Med Microsofts Office 365-produkt er selskabet godt i gang med at kannibalisere på sin egen licensbaserede Office-pakke.
Men selskabet har ifølge direktør for analysehuset IDC Nordic, Per Andersen, ikke andre valg med den nuværende markedssituation, hvor flere konkurrenter med Google og IBM i spidsen forsøger at fravriste Microsoft den altdominerende position på kontorpakke-området.
"Hvis ikke Microsoft forsøger sig med et cloud-produkt, så er der helt sikkert andre, der vil. Derfor har Microsoft reelt ikke noget valg andet end at komme ud af busken med Office 365," fortæller Per Andersen til Computerworld.
Offensiv strategi fyldt med risiko
Han vurderer dog samtidig, at annonceringen af Office 365 som et software-as-a-service-produkt er et defensivt modtræk mod især Google Apps-produktet, hvor der også findes dokument-, mail- og kalenderfunktioner.
Også selv om Microsofts Officepakke online reelt har bundlet flere løsninger som SharePoint Online, Exchange Online og Lync Online (tidligere Communications Server) med i handlen.
"Hvis Microsoft skulle være dristig, så ville Officepakken starte med at være gratis på nettet og indtjeningen kunne i stedet sikres ved ekstra-tjenester og sideløbende services," forklarer Per Andersen.
"Fremgangsmåden med at gøre det gratis til at starte med ville dog være en yderst risikobetonet strategi, fordi det er virkelig svært i it-verdenen at give noget væk gratis og siden forlange penge for det," forklarer Per Andersen.
Microsoft får to udfordringer
Han nævner, at Google til dels har haft held med den manøvre på sit Google Apps-produkt, der i gratisudgaven har annoncer og i premium-versionen koster penge - hvilket i begge tilfælde giver Google en indtægt.
Microsoft kæmper med to barrierer
Ifølge IDC-direktøren skal Microsoft for alvor slå konkurrenterne på prisen, hvis der skal vind i Officepakken på nettet.
Og Per Andersen nævner, at Microsoft med Office 365 kæmper med yderligere to områder, som kan gøre det vanskeligt at forvandle Office-succesen til en online-sællert.
"Den ene barriere, som Microsoft vil støde ind i, er, at kunderne ofte tænker, at nye produktområder som software-as-a-service kræver nye leverandører. Der kommer Microsoft til kæmpe mod Google-effekten, hvor Google allerede har overbevist markedet om, at Google er de nye med de nye produkter," forklarer Per Andersen.
Den anden barriere for Office 365 er mere markedsvirkelig og går på, at det mest er større virksomheder, der er langt fremme med at bruge software-as-a-service-applikationer.
"Især i Danmark er de små virksomheder ret konservative, når det kommer til at leje software over nettet. De små firmaers alternativer til Office 365 er selve Officepakken, som de kan købe lige rundt om hjørnet, hvilket måske er mere betryggende," siger Per Andersen.
Han fortæller nemlig, at mange vil tænke sig om to gange, når de hører om "det der" cloud.
"Godt nok taler alle om cloud for tiden, men ikke særlig mange ved, hvad det er, når det kommer til stykket. Så mon ikke det er mere sikkert bare at gå ned om hjørnet og købe Officepakken?"