Ni nye nordjyske IT-ideer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. november 2001.


Regeringen bragte Nordjylland med IT-fyrtårnet til en halv millard kroner helt fremme i skoen, når det gælder visioner og udvikling i netværkssamfundet. Men nordjyderne har taget udfordringen op og holdt først i november måned en IT-brainstorm med en række nordjyske notabiliteter.
- Vi gjorde det bare lidt anderledes end den landsdækkende Futurecamp. Vi har stillet mere håndfaste krav til ideerne. Vi har jo mange projekter i Det digitale Nordjylland i forvejen. Men det var svært, fordi folk skulle være både visionære og samtidig konkrete, fortæller leder af fyrtårnssekretariatet, Dorthe Stigaard.
Alligevel kom der ni konkrete ideer ud af at spærre 28 vidt forskellige nordjyder inde i 31 timer og bede dem tænke på en fremtid med IT. Nogle af ideerne kunne lige så godt have være et fyrtårnsprojekt under den eksisterende ordning. Andre rettede sig mere målrettet mod at udnytte de nordjyske IT-erfaringer, når IT-fyrtårnet lukker og slukker ved udløbet af år 2003. For eksempel ideen om en regional netværksdynamo, der skal udbrede erfaringerne fra fyrtårnsprojekterne til de kommuner, der ikke kom med ind under det nordjyske IT-lys.
Fælleskommunal administration
- Nu har alle kommunerne jo alligevel vænnet sig til at betale fem kroner pr. borger om året til fyrtårnet, hvorfor skulle de ikke blive ved med det? Det giver 2,5 millioner kroner om året, og dem kunne man bruge til sådan et videncenter, forklarer Dorthe Stigaard. Men hun understreger, at det ikke nødvendigvis er hendes sekretariat, der skal føre opgaven videre.
En anden ide er, at de 27 nordjyske kommuner skaber en fælleskommunal adminstrationsenhed, der skal varetage alle de strengt administrative opgaver som for eksempel løn.
- Det kunne jo give stordriftsfordele og være et alternativ til i stedet for at udlicitere de opgaver enkeltvis til private virksomheder, forklarer Dorthe Stigaard.
Futurecamp er efter ide af stifteren af Framfab, Tim Frank Andersen. Tanken er at spærre en række IT-folk inde i et par dage, mens de med assistance fra et panel af eksperter tænker over, hvordan man skaber verdens bedste IT-samfund.
I den nordjyske variation gjorde men kredsen bredere, så det var ikke bare IT-folk, der blev sat til at tænke stort og visionært om fremtiden.
- Gruppen var mere bred, fordi det handler om at generere nye ideer sammen med nye mennesker, forklarer Dorthe Stigaard.
Ideerne blev positivt modtaget af amtsborgmester Orla Hav (S), der i øvrigt er genvalgt, så han vil sørge for en god behandling af ideerne, når det nye økonomiudvalg træder sammen.

Boks: De nordjyske IT-ideer
¥ÊEn regional netværksdynamo. Et videncenter, der skal hjælpe de IT-svage kommuner med erfaringer fra IT-fyrtårnet.
¥ÊEn fælles administrationsenhed for de regelbaserede arbejdsområder for nordjyske kommuner. Stordriftsfordele med en fælleskommunalt nordjysk administration i stedet for udlicitering til private.
¥ÊEn interaktiv madportal, hvor storkøkkener og kantiner kan få gode råd og ideer om sund mad.
¥ÊRegional B-holds dynamo, der skal opsøge folk (for eksempel på arbejdspladser) og fortælle om IT.
¥ÊEn e-hjælper. Det er en intelligent agent, som borgeren kan sende ud for at søge og sortere på internet.
¥ÊEt videnscenter, der skal skabe integration mellem en virksomheds interne og udadvendte IT-systemer.
¥ÊSim City Nordjylland. En erhvervsmæssig turistbrochure udformet som et computerspil.
¥ÊEt opsøgende konsulentkorps af forskere fra Aalborg Universitet, der skal bygge en videndimension ind i private virksomheder.
¥ÊAttraktivitetsparametre der skal skabe bedre rammebetingelser for erhvervsudviklingen i Nordjylland.

Billedtekst: - Det handler om at generere nye ideer med nye mennesker, og det fungerede rimeligt i de fleste af de fem grupper - undtagen en, hvor alt det, der kan gå galt, gik galt, fortæller fyrmester Dorthe Stigaard fra Det Digitale Nordjylland.
Arkivfoto:
Michael Bo Rasmussen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere