Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. januar 2002.
Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, fejrede i torsdags formanden Gert Birnbachers 50-års fødselsdag. Siden 1997 har formanden konstant sat fokus på internettets muligheder for virksomheder i Danmark.
Fotos: Torben klint
På trods af at den danske internethandel har haft et rigtig hårdt år i 2001, ser Gert Birnbacher, formanden for FDIH, som vanligt venlig og smilende ud på sin 50-års fødselsdag, der blev indledt torsdag i FDIH's lokaler på Holmen.
Dagens hovedperson er en af de helt centrale figurer på den danske e-handels- og internetscene.
Han blev for alvor smittet af internetfeberen, da han i 1994 startede i DSB som chef for internet, og det er da også et af projekterne fra DSB, der tager førstepladsen, som det, Gert Birnbacher, er mest stolt af.
- Det jeg er mest glad for at have været med til, er nok rejseplanen.dk. På grund af dens store folkelige appeal, og fordi det var en vanskelig ting at få op at køre rent IT-mæssigt, siger han.
Rejseplanen har i dag en million brugere. Den blev lanceret i sin nuværende form i 1998, som et samarbejde mellem Amtsrådsforeningen, HT og DSB og kombinerer bus- og togplaner med geografiske data. De geografiske data har været en seriøs udfordring, fortæller FDIH-formanden.
Tiden i DSB varede fire et halvt år. Usædvanlig lang tid for FDIH-formanden, der også er kendt for sine mange jobskift.
Som magister i sociologi og cand. polit., har Gert Birnbacher både været ansat i det offentlige og i det private som konsulent. I dag er han administrerende direktør for sit eget firma MOC Company, der beskrives som en IT-afdeling på taxameter, som hjælper virksomheder og det offentlige med at implementere den digitale strategi.
Billedtekster: Så er der kommet ny IT-direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen. Michael Wright hedder han, og han er et kendt ansigt i IT-branchen.
For tre år siden lagde han en tyveårig karriere i det offentlige bag sig, blandt andet som chef for IT-politisk kontor i Forskningsministeriet og direktør for Statens Information, da han var med til at starte virksomheden IT-Kompetence A/S.
Nu skal han være chef for det udskældte Amanda-system, og hvorfor i alverden har man lyst til det ?
- Arbejdsmarkedsstyrelsens sytemer håndterer utroligt mange brugere, og derfor er det spændende at være med i det arbejde, siger han.
Han havde taget det meste af sin familie med til receptionen, fordi ham og Gert Birnbacher er personlige venner.
Per Helge Sørensen, ingeniør og forfatter til bogen Mailstorm, der udkom forrige år, var på besøg for at hilse på sin arbejdsgiver fra MOC Company. Forfatteren kender Gert Birnbacher fra sin tid som konstitueret chef i Forskningsministeriet, og arbejder i dag som freelancekonsulent hos MOC.
- Lønnen er bedre i IT-branchen, end den er som forfatter. Til gengæld er det hårdere at skrive, mener Per Helge Sørensen, der dog fortsat vil gå forfattervejen.
Mailstorm har fået en fornuftig succes og er solgt til oversættelse i både Tyskland og Holland, og IT-manden er allerede i gang med bog nummer to, handlingen vil han dog ikke løfte sløret for.
Han mener, der er behov for bøger på markedet, der inkluderer internet og computerteknologi.
- Bøger uden internet er ligesom bøger uden biler, mener ingeniøren.
De tidligere DSB-kolleger var også stærkt repræsenteret. Claus Lykke Møller (th) der har afløst Gert Birnbacher som internetchef i DSB, og FDIH-formandens tidligere chef Dorte Krabsen, som i dag er økonomichef i DSB, var begge mødt op for at lykønske Gert Birnbacher.
- Gert har virkelig været en frontløber på internettet. Han kastede mange idÈer ud i lokalet, og så var det op til medarbejderne at gribe dem og bruge dem til noget, siger Claus Lykke Møller.
I øjeblikket arbejder DSB's IT- og internetafdelinger hårdt på at få næste generation af hjemmesiden i luften.
Gerts fronløberstatus internt i DSB forløb dog ikke helt uden sværdslag, fortæller Dorte Krabsen.
- I starten var der ingen, der interesserede sig for internettet, men efterhånden som internet blev en magtfaktor, ville alle have et fingeraftryk med, og det krævede nogle organistoriske kampe, siger hun.
Juristen Jan Trzaskowski, direktør i Advokatfirmaet vonhaller, havde bevæget sig et par etager op for at hilse på Gert Birnbacher. FDIH og vonhaller ligger i samme bygning på Holmen.
Vonhaller har haft et fantastisk travlt år, hvor virksomheden er vokset til 13 ansatte, fortæller Jan Trzaskowski.
- Mit evige mål er at fjerne scroll-boksen i min indbakke, så mine emails kun fylder en skærm, men det er ganske svært at overholde, siger han.