Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. december 2001.
Den største europæiske portal bruger en dansk opfindelse til at overvåge web-trafikken. Unispeed Netlogger opsamler netværksdata direkte fra
switchen og gør web-serverens logfil overflødig.
Netlogger fra danske Unispeed løser en velkendt opgave: Den registrerer trafikken til og fra en web-server. Men den gør det på en ny måde: Traditionelt har websteder ladet web-serverprogrammerne selv danne en logfil. Hver gang en bruger henter nogle data, registreres det i logfilen. Disse data bruges efterfølgende til statistik over brugen af webstedet.
- Men det er svært at samle logfiler fra de over 100 servere, der udgør Lycos' netværk. Desuden indeholder logfilen ikke alle data om brugen af serveren - den registrerer kun det, som web-serverprogrammet ser, siger udviklingschef Casper Wilstrup, Unispeed. Han og medstifter Casper Steinhauer fik ideen til Netlogger under deres studiejob som netværksadministratorer på Niels Bohr Instituttet.
Netlogger-boksen sluttes til den såkaldte monitor-port på en switch. Det er en port, der gengiver al trafik, der foregår på switchens øvrige porte. Dermed er det ikke nødvendigt at sende al trafik gennem Netlogger, så den bliver ikke en flaskehals i systemet. Forbindelsen til switchen foregår via en Gigabit Ethernet-port.
Linux med tilretninger
Selve boksen er en rack-pc med en Athlon- eller Pentium III-processor og styresystemet Linux. Forbindelsen til switchen via netværkskortet går dog ikke gennem Linux' drivere, her har Unispeed udviklet sine egne drivere for at være sikre på, at systemet kan nå at registrere alle netværkspakker.
Ulempen ved at opsamle data på denne måde er, at man får alt med - og der er ingen angivelse af, hvordan bestemte Ethernet-pakker til sammen udgør en kommunikation mellem en web-server og en klient. Derfor kører der nogle programmer på Netloggeren, der analyserer data, filtrerer de overflødige fra og samler resten i overskuelige klumper.
- Vi har lavet et statistikprogram, der viser nogle af dataene. Men ellers er det meningen, at man henter data ud fra boksen og analyserer dem med statistikværktøjer, siger direktør Casper Steinhauer, Unispeed.
Da produktet kun er interessant for større websteder med megen trafik, regner de med højst at kunne sælge et halvt hundrede bokse i Danmark. Potentialet i USA er større, men Unispeed har endnu ikke afgjort, hvordan det skal gribes an.