Digital signatur skal på finansloven

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. januar 2002.


Regeringens embedsmænd arbejder hektisk på at være klar med en strategi, der kan give alle danskere digital signatur i år - og noget at bruge den til. Planen skal på den nye finanslov, der offentligøres sidst i januar.

Regeringen er netop ved at lægge sidste hånd på en plan, der skal give samtlige danskere digital signatur inden året er omme - et såkaldt software-certifikat, som Kommunedata (KMD) og TDC allerede i dag tilbyder på postkontoret. Men certifikatet bliver ganske anderledes.
- Det vi arbejder på er et nyt og mere brugervenligt certifikat, hvor man ikke behøver gå på postkontoret. Man kan få en pinkode med posten, ligesom man får med Dankortet, forklarer chefkonsulent Palle H. Sørensen fra ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.
Han siger, at på hans skrivebord ligger definitionen på det nye certifikat, baseret på standardteknologi og åbne standarder.
- Det er helt klart en hyldevare, vi står overfor at anskaffe os, understreger Palle H. Sørensen.
Mange kommuner og offentlige institutioner venter utålmodigt på den digitale signatur, fordi den betragtes som den manglende brik, der for alvor kan give danskerne digital borgerservice og elektronisk selvbetjening. Men selv om planen er at give samtlige danskere billig og enkel digital signatur, skræmmer sporene fra Finland. Den danske strategi handler om at undgå den såkaldte "finske fælde."
Pakkeløsning med nøgle og indhold
Finnerne fik allerede for to år siden digital signatur, men mod forventning gik det meget trægt med at udvikle systemer, der kunne anvende teknologien, og projektet endte i fiasko.
- Vi arbejder på en strategi, der fra begyndelsen bundter både signatur og tjenester, der kan bruge signaturen, fortæller Palle H. Sørensen. Men han kan endnu ikke løfte sløret for, hvilke institutioner inden for stat, amter eller kommuner der står klar i kulissen med tjenester til digital signatur.
Allerede sidste forår valgte regeringen efter et udbud fire leverandører til digital signatur. Det er TDC, KMD, IBM og Cryptomathic, men regeringen er ikke nødvendigvis bundet af de fire leverandører.
- Der er flere leverandører på markedet, og vi kan i løbet af tre måneder foretage et nyt udbud, hvis det bliver nødvendigt, siger Palle H. Sørensen, der i øvrigt peger på, at aftalen med de fire er så fleksibel, at leverandøren har ret til at tilbyde nyere produkter uden, at udbuddet skal gå om.
Support er nødvendigt
For godt et år siden afsluttede ministeriet en række forsøg med digital signatur - blandt andet på chipkort. Baseret på de erfaringer, bliver danskernes digitale underskrift softwarebaseret. Chipkortet er endnu ikke teknologisk moden og standardiseret i en grad, så det kan bruges af alle. Den finske løsning er baseret på chipkort.
Der er endnu ikke sat tal på, hvad det koster at give danskerne digital signatur, men Palle H. Sørensen oplyser, at der er mange forskellige elementer, der skal finansieres. Og en af de tunge opgaver er support.
- Hotline og helpdesk er en velvoksen opgave, men det skal løses, så vi sikrer, at borgere og virksomheder ikke er på Herrens mark, bekræfter kontorchef Yih-Jeou Wang fra ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.

Billedtekst: - På mit skrivebord ligger definitionen på det nye certifikat, baseret på standard-teknologi og åbne standarder, siger chefkonsulent Palle H. Sørensen, Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere