Kun overvågning af andre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. november 2001.


Politi og efterretningsvæsen skal have større muligheder for at aflytte danskere og opsnappe e-mails fra borgernes computere.
Det er svaret fra halvdelen af danskerne i en ny undersøgelse, Computerworld har foretaget i samarbejde med organisationen TænkeTanken (www.e-tanken.dk).
Midt i den korte valgkamp er det regeringens terrorpakke, som vil være et væsentligt diskussionsgrundlag for partiernes holdning til, hvordan terroren stækkes. Et væsentligt element i denne bekæmpelse er overvågning, og det er på den baggrund, Computerworld har fundet det afgørende at spørge danskerne om, hvad de mener.
Umiddelbart ser det ud til, at danskerne vil tage godt imod den anti-terrorpakke, som regeringen sendte i høring tidligere på ugen. For ifølge Computerworlds analyse accepterer hver anden dansker, at politiet og efterretningsvæsenet fremover må intensivere overvågningen af enkeltpersoner på internet, computere, registre og mobiltelefoner for at forebygge terror.
Men undersøgelsen viser også, at en anden halvdel af befolkningen er uenige i samme synspunkt. Og helt tydeligt er det, når det kommer til konkret aflytning af ens egen mobiltelefon, lokalisering af vore tændte mobiltelefoner og at give politiet lov til at læse med i den elektroniske indbakke. Her siger danskerne klart nej.
Den umidddelbare konklusion er, at vi accepterer aflytning og overvågning af alle de andre - bare ikke os selv.
Sådan er det også med atomkraften og vindmøllen. Vi vil gerne have strømmen, men værket og møllen skal ikke ligge i vores egen baghave.
Og - for de, der måtte have glemt det - så havde vi en ophidset diskussion i 1980'erne om borgerkort, Big Brother overvåger os alle og problemerne med samkøring af data. Denne meget akademiske diskussion er i dag helt forstummet. Det har jo vist sig, at folkestyrets kontrolorganer forhindrer misbrug af data. Tiden viste simpelthen, at det ikke var noget problem.
Hvordan holdningerne inden for moderne teknologisk overvågning udvikler sig, kan kun de kommende år vise. Retseksperter mener, at danskerne med tiden også vil acceptere aflytning og overvågningen af nutidens teknologier.
Til gengæld er danskerne ikke et sekund i tvivl om, at hacking skal medføre prompte fængselsstraf, hvor alle domme i dag giver ubetingede fængselsstraffe.
Undersøgelsen kan læses i dagens avis og på wwww.e-tanken.dk.

Citat: "Den umidddelbare konklusion er, at vi accepterer aflytning og overvågning af alle de andre - bare ikke os selv".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere