Nyt medlem af ATI's HD 4800-serie

AMD har med sin nuværende ATI Radeon HD 4000-serie formået et solidt greb i både den øvre og nedre del af markedet for grafikkort, og nu lancerer chipfabrikanten endnu et kort i rækken. Navnet er ATI Radeon HD 4830, og det skal gå direkte i ringen mod Nvidias GeForce 9800 GT og 9800 GTX.

AMD's strategi for sine ATI-grafikkort er indtil videre lykkedes meget godt. Ambitionen har været at levere de bedste grafikkort til de mest attraktive priser, og ved at smække flere grafiske processorer på samme printkort bør det være muligt også at besejre konkurrentens største og dyreste kort, siger AMD.

I vores anmeldelse af Radeon HD 4870 X2 var konklusionen, at fremgangsmåden for det meste har givet pote til texanerne, men vi noterede os ligeledes et skyhøjt strømforbrug, en nærmest skræmmende kampvægt og en grad af varmeudledning, som i visse tilfælde kan erstatte en radiator.

ATI Radeon HD 4830 er et knap så grådigt kort, som i teorien er en skrabet udgave af Radeon HD 4850; det skal med andre ord udfylde tomrummet mellem Radeon HD 4850 og 4670, hvor AMD mener, der stadigvæk er god mulighed for slå skår i glæden for Nvidia GeForce 9800 GT og 9800 GTX.

Kortet har 512 megabyte GDDR3-hukommelse på en 256-bit bred databus med en effektiv frekvens på 1.800 megahertz, mens selve GPU'en bearbejder krævende DirextX 9-, 10- og 10.1-grafik samt højopløselig video med en hastighed på 575 megahertz. Det maksimale strømforbrug er angivet til 110 watt, og kortet kræver, at du tilslutter et enkelt 6-pins PCIe-kabel fra strømforsyningen.

DirectX 10.1-spil på vej

Særligt understøttelsen for DirectX 10.1 er et af de væsentligste argumenter for at vælge ATI frem for Nvidia, der indtil videre kun understøtter til og med DirectX 10. Men på nuværende tidspunkt er det småt med spil, der kan give ATI en ydelsesfordel. Assassin's Creed fra Ubisoft kunne for en kort stund få ekstra fart på, hvis grafikkortet understøttede DirectX 10, men det blev vraget med en patch, der fjernede understøttelsen.

Der er dog flere spil på vej, som skal understøtte den nye version af DirectX, heriblandt titlerne 'Battleforge', 'Stormrise' og 'Cloud9'. Tilbage mangler vi blot at få svar på, om det resulterer i reelle ydelsesfordele for brugere af ATI-kort.

Lille i størrelse og pris

Radeon HD 4830 er nærmest helt identisk med storebror 4850; udformningen er ens, og kortet benytter også en kølerløsning, der kun optager en enkelt plads i kabinettet.

Som udgangspunkt understøtter Radeon HD 4830, ligesom de øvrige kort i serien, HDMI - et indbygget 7.1-kanalers lydkort sørger nemlig for, at grafikkort kan føde fladskærmen med både lyd og billede. DisplayPort har ikke fundet vej til ATI's referencekort, men de enkelte producenter har mulighed for at levere færdige kort med direkte tilslutning til både HDMI og DisplayPort.

De anbefalede priser ventes at lande mellem 1.000 og 1.200 kroner, hvilket er nærmest uhyggeligt tæt på det, de billigste Radeon HD 4850-kort koster.

Vi ser frem til at undersøge ydelsen nærmere i en kommende sammenligning af markedets mest interessante grafikkort, der blandt andet vil inddrage Radeon HD 4830, 4850 og 4870 såvel som de direkte konkurrenter fra Nvidia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere