Jura-tjek skal knække gammeldags underskrift

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. januar 2002.


Samtlige bind af Karnovs lovsamling skal ned fra hylderne og hver eneste paragraf skal tjekkes, så
loven bliver gyldig med digital signatur - i
stedet for gammeldags underskrift med
kuglepen.

Den ny regering vil klare paragrafferne i løbet af et år, så alle love er forberedt på digital forvaltning.
Regeringen indledte i denne uge den storstilede forårsrengøring af samtlige danske love og paragraffer.
Handlingsplanen pålægger samtlige ministerier inden den første maj at gennemgå alle lovtekster inden for deres område. De skal undersøge, om der er paragraffer, som unødigt kræver gammeldags underskrift. Herefter skal ministerierne være klar med en plan, der gør de gamle paragraffer klar til digital forvaltning og elektronisk underskrift inden sommeren næste år.
Forhindringer ryddes væk
- Særligt hastende lovforslag bliver fremsat til oktober, når det næste folketingsår begynder og forventes vedtaget inden udgangen af i år.
- De sidste kommer så med i foråret 2003, siger kontorchef Henrik Øe fra Justitsministeriet.
Han peger på, at en del af de unødige forhindringer formodentlig kan ryddes af vejen administrativt med en bekendtgørelse - uden lovændringer.
Samtidig understreger han, at det kun er lovtekster, der unødigt forhindrer skriftlighed og digital forvaltning, som vil blive ændret.
- På nogle områder er der ingen grund til at lave om på reglerne. For eksempel udstedelse af pas, hvor man alligevel skal møde personligt frem, forklarer Henrik Øe.
Det er knapt et år siden, Justitsministeriet udgav første delbetænkning om lovproblemer i forhold til digital forvaltning.
Allerede dengang var konklusionen, at ministerierne skulle finkæmme deres lovsamling for at finde hindringer for digital signatur.
Koordineret gennemgang
- Men det var jo ikke en koordineret og systematiseret gennemgang. Det er det, vi går i gang med nu, forklarer Henrik Øe.
Specielt Skatteministeriet og Socialministeriet kommer på arbejde.
Her findes langt størstedelen af lovteksterne, der skal til eftersyn.
Det er Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, der skal sikre, at ministerierne er klar med handlingsplaner til maj.

Billedtekst: Nu skal det være slut med den gammeldags underskrift med kuglepen. Regeringen indledte i denne uge en storstilet forårsrengøring af samtlige danske
love og paragraffer for at
undersøge, om der er para-
graffer, som unødigt kræver
gammeldags underskrift.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere