IT-konkurser dræner garantifond

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. januar 2002.


Billedtekst: Pengeskabet hos Lønmodtagernes Garantifond har stået på vid gab i 2001. I alt er der udbetalt 289
millioner kroner, mod 198 millioner i 2000. Det er
primært IT-konkurser, der har sparket bunden ud af LG's kasse sidste år. Nu stiger
arbejdsgivernes
bidrag til LG med næsten 100 procent til 210 kroner for 2002.

Lønmodtagernes Garantifond er drænet i kølvandet af de talrige konkurser i IT-branchen i 2001. Arbejdsgivernes bidrag til fonden er derfor øget med næsten 100 procent fra årsskiftet.

Kassen er tom hos Lønmodtagernes Garantifond, LG, efter mange konkurser i 2001.
Fonden udbetaler løn, erstatning og feriegodtgørelse som erstatning for medarbejdernes tabte lønninger, når virksomheder går ned. Efterfølgende anmelder fonden et krav i konkursboet.
- Vi får typisk dækket omkring 40 procent af vores udgifter, fortæller sektionschef Jan Michael Lindgren, LG.
Han betegner 2001 som helt uforudsigeligt på grund af de mange dødsfald blandt IT-selskaber.
Fra boet efter IT-virksomheder henter Lønmodtagernes Garantifond typisk en noget lavere procentsats af udbetalingerne til tider tæt på et rundt nul. Med det overvældende antal IT-virksomheder, som har måttet se en tom pengekasse i øjnene i 2001, har det været et hårdt år for LG. IT-folks lønninger er dyre at erstatte. Dertil kommer, at der sjældent er egentlige værdier i virksomhederne.
Dyre lønninger
- Typisk tjener IT-folk rigtig godt, og IT-virksomhedernes aktiver består for det meste blot af brainware (intellektuel kapital, red.), siger Jan Michael Lindgren.
- Dertil kommer en del
leaset udstyr, og det vil sige, at der er ganske få aktiver tilbage i den type virksomheder ved en konkurs, siger sektionschefen.
Lønmodtagernes Garantifond har i 2001 udbetalt 289 millioner kroner til lønmodtagere.
Funktionærer får typisk dækket deres løn i opsigelsesperioden, det vil sige tre måneder.
Den maksimale udbetaling fra LG er på 90.000 kroner efter skat og eksklusiv feriepenge.
Det er sjældent, at maksimaludbetalingen kommer på tale, men fordi lønningerne i IT-branchen er så høje, blev der i løbet af 2001 flere gange udbetalt det maksimale beløb, som rundt regnet svarer til en månedsløn på omkring de 60.000 kroner.
Det er en af hovedårsagerne til, at Lønmodtagernes Garantifonds kasse er løbet tør.
I 1998 blev der udbetalt 160 millioner kroner, i 2000 198 millioner kroner. Det er altså det beløb, som er steget til 289 millioner kroner i 2001.
Det er ikke noget problem for LG, at der ikke er flere penge i kassen, fordi man altid sørger for at have balance i kassen, så det matcher udbetalingerne.
Men pengene skal dækkes ind hos arbejdsgiverne. For at få penge i kassen igen, har LG i 2002 sat arbejdsgivernes bidrag op fra 110 kroner om året pr. fuldtidsansat i 2001 til 210 kroner pr. fuldtidsansat. En stigning på næsten 100 procent.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening accepterer man stigningen. DA mener dog, at der er tale om en skjult skat på medarbejdere, og at bidraget burde finansieres af det offentlige.
- LG-ordningen sikrer, at medarbejderne ikke går i utide fra en virksomhed, der har det svært, og det er vel lige så meget i statens interesse som i virksomhedernes, men man kan diskutere, hvem der skal betale, siger Henning Dreesen, ansættelsesretschef i DA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere