Projektor-teknologier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. januar 2002.


To konkurrerende teknologier slås om forbrugernes gunst på projektormarkedet.

Er man på jagt efter en projektor har man ud over en masse mærker to meget forskellige teknologier at vælge mellem. Den ældste af de to - LCD - er baseret på samme grundprincip som en fladskærm, hvorimod den nyeste - Digital Light Processing (DLP) - er baseret på millioner af små spejle samlet på en enkel chip.
Fladskærms-projektor
I en LCD-projektor sidder som regel tre TFT LCD-elementer, meget lig dem, der bruges i fladskærme.
Lyset fra lampen splittes op i de tre grundfarver, og de tre LCD-elementer bestemmer så, hvor meget af hver farve, der bliver sluppet igennem. Til sidst samles de tre billeder i et prisme og danner det billede, som brugerne ser.
Millioner af små spejle
DLP-projektorerne benytter sig af et radikalt anderledes princip. I stedet for en fladskærm til at styre lyset, bruger man en (eller flere) chip, hvorpå der sidder ofte over en million små spejle, der kan styres elektrisk. Princippet er opfundet af Texas Instruments, og ideen er faktisk mere end 20 år gammel, men det er først inden for de seneste år, at vi er begyndt at se den i produkter.
Chippen med spejlene kaldes en DMD (Digital Micromirror Device) og kan vel bedst betegnes som et mikromekanisk vidunder. På den sidder et antal spejle svarende til det antal pixels, man ønsker. Opløsningen 1280x1024 kræver således 1.310.720 bevægelige spejle.
Hvert spejl er 16 mikrometer stort og mellemrummet mellem spejlene er blot en mikrometer. Et saltkorn fylder således det samme som næsten 100 af disse spejle. Og hvert enkelt spejl kan styres elektrisk via chippen, der ikke fylder mere, end at den kan ligge på en håndflade.
En projektor kan så bruge en, to eller tre af disse chips. Jo flere chips, jo bedre billede.
Den tredje mulighed
Der er også en tredje teknologi på vej - microdisplays - men den er ikke helt på markedet endnu. Den minder om LCD, men bruger i stedet LCOS-skærme (Liquid crystal on silicon). Kvaliteten skulle være bedre og prisen lavere. Men om og hvornår vi ser den i projektorer må tiden vise.

Billedtekst: Der skal næsten 100 spejle fra en DMD-chip til at dække et saltkorn. Hullet i midten af hvert spejl er ophænget, det gør det muligt at bevæge spejlet.

Billedtekst: På denne chip sidder over 1,3 millioner spejle (eller 9 millioner års ulykke, hvis man taber den).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere