Artikel top billede

Microsoft forsøger at rense pc'er for Zeus-malware

Det gratis værktøj til fjernelse af skadelig software kan nu rense Windows-pc'er for Zeus-inficeringer, der kan lænse din netbankkonto.

Computerworld News Service: Microsoft oplyser, at virksomhedens gratis "Windows Værktøj til fjernelse af skadelig software" har fjernet den pengestjælende Zeus-bot fra næsten 275.000 Windows-computere på under en uge.

Zeus, der også kaldes Zbot, er et såkaldt crimeware kit, der gør det muligt for kriminelle at skabe specialtilpasset malware, der kan bruges til at inficere pc'er.

Hackere anvender Zeus til at stjæle brugernavne, kodeord og anden information, der er nødvendig for at logge ind på netbankkonti. Såkaldte "money mules" overføre derefter penge fra de kompromitterede konti til deres egne og sender pengene til bagmændene.

I fredags rapporterede Fortinet, at en Zeus-bande målrettet havde gået efter investeringskonti hos Charles Schwab og indlejret en falsk formular i en ellers legitim session på firmaets website for at indsamle personlige data, som senere kunne bruges til at gennemføre bandens ulovlige overførsler.

Microsoft forsøger at dræbe Zeus

Sidste tirsdag føjede Microsoft opdagelse af Zeus/Zbot til det gratis Windows Værktøj til fjernelse af skadelig software, som virksomheden opdaterer hver måned og distribuerer sammen med andre sikkerhedsopdateringer på den månedlige opdateringstirsdag.

Dette værktøj kan ikke forhindre angrebskode i at trænge ind på en Windows-computer, men det kan opdage og fjerne malwaren.

Siden tirsdag i sidste uge har værktøjet fjernet 281.491 kopier af Zeus fra 274.873 pc'er, oplyste Microsoft i et blogindlæg søndag. Det placerer Zeus øverst på værktøjets sorte liste.

Zeus-inficeringer har siden sidste tirsdag udgjort 20,4 procent af alle rensninger, skriver Jeff Williams, der er leder af Microsofts Malware Protection Center, i blogindlægget.

"Det er en højere andel, end hvad vi typisk ser, selv når der justeres for den normale pludselige stigning, som vi ser i den første måned i forbindelse med tilføjelsen af en ny malware-familie," forklarer Williams. "Men ikke usædvanligt meget højere."

Zeus så dagens lys i 2007, men kom i mediernes søgelys i sidste måned, da politi i USA, Storbritannien og Ukraine arresterede over 100 medlemmer af en kriminel Zeus-bande. Det anslås, at denne gruppe har stjålet over en milliard kroner fra borgere og små virksomheder i løbet af fire år.

Brugere kan manuelt downloade Microsoft Windows Værktøj til fjernelse af skadelig software eller anvende Windows Update til at hente og installere værktøjet.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere