigtige på længere sigt, siger juridisk direktør Kim Munch Lendal, Dansk Handel og Service.