Bredt bånd til befolkningen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: Der kom for alvor gang i datatransmissionen gennem telefonkablet i 2001. Det samlede antal ADSL-brugere ligger nu et stykke over 100.000, og tallet stiger hele tiden.
Foto: Torben Klint

I 2001 fik bredbåndsteknologien ADSL
virkelig fat i forbrugerne. På vej mod det nye år er TDC den klare ADSL-vinder.

Over 100.000 danskere har i dag en bredbåndsforbindelse ved hjælp af ADSL-teknologien, der omdanner telefonledningen i hjemmet til en højhastigheds dataforbindelse.
I slutningen af 2000 havde bare 26.000 danskere en ADSL-forbindelse, og dermed er der tale om en firedobling i antallet af abonnenter inden for mindre end et år.
Det helt store gennembrud i teknologien er sket på bekostning af de mindre udbydere på det danske marked.
Tiscali og Cybercity deles om 40.000 kunder, mens Tele Danmark, der nu hedder TDC, har 69.000 kunder i kassen.
Orange vil ikke ud med sine tal i øjeblikket, men selskabet har gennem det meste af året været plaget af problemer med sit ADSL-udstyr og har derfor spillet en mindre rolle på bredbåndsmarkedet.
Største vækst
TDC er det af selskaberne, der er vokset mest i løbet af året.
Ved årsskiftet havde selskabet 9.600 abonnenter og anslår i dag sin markedsandel til 70 procent. Et tal, selskabet fortsat regner med vil stige, på trods af at TDC i slutningen af året annoncerede en prisstigning på mindst 10 kroner om måneden.
Forbigået ved FWA-auktion
Det, der virkelig har motiveret TDC, er, at selskabet blev forbigået, da der blev delt ud af de trådløse licenser til FWA, Fixed Wireless Access.
Teknologien var forudset til at blive en konkurrent til ADSL.
Efter Telestyrelsen havde uddelt licenserne i slutningen af december sidste år, annoncerede TDC i februar i år, at koncernen ville give 95 procent af alle danskere mulighed for bredbånd gennem ADSL inden sommeren 2002.
Den strategi har givet pote, og TDC regner i dag med at nå over de 100.000 ADSL-kunder inden årets udgang.
Samtidig er FWA absolut ikke blevet den succes, som forudset af de selskaber, der vandt licenser til den.
- Vores konkurrenter har fundet ud af, at det er svært at konkurrere med ADSL. Det er den samme erfaring, vi har gjort med vores FWA-licens i Schweiz: Det er svært at konkurrere med det rå kobber, sagde koncernchefen Henning Dyremose i forbindelse med offentliggørelsen af TDC's regnskab for tredje kvartal i år.

Boks: ADSL-abonnenter
i Danmark

TDC 69.000
Cybercity 20.000
Tiscali 20.000
Orange Ikke oplyst

Kilde: Selskabernes egne
oplysninger oktober 2001




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere