Kommission skal kulegrave IT-rettigheder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. november 2001.


Boks: TænkeTanken består af ca. 30 fremtrædende danskere, hvis formål er at være med til at kvalificere og inspirere debatten om konsekvenserne af IT-udviklingen for det danske samfund. Yderligere oplysninger om TænkeTanken og dets anbefalinger - samt selve undersøgelsen, der er begået i samarbejde med Computerworld - kan læses på www.e-tanken.dk

Regeringen bør snarest nedsætte en særlig kommission, der behandler IT-spørgsmålene i regeringens anti-terror lovpakke. Det er anbefalingen fra den såkaldte TænkeTank, der tæller 30 fremtrædende danskere.

Den almindelige dansker risikerer at blive taber i samfundets kamp mod terrorisme, hvis ikke regeringen snarest iværksætter en grundig debat og oplysningskampagne om borgernes rettigheder i IT-samfundet.
Sådan lyder advarslen fra TænkeTanken, som består af 30 prominente meningsdannere. TænkeTanken holdt onsdag et heldagsmøde og diskuterede digital terrorisme og IT-sikkerhed. Rådet vedtog et sæt anbefalinger, der forholder sig helt konkret til en række af problemstillingerne i forbindelse med sikkerhed i den digitale verden.
Ifølge gruppen er der et stort behov for mere oplysning og debat om borgernes rettigheder i IT-samfundet. Derfor opfordrer man regeringen til at nedsætte en kommission, som dels kan sætte gang i debatten, dels kan tage konkrete initiativer på området.
Reel mistanke
Man skal være meget forsigtig med at vedtage en lovgivning, som har et snævert sigte, men som kan få vidtrækkende konsekvenser for hele befolkningen, siger professor Peter Blume, der er medlem af TænkeTanken.
- Med sigte på terror-pakken vil vi gerne understrege vigtigheden af at holde fokus på de virkelige problemer. Ellers risikerer man at ramme uskyldige, mens de virkelige forbrydere går fri. Derfor mener vi, at der er et stort behov for at få diskuteret terror-pakken til bunds, da den bygger på en lovgivning, som i virkeligheden er forældet," tilføjer han.
TænkeTankens holdning er, at myndighederne bør have bedre muligheder for overvågning, men kun når der er en reel mistanke om f.eks. terrorisme eller tilknyttet IT-kriminalitet.
Ifølge TænkeTanken er et af problemerne i indsatsen, at danske virksomheder og myndighederne i dag mangler meget af det teknologiske udstyr, som er nødvendigt for at kunne forsvare sig mod f.eks. cyberterrorisme. Der er også behov for en målrettet uddannelsesindsats i virksomhederne inden for IT-sikkerhed.
Ny certificering
Endelig anbefaler TænkeTanken, at der indføres en ny certificeringsordning på IT-sikkerhedsområdet for virksomheder og myndigheder. Certificeringen skal dække de mest nødvendige elementer af sikkerhed og beskyttelse mod IT-kriminalitet og har til formål at fortælle brugerne, at virksomheden har sikkerheden i orden.
TænkeTanken anbefaler, at producenter af hardware, software og sikkerhedsudstyr i fællesskab udvikler standarder på området.

Boks: TænkeTanken anbefaler
¥ Regeringen bør nedsætte en kommission, der får til opgave at sætte gang i debatten om "borgernes rettigheder i IT-samfundet". Kommissionen skal kunne tage konkrete initiativer på området.
¥ Myndighederne skal have bedre muligheder for at overvåge borgerne, men kun hvis der er reel og begrundet mistanke om terrorisme og relateret IT-kriminalitet.
¥ Danmark skal bidrage til den internationale terrorbekæmpelse - men vi skal ikke gå forrest i indsatsen.
¥ Indførelse af en IT-sikkerhedscertificering af virksomheder og myndigheder, evt. på EU-plan. Ordningen skal dække de mest nødvendige elementer af sikkerhed og beskyttelse mod IT-kriminalitet.
¥ Mere uddannelse i IT-sikkerhed på arbejdspladsen hos såvel private virksomheder som offentlige myndigheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere