Artikel top billede

Microsoft går ind i kampen mod Zeus

Microsofts beslutning om at spore Zeus via MSRT kan få stor betydning. MSRT fik æren for mere eller mindre at udrydde ormen Storm i 2007.

Computerworld News Service: To uger efter anholdelsen af en af de bander, der står bag botnettet Zeus, har Microsoft taget initiativ til at gøre det endnu sværere for de kriminelle at installere malwaren på pc'er. 
  
Microsoft er begyndt at spore Zeus via Malicious Software Removal Tool (MSRT), som er et udbredt værktøj til fjernelse af virus, der tilbydes gratis til Windows-brugere.
 
Det vil gøre det meget sværere for de kriminelle, der anvender Zeus, at køre software på computere uden antivirusprogram installeret - hvilket indtil nu har udgjort de nemmeste mål. 
 
Ifølge sikkerhedsleverandøren Trusteers undersøgelse fra september 2009 har 45 procent af de Zeus-inficerede maskiner enten ingen eller kun forældede antivirus-programmer installeret. På den anden side har Zeus generelt været effektiv til at omgå sporing af den type, som Microsoft nu har tilføjet i MSRT. 
 
Samme rapport oplyser i øvrigt, at 55 procent af zeus-infektionerne skete på maskiner, som havde et fungerende antivirusprogram installeret.
 
Som en del af en større aktion, der blev indledt 28. september i USA, Storbritannien og Ukraine, har myndighederne i forskellige lande arresteret mere end 100 medlemmer af den største af de kendte Zeus-bander.

Brugere praler med størrelsen

Men på nettet er det forholdsvis nemt at få fat i Zeus, som er blevet anvendt af mange forskellige kriminelle, siden det først begyndte at dukke op for fire år siden.
 
"De forskellige undergrundshjemmesider er fyldt med brugerkommentarer, der handler om alt fra den helt basale konfigurering af malwaren til folk, der praler med størrelsen på deres botnet," lyder det fra Matt McCormack, som er talsmand fra Microsoft, i et blogindlæg.
 
"Botnet-bagmændene er også helt forskellige fra hinanden - fra folk, der tilsyneladende bruger det som en hobby, til dem med mere ondskabsfulde hensigter," fortsætter han.
 
Softwaren er bedst kendt for at stjæle netbanksoplysninger, men i løbet af den seneste tid er sikkerhedseksperter begyndt at spekulere på, om Zeus også kan bruges til industrispionage. 
  
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere