Valgkamp på internet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. november 2001.


E-VALG. Politikerchat, chatrobotter, elektroniske afstemninger, virtuelle vælgermøder og digitale holdningsagenter er nogle af partiernes tilbud til de vælgere, der griber til tasterne for at orientere sig op til valgdagen den 20. november.

Besvar en række spørgsmål og robotten vil svare dig på, hvilket parti du tilhører - eller burde stemme på. Det er bare et af de mange elektroniske tilbud, som partierne har taget i brug for at få nye vælgere i tale. Over internet.
Det ser ud som om teknikken og politikerne er blevet modne til digital valgkamp. Alle partier med respekt for sig selv har deres egen hjemmeside. Nogle gør brug af avancerede muligheder for interaktivitet som lyd og videosekvenser, elektroniske afstemninger, chat med politikere eller sågar en politisk chat-robot, som Socialdemokratiets Rosa. Men flere af partierne bruger blot den elektroniske side til at lægge det politiske program frem for vælgerne. En tør brochure på internet.
En række af partierne og hjemmesiderne gør ekstra ud af skoleelever og hjælp til førstegangsvælgere. Prøv for eksempel holdningsquizzen på Altingets hjemmeside. Marker din holdning til en række udsagn, suppler med din valgkreds og systemet finder automatisk den eller de kandidater, som matcher din holdning. På tværs af partifarve.
Blandt de mere kulørte indslag er Fremskridtspartiets SMS-service, hvor man kan vælge en række såkaldt systemkritiske udsagn og sende dem til sin vens (eller uvens) mobiltelefon. Det er også Mogens Glistrups parti, der tilbyder elektroniske postkort med halvt afklædte ungmøer. Men det er ikke muligt at sende postkort med Glistrup selv - hverken med eller uden tøj.
Endnu skal vi vandre ned på den lokale skole og aflevere det analoge valgkort og sætte et gammeldags kryds på papir for at deltage i den demokratiske proces. Det elektroniske valg er stadig en fremtidsdrøm, men der er masser af muligheder for at orientere sig og følge debatten digitalt.

Billedtekst: Fremskridtspartiet tilbyder på sin hjemmeside elektroniske postkort med halvt afklædte ungmøer. Foto: Fremskridtspartiet.

fakta: Partiernes hjemmesider

Socialdemokratiet (socialdemokratiet.dk)
Rosa er en politisk chatrobot, der på et øjeblik besvarer politiske spørgsmål. Socialdemokratiets virtuelle darling fodres hver dag med nye oplysninger, men den er også i stand til at lære af dem, der chatter med den.

Venstre (venstre.dk)
Stiller automatisk om til en decideret valgside med blandt andet en SMS-service.

Socialistisk Folkeparti (sf.dk)
En omfattende elektronisk brochure uden særlig meget interaktivitet.

Det radikale Venstre (radikale.dk)
Se tv-indslag med de radikale kandidater - eller chat med toppolitikerne.

Det konservative Folkeparti
(konservative.dk)
Giver en enkel indgang til partiets program - uden så mange løjer.

Centrumdemokraterne
(centrumdemokraterne.dk)
Tilbyder blandt andet en kalender over CD's vælgermøder landet over.

Dansk Folkeparti (danskfolkeparti.dk)
Præsenterer lyd- og videoindslag og har en speciel skoleside med prøveafstemning.

Kristeligt Folkeparti (krf.dk)
Der er online-debat under forskellige temaer, en skoleside og afstemninger om aktuelle spørgsmål.

Fremskridtspartiet
(fremskridstpartiet.dk)
Mulighed for at sende elektroniske postkort blandt andet med en yndighed, der barberer et skum-z af maven (barber skatten!) - eller send en SMS med en forudvalgt systemkritisk hilsen. I den mere seriøse afdeling er der en liste over lovforslag, som Fremskridtspartiet har haft indflydelse på.

Enhedslisten (enhedslisten.dk)
De grundlæggende oplysninger og mulighed for kontakt, men ingen interaktive tjenester.

Andre politiske hjemmesider

Folketinget (ft.dk)
Solid vælgerinformation om Folketingets medlemmer, dagsordener, kalender, lovforslag og så er der tv-transmission over internet, når der er folketingsdebat.

Folketingsvalget 2001 (ft-valg.dk)
Ny hjemmeside, der vil afprøve mulighederne for elektronisk valg. Der er prøvevalg og undersøgelse af, om vælgerne vil stemme elektronisk, hvis det er muligt.

Altinget (altinget.dk)
Nyhedsbureau, der følger valgkampen fra Christiansborg. Der er også en holdningsvejviser, hvor man markerer sin holdning til en række spørgsmål, hvorefter den svarer med kandidater i ens egen kreds, der matcher holdningerne. Kan anbefales - undertegnede ramte præcis den kandidat, jeg havde udvalgt i forvejen!

Netredaktionen (netredaktionen.dk)
Nyhedsbureau fra Christiansborg rettet mod professionelle. Indtil videre er det gratis, men overgår til abonnement.

Nordjyllands Amt (nordpol.dk)
Har vundet prisen Bedst på Nettet, som den bedste offentlige hjemmeside. Dækker amtets valgkamp, chat med kandidaterne, debat og solid baggrund om valgsystemet og fordelingen af mandater.

Århus Amt (aaa.dk/drivkraft)
Lidt tør hjemmeside om amtsvalget. Eneste lyspunkt er en quiz, hvor man kan teste sin viden om amtet.
clat

Der er også andre
hjemmesider med
politisk indhold.
Tjek for eksempel Jubiis
politikguide.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere