En sjælden begavelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. marts 2002.


Danske Anders Hejlsberg har stået bag udviklingsværktøjer som Turbo Pascal, Delphi og senest C#, men tager sig stadig tid til
familien.

Den mest omtalte dansker i programmør- og udviklingskredse er i øjeblikket Anders Hejlsberg - hovedarkiteken bag Microsofts nye C#-programmeringssprog og en af nøglepersonerne bag .Net-strategien. Men for Anders Hejlsberg er det hverken nyt at være i centrum eller at være hovedansvarlig for større udviklingsværktøjer.
Programmerede i timerne
Interessen og talentet for programmeringssprog viste sig allerede i universitetstiden på Danmark Tekniske Universitet (dengang højskole). Det hele startede med programmeringssproget Pascal. Brian Eberhardt, administrerende direktør hos Superusers, kender Anders Hejlsberg fra universitetstiden, og ser ham stadig privat. Han fortæller:
- I de første studieår sad Anders med en Nascom-computer, der ikke var meget andet end et printkort og et tastatur. Det var i virkeligheden der, han kodede den første Pascal-version. I timerne sad Anders nede bagved og kodede og prøvede at få det til at se studierelevant ud.
Det, Anders Hejlsberg udviklede, var en såkaldt kompiler - et program, der kan oversætte kode, i dette tilfælde Pascal-kode, til noget en computer kan forstå. Og det gik han op i med liv og sjæl, fortæller Brian Eberhardt:
- I en time stod lektor Erik Kragh lige pludselig foran ham, og så fik Anders ellers at vide, at en rigtig ingeniør ikke kunne nøjes med nuller og et-taller, han skulle også vide noget om elektronikken udenom. Anders slap så tastaturet i fem minutter, men så snart opmærksomheden var væk fra ham, gik han i gang igen.
Turbo Pascal og Delphi
Anders' talent for programmering gjorde da også til sidst, at han valgte at droppe universitetet, et valg som
Brian Eberhardt bifalder.
- Han var foran universitetet med at se, at dette her var et interessant emne. Han er et meget godt eksempel på en, der virkelig har et talent. Heldigvis valgte han så den direkte linie. Det morsomme var, at lige før, han gik ud, tog hele instituttet hans Compas Pascal til sig og brugte det i øvelser.
I firmaet Polydata fortsatte han udviklingen af Pascal-kompileren. Compas Pascal blev til Polypascal, og i 1983 købte Borland så Polypascal og ansatte Anders Hejlsberg. I første omgang boede han stadig i Danmark, så den kode, han skrev, blev sendt til USA via et af de første modem. Resultatet blev den meget udbredte Turbo Pascal, som Anders Hejlsberg skrev egenhændigt.
Konkurrenten Microsoft
De næste 13 år arbejder han for Borland.
De første år med Turbo Pascal, som han fortsætter med at skrive alene; de følgende med udviklingsværktøjet Delphi, som han dels skriver en stor del af, dels leder udviklingen af.
I 1996 tager han så afsked med Borland for at arbejde hos konkurrenten - Microsoft.
I første omgang med Visual J++, Microsofts version af Java, og Microsoft Foundation Classes. I januar 1999 begynder han sammen med en håndfuld kollegaer på at designe sproget, han måske bedst vil blive husket for: C#.
- Vi startede i januar 99 på C#. Det er en sjælden oplevelse at få lov at lave et nyt sprog og få Microsoft til at sætte penge bag. Vi var fire-fem mand, og det var nogle af de mest intelligente mennesker, jeg har arbejdet med. Man følte sig meget ydmyg. Vi mødtes hver mandag, onsdag og fredag og i løbet af et års tid havde vi en version, der virkede, fortæller Anders Hejlsberg.
Samtidig blev han en af nøglepersonerne bag .Net-platformen. Til lanceringen af netop .Net-platformen var det da også ham, der blev valgt til at forklare de mere tekniske detaljer, efter at Bill Gates havde fortalt om de forretningsmæssige aspekter i platformen.
I løbet af blot tre år bliver Anders Hejlsberg i 1999 da også forfremmet til det højeste tekniske niveau, man kan nå hos Microsoft - Distinguished Engineer. En titel som blot 16 mennesker har.
Anderkendelse fra alle sider
At Anders Hejlsberg er en utrolig dygtig programmør, vidner både beretninger fra de mennesker, han har arbejdet med, og priser, han har modtaget, om.
Chuck Jazdzewski, som var medarkitekt på Delphi, udtrykker det således:
- Anders Hejlsberg er en af de bedste programmører, jeg har mødt. Koden, han skrev for os, var fænomenal.
Også Brian Eberhardt har kun rosende ord tilovers for Anders Hejlsbergs evner:
- Dels har han de evner, en god programmør skal have, dels er han ekstremt god til at få andre til at forstå det, han laver, og se det geniale i hans ideer.
I 2001 bliver han tildelt årets "Excellence in programming award" fra udvikler-magasinet Dr. Dobb's journal. En pris IT-personligheder som Garry Kildal og Linus Torvalds har fået.
Privat er Anders Hejlsberg gift med amerikanske Liz og er trods lange arbejdstider et udpræget familiemenneske. Brian Eberhardt fortæller:
- Han er et meget social- og familieorienteret menneske og arbejder en del hjemme. Han har altid arbejdet hjemme mindst en dag om ugen, og det er et must for ham for at være tilstede med familien.
Han er også et menneske, der udstråler positiv energi. Da vi møder ham til lanceringen, stråler han da også af begejstring over både C# og .Net på trods af en meget lang dag og en gang influenza. Han kan få selv meget komplekse emner kommunikeret ud, og når man går ud af lokalet, føler man sig privilegeret over bare at have mødt ham.

Billedtekst: Danske Anders Hejlsberg er
hovedmanden bag udviklingsværktøjer som Turbo Pascal, Delphi
og C#, men tager sig alligevel
tid til familien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere