Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. december 2001.
Teleselskabet Orange skal nu i gang med en større fyringsrunde, efter skuffende økonomiske resultater på det danske marked. 250 medarbejdere ud af 1.400 skal skæres væk.
Den danske del af teleselskabet Orange, ejet af France Telecom, skal nu af med 250 medarbejdere. Fyringerne følger efter flere år med et underskud i milliardklassen for det danske selskab.
- Det er en sørgelig dag for os, men vi har stadigvæk røde tal på bundlinien, og derfor bliver vi nødt til at gøre noget nu, siger Monique MoullÈ-Zetterström, administrerende direktør for Orange, og fortæller, at afskedigelserne sker bredt i den danske organisation.
Det er alene den nuværende økonomiske situation, der har medført afskedigelserne, understreger hun. Samtidig kan selskabet se, at 3G-nettet UMTS ikke kommer til at skabe indtjening i løbet af næste år, som det ellers var planlagt hos Orange.
Hvis GPRS-nettet, som er forløberen for UMTS, havde haft flere brugere i dag, var det også muligt, at Orange slap for afskedigelser, siger den danske Orange-chef.
Forhandlinger afgør fyringer
Tidligere har Orange offentliggjort fyringer af 29 medarbejdere, men der kom altså flere fyringer.
Selskabet har ingen overenskomst med sine ansatte i Danmark og dermed heller ikke noget samarbejdsudvalg. Derfor bliver der nu nedsat et forhandlingsudvalg, som skal forhandle med de enkelte afdelinger om, hvem der skal afskediges, og hvad de skal have i fratrædelsesgodtgørelse. Samtidig vil Orange oprette et kontor, der skal forsøge at genplacere de fyrede medarbejdere.
I en e-mail til de ansatte understreger direktør for People & Communications Henrik Holck, at medarbejderne ikke bliver vurderet ud fra deres bedrifter i selskabet, men at afskedigelserne afgøres ud fra forhandlingerne med medarbejdervalgte repræsentanter.
- Det er vigtigt for os at understrege, at vi mener, at samtlige medarbejdere har gjort det rigtig godt for selskabet. Fyringerne sker alene af økonomiske årsager, siger Monique MoullÈ-Zetterström.
Hun mener ikke, der er noget mærkeligt i, at Orange bruger penge på at sponsorere Danish Music Awards, samtidig med at selskabet fyrer.
- Vi bliver nødt til at være kendte i markedet for at klare os. Desuden er de penge, vi bruger på sponsering, ikke sammenlignelig med lønudgiften til 250 personer, siger hun.>