Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. januar 2002.
To konkurrerende teknologier slås om forbrugernes gunst på projektormarkedet.
Er man på jagt efter en projektor har man ud over en masse mærker to meget forskellige teknologier at vælge mellem. Den ældste af de to - LCD - er baseret på samme grundprincip som en fladskærm, hvorimod den nyeste - Digital Light Processing (DLP) - er baseret på millioner af små spejle samlet på en enkel chip.
Fladskærms-projektor
I en LCD-projektor sidder som regel tre TFT LCD-elementer, meget lig dem, der bruges i fladskærme.
Lyset fra lampen splittes op i de tre grundfarver, og de tre LCD-elementer bestemmer så, hvor meget af hver farve, der bliver sluppet igennem. Til sidst samles de tre billeder i et prisme og danner det billede, som brugerne ser.
Millioner af små spejle
DLP-projektorerne benytter sig af et radikalt anderledes princip. I stedet for en fladskærm til at styre lyset, bruger man en (eller flere) chip, hvorpå der sidder ofte over en million små spejle, der kan styres elektrisk. Princippet er opfundet af Texas Instruments, og ideen er faktisk mere end 20 år gammel, men det er først inden for de seneste år, at vi er begyndt at se den i produkter.
Chippen med spejlene kaldes en DMD (Digital Micromirror Device) og kan vel bedst betegnes som et mikromekanisk vidunder. På den sidder et antal spejle svarende til det antal pixels, man ønsker. Opløsningen 1280x1024 kræver således 1.310.720 bevægelige spejle.
Hvert spejl er 16 mikrometer stort og mellemrummet mellem spejlene er blot en mikrometer. Et saltkorn fylder således det samme som næsten 100 af disse spejle. Og hvert enkelt spejl kan styres elektrisk via chippen, der ikke fylder mere, end at den kan ligge på en håndflade.
En projektor kan så bruge en, to eller tre af disse chips. Jo flere chips, jo bedre billede.
Den tredje mulighed
Der er også en tredje teknologi på vej - microdisplays - men den er ikke helt på markedet endnu. Den minder om LCD, men bruger i stedet LCOS-skærme (Liquid crystal on silicon). Kvaliteten skulle være bedre og prisen lavere. Men om og hvornår vi ser den i projektorer må tiden vise.
Billedtekst: Der skal næsten 100 spejle fra en DMD-chip til at dække et saltkorn. Hullet i midten af hvert spejl er ophænget, det gør det muligt at bevæge spejlet.
Billedtekst: På denne chip sidder over 1,3 millioner spejle (eller 9 millioner års ulykke, hvis man taber den).