Intel og AMD slås videre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: AMD havde problemer
med at følge med Intel i 2001, men fik alligevel lanceret
Athlon-processorer til både bærbare og servere.

AMD tog en god bid af processor-kagen i 2000, men i 2001 har Intel for alvor bidt tilbage med lynhurtige Pentium
4-processorer og deres første
64-bit processor.

Hvis 2000 var året, hvor AMD for alvor fik bidt sig fast i processor-markedet, så var 2001 året, hvor de igen måtte til at kæmpe for hver eneste solgte processor.
Men det var også et år, der var præget af nye processorarkitekturer. Intel var specielt aktive, men også AMD, Transmeta og Via brugte året til at vende blikket mod nye markeder.
Den store
For Intel var 2001 et særdeles vigtigt år. Deres Pentium III kunne ikke følge med AMD's Athlon, så al lid blev sat til Pentium 4-processoren.
Den blev lanceret i november måned sidste år under stor mediebevågenhed og lignede mest af alt en fiasko.
Selv Intels egen Pentium III kunne slå den i hastighed og den kunne kun bruge den alt, alt for dyre RDRAM.
Men Intel holdt stædigt ved deres nye arkitektur. Klokfrekvensen nåede i april 1,7 GHz og i august 2 GHz. På kun 17 måneder havde man igen fordoblet den maksimale klokfrekvens.
Hægtet af
AMD var hægtet af i MHz-ræset og var nu tvunget til at spille på det faktum, at deres Athlon er hurtigere i faktisk brug, trods den lavere klokfrekvens. Ikke noget let budskab at sælge til forbrugere, der kun kigger på tal.
Også på fabrikationsfronten var Intel foran. Allerede i maj måned begyndte de at sælge de første processorer lavet med 0,13-teknologi. AMD er stadig på 0,18.
64 bit
Efter fem års stilhed på fronten for processorarkitektur lancerede Intel for andet år i træk en helt ny processorarkitektur.
Denne gang var det 64-bit processorerne, der stod for skud.
Itanium blev navnet på den længe ventede første generation af Intels 64-bit arkitektur, der tidligere gik under kodenavnet Merced.
Også AMD er på vej med en 64-bit processor. Og selvom de på det årlige Microprocessor Forum kunne afsløre en masse tekniske detaljer om Hammer-familien, som de kalder den, vil den første 64-bit processor fra AMD ikke se lyset før tidligst næste år.
Ram-krigen
På ramfronten måtte Intel endelig bøje sig og erkende, at den store investering, de havde foretaget i Rambus og RDRAM, nok ikke var den bedste ide, de havde fået.
AMD havde helt fravalgt RDRAM og begyndte allerede sidste år at bruge DDR-ram med deres Athlon-processor.
Først med 845-chipsættet, der blev lanceret i september måned, kunne man bruge andet end RDRAM med Pentium 4. Ganske vist var det kun almindelig SDRAM i første omgang, DDR-ram kom først i november med 845D-chipsættet, men alle pc-producenterne hoppede alligevel straks på vognen.
AMD kunne ikke prale af de helt store processor-nyheder, men brugte i stedet 2001 til at flytte deres Athlon-platform til både bærbar- og server/arbejdsstation-markedet.
Det første med nogen succes, det sidste ganske uden. Flere af de store producenter kan levere bærbare med AMD-processorer, men ingen er hoppet på Athlon MP til server/arbejdsstation-markedet.
Måske fordi at der seks måneder efter lanceringen stadig kun findes meget få bundkort, der understøtter processoren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere