Artikel top billede

Foto: Carsten Andersen. (Foto: Fotograf Carsten Andersen)

Telenor: Derfor bygger vi et nyt mobilnet

Teleselskabet Telenor opdaterer hele sit mobilnet. Læs her, hvorfor mobiloperatøren bygger et nyt 3G- og 4G-netværk.

Danskernes forbrug af mobildata vokser og vokser. Og kravet om højere hastigheder stiger.

Det er en af årsagerne til, at Telenor sidste år valgte at skyde gang i projektet "Fremtidens netværk". Et projekt, som indebærer, at selskabet udruller et nyt mobilnet i Danmark.

Ifølge teknisk direktør Lars Rude Andersen fra Telenor var det nødvendigt at få sat hele processen i gang for at følge trit med efterspørgselen hos de danske forbrugere.
 
Men også i forhold til selskabets arbejde er det en fordel at få nyt udstyr i mobilnettet.
 
"Det nye udstyr har en række fordele i form af, at det fylder mindre, det bruger mindre strøm, en række af båndbredde-opgraderingerne kan ske ved software i stedet for at man skal ud og udskifte udstyret på siten, så derfor valgte vi en opgradering," siger han. 
  
Kommer ikke først med 4G
Telenor har indtil videre opgraderet eller udskiftet omkring 1.650 mobil-sites, mens omkring 350 endnu resterer.

Udover de resterende sites, der skal opgraderes, bliver det næste skridt at skyde 4G i gang. Det har dog lidt længere udsigt, vurderer Lars Rude Andersen.
 
"Vi er ikke i en situation, hvor vi kan tilbyde det lige nu, men vi forventer, at vi kan det til næste år," siger han og uddyber: 

"Vi har test-installationer i gang, og vi prøver det af, men udover at montere radioen er der en vis kompleksitet i at sikre, at det kan spille sammen med 2G- og 3G-nettet. Det er samtidig ret begrænset, hvad der er tilgængeligt af dongles."
 
Telenor, Telia og TDC købte i maj de tre store 4G-tilladelser, som staten satte til salg, mens mobiloperatøren 3 købte en mindre 4G-licens.
  
Det bliver dog ikke Telenor, der kommer først, pointerer Lars Rude Andersen. 
 
"Der var nogen (TDC, red.), som var ude at lave en demo, lige efter licensen blev solgt, og på den måde kan vi ikke rigtig være først," siger han.

Den tekniske direktør forklarer, at Telenor vil udrulle 4G-teknologien LTE i områder, hvor der er pres på kapaciteten i nettet.

"Men vi har ikke en ambition om, at vi skal bygge et landsdækkende LTE-net som de første på de frekvensbånd, der er nu. Vi vil selvfølgelig sikre en fuld konkurrencedygtig brugeroplevelse."
 
Telenor forventer, at "Fremtidens netværk" er afsluttet inden nytår.

Læs også: Sådan finder mobiloperatøren fejl i dit mobilnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere