Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. november 2001.
Skønt en del af ideen bag Niels Morvilles patentansøgning måske er kendt, kan patentet alligevel blive godkendt. Opfinderen har mødtes med en, der har opfundet en lignende programmeringsmetode.
Genkendelsens glæde bredte sig over direktør Flemming Buchholts ansigt, da han i Computerworld Teknik & Net den 23. oktober læste om en ny opfindelse, der gør det lettere at gemme forretningsobjekter i relationsdatabaser. Niels Morvilles opfindelse mindede ham nemlig om den, som han selv forsøgte at patentere sidste år.
- Jeg havde fået den ide, at man må kunne gemme en forretningsmodel i en database. Ved at gemme selve modellen af modellen kan man senere tilrette programmet uden at skulle ændre i databasedesignet, fortæller han.
Computerworld har sat ham stævne sammen med Niels Morville for at få afklaret, hvor tæt de to opfindelser er på hinanden. Det spørgsmål er dog ikke til at få svar på i dag:
- Det kan kun Patent- og Varemærkedirektoratet svare på. Jeg kan selv se ligheder, men også forskelle mellem dem, siger Niels Morville.
Under alle omstændigheder lykkedes det ikke Flemming Buchholt at få patent på sin ide. Afslaget skyldtes, at den lå for tæt på allerede kendte patenter: En dygtig datalog ville med brug af et par patenter og lidt kreativ kodning kunne nå frem til samme resultat.
Firma med fire produkter
Til gengæld har Flemming Buchholt bygget et firma på sin ide: Softwarehuset PlanAhead A/S, der udvikler programmer til ressourceoptimering, herunder vagtplanlægning.
- På to år er vi kommet med fire produkter baseret på samme grundtanke. Det kunne vi ikke have gjort, hvis ikke vi havde bygget på min grundide om, at programmøren kommunikerer direkte med forretningsmodellen, siger han.
Den grundlæggende ide hos begge de to opfindere er tanken om at indføre endnu et abstraktionslag oven over relationsdatabaselaget. Så hvor en programmør for eksempel normalt selv skal sørge for at opdatere alle de tabeller, der udgør et forretningsobjekt, kan man med denne metode blot kalde funktionen "opdater forretningsobjekt". Det skyldes, at al viden om, hvad der udgør et forretningsobjekt, er gemt i databasen.
- Denne metode kan betyde en revolution i systemudviklingen. For mig er det en lige så afgørende ændring, som da vi gik fra dataflow-diagrammer til objektorienteret modellering, siger Flemming Buchholt.
Siden artiklen blev offentliggjort, har Niels Morville også hørt fra andre, der arbejder med lignende teknologier. Det undrer ham ikke, da problemet har været kendt længe.
- Hvis jeg var en indkøber af et offentligt IT-system om nogle år, ville jeg kræve, at systemet skulle udvikles ved hjælp af denne metode - i hvert fald når der er tale om nyudvikling, mener Niels Morville.
Han afventer nu i spænding, hvad Patent- og Varemærkedirektoratet siger til hans ansøgning.
Flemming Buchholt har i øvrigt ikke opgivet patenttanken trods det første afslag. Men hvad hans planer nærmere går ud på, vil han endnu ikke afsløre.
Billedtekst: - Der er ligheder mellem min og Flemming Buchholts metode, men der er også forskelle. Nu er det op til Patent- og Varemærkedirektoratet at afgøre, om min opfindelse kan patentbeskyttes - ellers har jeg under alle omstændigheder et produkt, jeg kan arbejde videre med, siger Niels Morville. Arkivfoto:
Torben Klint