Test: Tre P45-bundkort til Intel processorer

Det er stadigvæk både en god ide og sjovt at bygge sin egen computer. Og en af de aktuelt bedste kombinationer er Intel Core 2 processoren og et P45-baseret bundkort. Vi har haft tre testkandidater fra Asus, Foxconn og MSI til test og er klar med et bud på det bedste køb.

Test: Tre P45-bundkort til Intel processorer

Selvom priserne på færdigsamlede stationære computere er relativt lave, så kan der være meget fornuft i at bygge en pc selv.

Ikke mindst fordi du selv kan bestemme, hvilken producent og indmad som passer til din pengepung og ydelsesmæssig ambition.

For mange selvbyggere er de hurtige Intel Core 2 processorer fortsat førstevalget, og til ethvert system med fornuftig ydeevne hører sig et bundkort, der ikke lader processoren i stikken.

Til Intels aktuelle processorsokkel er et af de mest interessante chipsæt Intel P45. Det ligger i toppen af den kategori, der henvender sig til gennemsnitsbrugeren, og priserne ligger typisk tæt på tusind kroner.

Men alligevel får du mulighed for at køre med alle Intels aktuelle processorer til stationære computere, uanset om du har råd til en dobbeltkerneprocessor, én med fire kerner eller den ekstreme QX9650, som får alle entusiaster til at klappe i hænderne.

Officielt må du dog holde fingrene fra den voldsomt kraftige og hundedyre Core 2 Extreme-model, QX9770, der modsat Intels øvrige processorudvalg benytter en bushastighed på 1.600 megahertz.

Intel vil gerne forbeholde en systembus på 1.600 megahertz til deres pebrede X48-chipsæt, men virkeligheden er en anden, og samtlige P45-bundkort i vores test reklamerer sågar direkte på æsken med, at den hurtigste hastighed er understøttet.

Til en pris på 10.000 gode danske kroner er det dog de færreste, der vælger at lænse opsparingen til fordel for Intels topmodel.

God entusiastplatform

Du er heller ikke dårligt stillet med hensyn til hukommelsesmængde eller grafikkort, for understøttelsen af mindst otte gigabyte ram og ofte to ATI-grafikkort i Crossfire sætter en tyk streg under, at et P45-bundkort sagtens kan være et velfungerende hjerte i entusiastmaskiner.

Testkandidaterne kommer fra Asus, Foxconn og MSI. Eftersom der i vores test ikke viste sig nævneværdige udsving i ydelsen, handler dit valg om at finde det bedste køb. Vi har derfor bedømt bundkortene på deres udformning og udbuddet af funktioner kontra pris.

Asus P5Q Deluxe (testvinder) - 1

Vi har generelt gode erfaringer med bundkort fra Asus, og P5Q Deluxe leverer ikke overraskende et meget positivt indtryk lige fra begyndelsen.

P5Q Deluxe, som vi her anmelder, er Asus' DDR2-version; der findes også en stort set identisk DDR3-udgave, som går under betegnelsen P5Q3 Deluxe, men der er fortsat mest økonomi i at vælge den billigere DDR2-hukommelse.

Udformningen er gennemtænkt med et effektivt kølelegeme og flere såkaldte heatpipes, der fylder knap så meget i landskabet som den vifte-lignende løsning på MSI-kortet. Men det ændrer ikke på, at løsningen fra Asus varetager opgaven godt.

Selv med meget lange, moderne grafikkort er det muligt både at installere og fjerne ram. Modsat kortene fra Foxconn og MSI har P5Q Deluxe hele tre PCIe-slots til grafikkort, som i teorien giver mulighed for at køre Crossfire med tre kort fra ATI.

Kortet understøtter i teorien maksimalt 16 gigabyte ram, men det lykkedes os ikke at opstøve moduler på fire gigabyte - muligheden er dog til stede og kan måske udnyttes i fremtiden i en 64-bit baseret version af Windows. Ligesom deltageren fra MSI kan P5Q Deluxe klare op til DDR2-1200. Du kan også med lidt teknisk snilde installere en QX9770-processor og presse systembussen op på 1.600 megahertz.

Imponerende funktionsliste

Men det er særligt den alenlange liste over funktioner, der for alvor gør, at P5Q Deluxe sniger sig foran de andre testkandidater. Antallet af SATA-tilslutninger er dog, som på kortet fra MSI, oppe på otte; de seks tilslutninger understøtter RAID 0, 1, 10 og 5. På bagpanelet er der en enkelt eSATA-tilslutning til lynhurtige eksterne harddiske. Der gemmer sig desuden en PATA-tilslutning for brugere med ældre harddiske og optiske drev.

På lydsiden formår P5Q Deluxe en integreret 7.1-kanalers lydcontroller med digital lydudgang i form af optisk og coaxial S/PDIF. Alt dette er meget standard, men på bagpanelet får du to gigabit ethernet-porte, som giver flere interessante muligheder såsom teaming, hvor controllerne kan kobles sammen for dermed at opnå bedre ydelse. Der er også andre håndgribelige fordele, hvis du eksempelvis ikke har en router ved hånden, men alligevel vil dele internetforbindelsen med en anden pc.

Specifikationerne er derudover meget på niveau med MSI-kortet, der er blandt andet seks USB-tilslutninger, FireWire-port og eSATA-port.

Asus P5Q Deluxe (testvinder) - 2

Det er dog Asus' indbyggede Linux-distribution - den såkaldte ExpressGate - der for alvor skiller P5Q Deluxe ud. Det er i bund og grund samme funktion, som Asus har implementeret i den populære Eee Box.

Efter en opstart på kun få sekunder har du adgang til et grundlæggende operativsystem, hvor du kan surfe på nettet, tjekke mails og meget andet. Det kan desuden være uhyre praktisk, hvis man endnu ikke har en fuldt fungerende Windows-installation ved hånden, selvom vi gerne så ExpressGate udviklet yderligere med nye smarte funktioner.

Mere ros

Modsat de andre testkandidater har Asus-kortet en såkaldt DieHard BIOS, der består af den egentlige BIOS og en backupchip, hvis noget går galt under opdateringen, eller hvis en ondsindet virus angriber dig. Det er klart den mest favorable løsning for brugeren. Asus har med P5Q Deluxe desuden valgt at implementere den såkaldte EPU-6 Engine - en strømbesparende funktion, der blandt andet ud fra brugssituationen automatisk justerer strømtilførslen til processor, grafikkort, hukommelse, chipsæt, harddiske og blæsere. Der er tale om en meget effektiv løsning, som i vores test nedsatte støjniveauet betragteligt, når vi ikke brugte maskinen til noget særligt.

Topkarakter

P5Q Deluxe leverer til prisen den bedste oplevelse ud af de testede bundkort, og vi belønner ingeniørerne hos Asus med en efterspurgt topkarakter for et gennemført bundkort uden egentlige mangler eller negative aspekter. Det skiller sig også positivt ud i forhold til den medfølgende software, der har en mere attraktiv brugergrænseflade end MSI.

Foxconn P45A-S - 1

Foxconn er endnu et relativt ukendt bundkortmærke i Danmark, men producenten mangler bestemt ikke erfaring. Udover at en række computerproducenter benytter Foxconn-bundkort, gør flere bundkortproducenter brug af komponenter leveret af Foxconn.

P45A-S er et enkelt bundkort uden egentlige specielle funktioner. Det er medvirkende til, at udformningen er simpel og ryddelig.

P45A-S understøtter op til otte gigabyte DDR2-ram, som der fortsat er mest økonomi i at vælge. Du kan måske nok videreføre dine gamle DDR2-klodser i nogle tilfælde, men til processorer med en bushastighed på 1.066 og 1.333 megahertz, skal du mindst have DDR2-800-ram (også kaldet PC6400).

Uden overraskelser

Kortet tilbyder de mest almindelige funktioner, heriblandt 7.1-kanalers lyd med optisk S/PDIF-udgang, gigabit netværksport, Firewire-port, eSATA-port og seks interne SATA-tilslutninger til dine harddiske og optiske drev. SATA-løsningen understøtter RAID 0, 1, 10 og 5. Det betyder kort fortalt, at du kan kombinere flere harddiske og opnå enten større hastighed eller datasikkerhed (kaldet striping og mirroring) - eller begge dele, hvis du har diske nok. Læs mere om RAID her.

P45A-S kan håndtere op til to PATA-enheder, der er den parallelle forgænger til SATA, så du eventuelt kan videreføre noget af dit gamle udstyr. Du kommer nok ikke til at mangle USB-tilslutninger, for kortet har fire stik på bagpanelet, og du har mulighed for at få adgang til i alt 12, hvis du udnytter tilslutningerne på forsiden af kabinettet.

Foxconn P45A-S - 2

Kortet understøtter de gammeldags PCI-kort, hvortil der er to slots. Derudover har kortet to PCIe x1- og to PCIe x16-slots. Sidstnævnte betyder, at to ATI Radeon grafikkort kan samarbejde ved hjælp af Crossfire-teknologi for at øge den grafiske præstation.

Fornuftig, men skrabet oplevelse

Man kan godt mærke, at Foxconn har prøvet det mere end et par gange før. P45A-S gav os ingen problemer under installation af hardware og operativsystem, men det fremgår også tydeligt af funktionslisten, at kortet udelukkende giver dig det mest basale til en fornuftig computer.

Derfor kan det også undre en smule, at prisen kun er lidt lavere end for de to konkurrerende kort, som blandt andet tilbyder flere interessante funktioner og en mere effektiv udformning møntet på optimal afkøling af de varme komponenter.

Det er med til at trække ned i bedømmelsen af Foxconn-kortet, som isoleret set er udmærket, men det er bare ikke nok til at retfærdiggøre prisen.

MSI P45 Platinum - 1

MSI P45 Platinum har et stort kølelegeme udført i kobber, i alt fem såkaldte heatpipes, der dækker det meste af kortet, og køler både northbridge, southbridge samt området omkring processorsoklen.

Det er med til at give kortet et ekstravagant udseende og en god varmeafledende evne, men samtidig er udformningen ryddelig, så der ikke opstår nogen egentlig karambolage mellem komponenter, og man kan akkurat lige tilføje eller fjerne hukommelse, selvom grafikkortet sidder solidt placeret i PCIe-slottet.

P45 Platinum kan i teorien håndtere op til 16 gigabyte DDR2-ram, som kræver et 64-bit operativsystem for at blive udnyttet fuldt ud. Det er nok irrelevant for de fleste, men muligheden er til stede. Modsat Foxconn-kortet, der i specifikationerne er begrænset til DDR2-1066-ram, kan kandidaten fra MSI fungere med helt op til DDR2-1200-ram.

Funktioner

Kortet har Realteks ALC888-lydcontroller, der er ensbetydende med 7.1-kanalers lyd, og det har digital lydudgang i form af optisk S/PDIF. Du skal have relativt store krav til lydkort, før du ikke kan nøjes med den integrerede løsning.

MSI har desuden udstyret sit P45-kort med gigabit netværksport, Firewire-port, eSATA-port og intet mindre end otte interne SATA-tilslutninger, der understøtter RAID 0, 1, 10 og 5. I vanlig stil er der en enkelt PATA-tilslutning, og på bagpanelet har du adgang til hele seks USB-tilslutninger, hvilket kan være en befrielse, når man jonglerer med et utal af eksterne enheder. Der er mulighed for yderligere seks interne tilslutninger til kabinettets frontpanel.

P45 Platinum har samme antal PCI-slots som Foxconn-kortet, altså to vanlige PCI-slots, to PCIe x1-slots og endelig to PCIe x16-slots til grafikkort. Du er med Intels chipset begrænset til ATI Crossfire og kan ikke køre SLI, som er Nvidias teknologi til at få grafikkort til at arbejde sammen.

MSI P45 Platinum - 2

I stil med de andre velkendte bundkortfabrikanter har MSI kastet sig over miljøbevarelsen, der her har fået navnet GreenPower.

Hos Asus hedder funktionen EPU, mens andre producenter som Gigabyte kalder den DES. Groft forenklet begrænser GreenPower strømtilførslen afhængig af processorbelastningen via det medfølgende stykke software, så din elregning (og måske også din samvittighed) får et nøk i den rigtige retning.

På den positive side kan det også være ensbetydende med reduceret varmeudvikling og blæserstøj, men de mest hærdede entusiaster vil nok slå funktionen helt fra i kortets BIOS, da ydelsen i visse situationer kan blive mindsket.

En farlig affære

MSI P45 Platinum er overvejende et fornuftigt bundkort, men det er en grundlæggende mangel, at der ikke er nogen dual-BIOS på et bundkort i denne prisklasse. Hvis noget går galt under opdateringen, og hvis den såkaldte boot block bliver beskadiget, kan du være nødt til at anskaffe dig et helt nyt bundkort. Her kan kandidaten fra Asus prale med netop en dual-BIOS, og alternativt kan du overskrive den beskadigede BIOS med data fra den medfølgende cd-rom, så du igen er oppe at køre.

Selve opdateringen kan være en udfordring, for modsat testkandidaten fra Asus er der ingen indbygget opdateringsfunktion, så du kan for eksempel opdatere direkte fra et USB-flashdrev eller en cd-rom. Det kan godt lade sig gøre, men det kræver en større teknisk indsats, fordi du skal lave en såkaldte bootable cd-rom med DOS. De fleste vil derfor være tvunget til enten at opdatere BIOS på MSI's hjemmeside, via MSI LiveUpdate eller et traditionelt floppydrev, som de færreste i dag har til rådighed.

Konklusion: Stensikker vinder

Hvis du skal købe nyt Intel P45-bundkort, er noget af det væsentligste at sammenligne pris og funktionalitet, og her leverer Foxconn ikke varen tilstrækkeligt til at være med i bundkortenes superliga. Isoleret set er det et udmærket køb, men vi savner flere detaljer og en større vifte af funktioner, som vil gøre det mere konkurrencedygtigt.

MSI klarer sig til gengæld udmærket, men Asus trækker selvsikkert sejren i land på en nærmest luksuriøs samling funktioner, hvor særligt ExpressGate, den ekstra netværkscontroller og en sejlivet BIOS fortjener omtale.

Når det så er sagt, er det vigtigt at pointere, at alle tre testkandidater leverer en fuldt ud tilfredsstillende, grundlæggende computeroplevelse. Vi oplevede ingen nævneværdige problemer i testperioden, og hvis du ikke stiller krav om spændende funktioner og mulighed for overclocking, kan du sagtens få en habil pc bygget omkring det billigste kort fra Foxconn.

Socket 775 er fortsat aktuel

Samtidig med at du måske skal vælge nyt P45-bundkort, er det et faktum, at Intels Nehalem-platform, hvoraf de færdige processorer er døbt Core i7, snart bliver lanceret. Den nye processor vil benytte en ny sokkel, og køber du derfor bundkort i dag vil du ikke kunne opgradere om et år eller to.

Intels P45-chipsæt og passende Core 2 Duo- og Core 2 Quad-processorer vil dog være højst aktuelle en tid endnu, da priserne for selv de billigste i7-processorer, X58-bundkort og dertilhørende DDR3-hukommelse kommer til at blive en ganske dyr fornøjelse for de fleste.

Derfor er et P45-baseret bundkort og en nyere Intel processor stadig at foretrække, da forholdet mellem pris og ydelse fortsat er meget attraktivt.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere