Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.
2001 blev året, hvor der for alvor kom fart under nye adgangsveje til internettet. FWA kom så småt i gang, og kabel-internet stormede frem. Men det er fortsat de etablerede spillere, der sidder med kunderne.
Både kabel-internet og FWA, Fixed Wireless Access, kom for alvor på banen i 2001. Der er stadig flere access-muligheder på markedet, som efter sigende skulle give TDC Tele Danmark konkurrence på den direkte adgang til kunderne.
Det nyeste våben, FWA, er dog ikke effektivt til at nå den almene forbruger, og det er tvivlsomt, om virksomhedskunderne har fået et billigt alternativ til lejede linier eller xDSL-forbindelser.
Sonofon, der vandt to FWA-licenser i december 2000, har nu helt droppet at markedsføre FWA til privatkunderne. Sonofon satser dog stadig på TWA til virksomheder.
Butlernetworks, der også vandt en FWA-licens, har skiftet strategi og har fyret den tidligere administrerende direktør, Nina Wahl Asmussen. Endelig har selskabet Formus Communications trukket sig ud af FWA-markedet i Danmark. I øjeblikket er direktør Peter Jerry Sørensen ved at opbygge en ny FWA-forretning under navnet Danske Telecom. De mere anonyme selskaber Mediascape og Tele2-ejede In2Loop er fortsat på FWA-markedet.
To selskaber dominerer kabel-tv
Inden for kabel-internet er der dog fortsat et selskab, som giver TDC konkurrence, efter at Sonofon også har trukket sig ud af det marked og ikke længere ønsker at levere drift til antenneforeningernes Internet.
Konkurrenten hedder Telia Stofa. Hen imod slutningen af året annoncerede Telia Stofa, at man nu havde rundet kunde nummer 50.000 efter fem år som internetudbyder. Det tidligere telemonopol TDC er også i gang med en kæmpesatsning inden for kabel-internet gennem datterselskabet Dansk Kabel TV. Kabel-nettet bliver i øjeblikket udbygget med en såkaldt returvej for et trecifret millionbeløb. TDC Kabel TV har godt 800.000 kunder, hvoraf 100.000 i dag kan få bredbånd. Telia Stofa har 650.000 kabel-tv-kunder, hvoraf 280.000 kan få bredbånd. Derudover har Forenende Danske Antenneanlæg omkring 320.000 kunder. Det er uvist hvor mange af dem, der har internet i kablet.
Også inden for kabel-nettet har TDC altså gode muligheder for at blive langt den største spiller på markedet.
Boks: Fakta om FWA
Fixed Wireless Access eller FWA består af faste, trådløse bredbåndsforbindelser, som er baseret på radioteknologi.
Båndbredden kan gå op til fire Mbit/s eller 34 Mbit/s. Der er i Danmark uddelt syv tilladelser til firmaer, der vil etablere FWA-forbindelser. De ligger i frekvensområderne 3,4-3,6 GHz og 24,5-26,5 GHz.
Forbindelsen kræver frit udsyn mellem central og abonnent. Abonnenterne skal bruge en parabolantenne til kommunikationen med centralen.
Boks: Fakta om kabel-internet
Før et antennekabel kan bruges til at sende og modtage data på, skal det udbygges med en returvej. Det er flere antenneforeninger i færd med i øjeblikket. I praksis etableres en returvej på det kabel, som i forvejen går ind i huset eller bygningen. Noget af udstyret på kablet skal udskiftes, før brugerne bliver i stand til at kunne sende signaler fra pc'en gennem tv-kablet og ikke kun modtage.