Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. november 2001.
For Aller gjaldt det om at finde en billig og fleksibel løsning, der ikke krævede en hel web-afdeling, da de gik på jagt efter en ny web-løsning til alle deres blade. Resultatet er en webløsning for
Da Aller skulle bruge en ny webløsning til alle deres blade, var de på jagt efter noget, der var så simpelt, at de ikke fik brug for en stor web-afdeling og alligevel så fleksibelt, at de med få timers varsel kunne lægge nyt materiale på bladenes hjemmesider.
Per Hammer Hansen, Allers marketing- og new mediachef fortæller:
- Det vigtigste for Aller var at få en løsning, hvor vi ikke fik brug for folk med specielle programmeringsevner. Vi skal ikke have en selvstændig webredaktion, men vil bruge de eksisterende ressourcer i bladenes redaktioner.
Gør det selv-projekt
Efter at have brugt måneder på at besøge alle de store spillere på markedet valgte Aller selv at give sig i kast med en løsning baseret på Microsofts .Net-platform.
Skabeloner og design bliver lavet som et samarbejde mellem web-masteren og de enkelte blades redaktioner. Selve programmeringen er lagt ud til Jan Lange hos firmaet Valuenetics. Og det er gået stærkt fra ide til produktion.
- Vi har været to mand om at lave det, og med design har det taget fem måneder, fortæller Martin Dan, web-master hos Aller.
Se og Hør-hjemmesiden var den første, der blev lavet. Dengang var .Net kun kommet i den allerførste betaversion, men det tog ikke modet fra Aller og Martin Dan:
- Vi startede på beta 1, men det virkede ikke helt. Nogle af siderne tog for lang tid at hente. Men Microsoft var meget hjælpsomme, og det fjernede noget af nervøsiteten ved at brug betaen.
Jan Lange tog simpelthen fat i Microsoft, der henviste ham til .Net-support i Seattle, og efter fire timer var problemet løst.
Selve løsningen er lavet i .Net-versionerne af ASP og Visual Basic.
- Jeg programmerede Visual Basic, ASP og VBscript i forvejen, så valget faldt naturligt på ASP.Net og Visual Basic.Net, fortæller Jan Lange.
Forsigtigt, forsigtigt
Men selv om, eller måske nærmere fordi, man brugte en betaversion af et Microsoft-produkt til produktion, gik man forsigtigt frem.
- Vi skifter stille og roligt. Se og Hørs hjemmeside var den første, og den lod vi køre i 2 uger, før vi begyndte at markedsføre den i bladet, fortæller Per Hammer Hansen.
I dag har Se og Hør 500.000 sidevisninger om ugen.
Forsigtigheden gjaldt også selve udviklingsprocessen. Per Hammer Hansen stod meget stejlt på kravet om god dokumentation på engelsk, da løsningen skulle kunne deles med resten af Norden. Og Valuenetics blev kun valgt, fordi de var certificerede af Microsoft.
Rub og stub flyttes
I øjeblikket kører også Billedbladet på .Net og IN er lige om hjørnet. Planen er på længere sigt at flytte alle Allers web-aktiviteter, der tilsammen genererer to millioner ugentlige sidevisninger, til .Net. Men det bliver, når det er en grund til det.
- Det er ikke teknikken, vi venter på. Vi er i gang med at se på strategien for de forskellige blade, fortæller Per Hammer Hansen.
På trods af, at Microsoft stadig ikke er færdig med .Net, er Aller glade for deres nye webløsning. Den kan langt mere end det gamle system, er utroligt fleksibel og er endda på vej ud over landets grænser. Per Hammer Hansen:
- Vi har en nordisk new media-gruppe, der kikker på løsningen. De første meldinger er positive, specielt nordmændene er meget interesserede.
Billedtekst: Webmaster Martin Dan står for koordineringen af Allers .Net-webløsning. Foto: Torben Klint
Fakta
www.seoghoer.dk og www.billedbladet.dk
Server: Compaq CL380 Cluster Server, Èt 1GHz Pentium III, 384MB RAM, 36GB RAID 1 i hver server og fælles 54GB RAID 5 Cluster Storage, Windows 2000 Advanced Server med Cluster Service, SQL Server 2000.
Programmering: ASP.Net-sider lavet i Visual Basic.Net på beta 2-. Data hentes fra SQL-server i XML og transformeres til HTML via XSLT.