Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. marts 2002.
AMD viser på Cebit deres første processor lavet med 0,13 mikron-teknologi og lover, at den er på markedet allerede i denne måned.
AMD er endelig klar med processorer lavet med den 0,13-mikron-teknologi, som Intel har brugt i næsten et år nu. Ironisk nok sker præsentationen på samme messe, som Intel bruger til at fortælle, at de er i fuld gang med at flytte til næste generation - nemlig 0,09 mikron.
Processorer fremstillet med 0,13-teknologi, frem for 0,18 - som AMD bruger i dag - er billigere at fremstille, kan nå højere klokfrekvenser og udvikler mindre varme.
Snart i butikkerne
AMD's første 0,13-processor, som skulle være på markedet i denne måned, bliver formentlig en Athlon XP 2200+ med en klokfrekvens på 1,8 GHz, men med tiden vil den nye fremstillingsteknologi betyde noget højere klokfrekvenser. De præcise detaljer om eventuelle forbedringer i forhold til den eksisterende Athlon XP-processor, som for eksempel større cache, holder AMD tæt til kroppen.
Tæt på, menÉ
AMD halter dog stadig noget efter konkurrenten Intel i rå klokfrekvens - Intels hurtigste processor er i dag en 2,2 GHz Pentium 4, og en 2,4 GHz version er formentlig ikke langt væk. I reel hastighed er forskellen dog en del mindre. En del test har endda vist, at AMD's nyeste Athlon XP 2100+ er hurtigere end Intels Pentium 4 2,2 GHz, selv om den kun kører 1,73 GHz.
Nyt over hele linien
AMD benytter også Cebit til at annoncere tre nye processorer lavet med den nuværende 0,18-teknologi. En Athlon XP 2100+ på 1,73 GHz til stationære pc'er, en Athlon 4 1600+ på 1,4 GHz til bærbare og endelig en Athlon MP 2000+ på 1,67 til dual-processor arbejdsstationer og servere.
Billedtekst: Med den nye 0,13-teknologi har AMD banet vejen for hurtigere og billigere processorer. Den første 0,13 Athlon XP-processor, der ses her, forventes på markedet allerede i denne måned.
Foto: Torben Klint
Billedtekst: Hannonver: Administrerende direktør Jakob Lyngsø fra IT-Brancheforeningen havde det store smil fremme, da han bød de danske udstillere og gæster velkommen til Cebit. Det skete ved IT-Brancheforeningen og Computerworlds reception på den fællesstand for danske IT-virksomheder, som IT-Brancheforeningen er drivkraften bag. På Cebit er der i år 53 danske stande samt fællesstanden, som rummer 24 udstillere. Også Danmarks ambassadør i Tyskland Gunnar Ortmann gav ved receptionen udtryk for glæden over, at den danske IT-branche er i stand til at markere sig så markant på det tyske marked.
Foto: Torben Klint