Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. november 2001.
Både Hewlett-Packard og Pioneer har nu DVD-brændere på markedet. Men både drev og medier er stadig dyre.
Med HP's og Pioneers nye drev er DVD-brændere for første gang kommet ned i et prisleje, hvor almindelige forbrugere kan begynde at være med. Men medierne er stadig dyre og drevene lever ikke helt op til de skyhøje forventninger.
Hewlett-Packard DVD100i
Det første indtryk af HP's DVD-brænder er meget positivt. Der er en fin kom-i-gang-guide, en forklaring til de forskellige softwarepakker og endda et program, der kan fortælle en, hvilket IDE-kabel brændere skal sættes til.
Desværre virker det smarte lille program ikke efter hensigten. Jeg får at vide, at det eksisterende DVD-drev skal fjernes, hvis jeg vil installere brænderen. Men der er masser af plads i maskinen, og da jeg, meget mod programmets vilje, alligevel sætter drevet i, virker alt perfekt. Ikke heldigt, specielt da programmet er rettet mod mindre erfarne brugere.
Den medfølgende brænder-software virker til gengæld rigtigt godt. Når man sætter en DVD+RW-disk i, virker den som en ganske almindelig harddisk. Disken skal dog først formateres, men det tager under to minutter for en fuld formattering af 4,7 GB. Utroligt let og lækkert at arbejde med.
Til almindelig databrug når hastigheden ikke helt på de 2,4x, HP lover. Det højeste, jeg nåede op på, var 1,1x (svarer til cirka 10x for en cd-r), eller cirka 1,5 MB/sekund og lige under en time for en hel 4,7 GB-disk.
Men alt i alt er det meget lækkert drev, der kun skæmmes af den ovennævnte software-bummert. Det eneste, jeg rigtig har at udsætte på det, er manglen på understøttelse af DVD-R-medier. Man kan godt nok kun brænde på dem Èn gang, men til gengæld koster de kun halvt så meget som DVD+RW-medierne.
Pioneer DVR-A03
Pioneer-drevet virker ikke helt så finpoleret som HP-drevet. Manualerne er ikke så brugervenlige og softwaren lidt sværere at finde rundt i. Men installationen forløber uden nogen problemer, og både drev og software er klar på under ti minutter. Lækkert.
Så sætter jeg en DVD-RW-disk i brænderen og beder den om at formatere, så jeg kan komme i gang med hastighedstesten. Og her får jeg mig en rigtig grim overraskelse. Formatering af en 4,7 GB DVD-RW-disk tager nemlig næsten to timer, hvilket må siges står i skarp kontrast til HP's drev, der kan gøre det samme på under to minutter!
Hastighedstesten går noget bedre - drevet kopierer data til en DVD-RW med 0,7x, cirka 1 MB/minut. Lidt bedre går det, når man brænder DVD-R-medier, her er hastigheden ikke så langt fra 2x, hvilket svarer til drevets specifikationer.
Alt i alt giver Pioneer-brænderen ikke helt den samme positive fornemmelse som HP-brænderen. Specielt den to timer lange formatering trækker ned. Til gengæld understøtter drevet de billigere DVD-R-medier, og det giver gode plus-point i karakterbogen.
Hvis jeg skulle vælge
Det har været sjovt endelig at have DVD-brændere i testmaskinen, potentialet er stort og begge drev er helt klart værd at kikke nærmere på.
Jeg tror dog ikke, at en af dem finder vej til min egen pc. Dertil er både drev og medier stadig for dyre, og drevene lugter stadig for meget af første generation: Pioneer bliver nødt til at gøre noget ved den urimeligt lange formateringstid, og HP skulle kikke lidt nærmere på Pioneers DVD-R-understøttelse.
Skulle jeg alligevel vælge mellem de to, ville jeg nok kaste mig over HP-drevet i håbet om, at DVD+RW-medierne alligevel snart falder i pris og dermed gør DVD-R-medierne overflødige.
Billedtekst: Hewlett Packards nye DVD-brænder er let og hurtig at arbejde med, men lider under manglen på DVD-R-understøttelse.
Boks: tekniske data
Pioneer HP
Drev DVR-A03 dvd100i
cd, læse 24 32
CD-R, skrive 8 12
CD-RW, skrive 4 10
DVD+RW, skrive - 2,4
DVD-RW, skrive 1 -
DVD-R, skrive 2 -
DVD, læse 4 8
Max. Kapacitet, GB 4,7 4,7
Vejl. pris (kroner) 6.800 7.499
Set til (kroner) 6.800 7.000