Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. december 2001.
Konsolideringen på grafikkort-markedet er ved at være forbi. Men de to tilbageværende producenter slås ufortrødent videre.
Selvom der reelt kun er to firmaer tilbage på grafikkort-markedet er konkurrencen stadig så hård som nogensinde.
Den ene produktannoncering følger den anden, og begge går efter at dominere hele spekteret af grafikkort - lige fra de billigste pc'er over bærbare til de tungeste grafiske arbejdsstationer.
I løbet af de to seneste måneder har de to firmaer tilsammen lanceret otte nye produkter. Nvidia med tre nye produkter i GeForce-serien til de mest krævende pc-brugere samt en ny chip, med kodenavnet nv17m, til bærbare. ATI med FireGL-produkter til grafiske arbejdsstationer og bærbare arbejdsstationer samt Radeon-produkter til konsum-pc'er.
Kikker man på hele året, har hver af de to firmaer lanceret nye produkter i gennemsnit hver anden måned. Desuden lancerer de en ny grafikchip-arkitektur hvert år - i år var det GeForce3 hos Nvidia og Radeon 8500 hos ATI.
Fælles for de to firmaer er, at de oprindeligt kun lavede relativt billige grafikprodukter til konsum-pc'er.
Da bølgen af 3D-spil og grafikkort kom, var de hurtige til at hoppe på. På blot nogle få år er 3D-grafikkortene, der egentlig er beregnet til spil, blevet så avancerede, at de er både hurtigere og har flere funktioner end de 3D-kort, der bliver brugt i grafiske arbejdsstationer.
Resultatet er, at de små pludselig er blevet de store, og kun 3Dlabs er i dag tilbage af de gamle leverandører af grafikkort til cad og 3D-branchen.
Det betyder, at grafikkort-branchen mere og mere minder om processor-branchen. Der er to store spillere og begge bruger varianter af den samme chip til at lave en lang række produkter, der kan gøre sig i både konsum-pc'er, bærbare og arbejdsstationer. ATI køber desuden chips af IBM til deres største grafikkort til arbejdsstation-markedet.
Forskelle på de to firmaer er der også. ATI laver selv grafikkort, mens Nvidia koncenterer sig om at lave chips og lader andre om at lave og sælge selve grafikkortene.