Artikel top billede

Foto: Lars Sundström. (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Sådan bygger Telenor sit nye mobilnet

Teleselskabet Telenor opgraderer mere end 2.000 mobil-sites i sit danske netværk. Læs her, hvordan teknisk direktør Lars Rude Andersen griber det an.

"Fremtidens netværk".
 
Det er titlen på det projekt, som omfatter, at teleselskabet opgraderer eller udskifter sine lidt over 2.000 antenne-sites i Danmark.
 
Status er i dag, at 1.650 sites - typisk med tre antenner - er klar til 3G. En del af dem er også klar til 4G.
 
Men processen for at komme dertil er ikke helt uproblematisk.
 
Det fortæller teknisk direktør Lars Rude Andersen, som er leder af Telenors projekt. Derfor indleder et teleselskab sådan et projekt med små skridt, inden selskabet tager de helt store.
 
"Hvis man laver forholdsvis meget om, så starter man typisk i områder, hvor trafikken er lav. Vi starter med at få det til at virke ét sted. Vi valgte et sted i nærheden af Aalborg, for det er der, de fleste af vores ingeniører sidder," siger Lars Rude Andersen.
 
Telenor har lidt over 2.000 ansatte i Danmark, hvoraf mere end halvdelen er placeret i Nordjyllands største by. Her har der historisk set - blandt andet på grund af byens universitet - været mange teknikere med kompetencer inden for mobiltelefoni. 

Evaluerer i Aalborg 
Efter at have gjort sig de første erfaringer med udrulningen ved nogle sites i Aalborg, er Telenor klar til næste fase. At udrulle det til flere steder, men fortsat uden de helt store risici, hvis det går galt.
 
"Herefter prøver vi et lille område, hvor det gør ondt, når det ikke virker. Udfordringen er, at vi ikke på forhånd kan teste alting, så det skal prøves af i virkeligheden," fortæller Lars Rude Andersen.  
  
Løbende får Telenors tekniske central i Aalborg data fra de nye sites, hvorfra det tekniske personale vurderer, om der er problemer med en bestemt antenne. Er der det, kan de i nogle tilfælde fjernstyre antennen, så dens position bliver rettet.

Samtidig kører Telenors testvogne ud i de områder, som de nye antenner dækker.

Kommer i nattens mulm og mørke

Når erfaringerne er tilpas omfangsrige, tager Telenor det næste skridt, hvor selskabet udruller det nye udstyr i stor skala.
 
"Her prøver vi at tage hensyn til kunderne ved ikke at tage ting ned, når det ikke er optimalt, men når man laver så store omlægninger, er det umuligt at undgå, at det engang imellem rammer dem," forklarer Lars Rude Andersen. 
  
Op mod 200 Telenor-medarbejdere har i 2010 beskæftiget sig med "Fremtidens netværk", og en del af dem er ligesom leverandørerne kommet på natarbejde. Her er trafikken i mobilnettet lavest, og her er skaden derfor mindst, hvis det går galt.
 
"Man gør det så vidt muligt om natten, men noget af det sker også om dagen, fordi projektet har så stor volumen. Normalt foretager vi ikke vedligehold om dagen, men noget af denne udskiftning har vi været nødt til at gennemføre om dagen for at kunne nå det," siger Lars Rude Andersen. 
 
Hæver hastigheden
Når det har været nødvendigt at gennemføre det om dagen, har teleselskabet så vidt muligt taget hensyn til kunderne.
 
"Vi har forsøgt at holde det på tidspunkter, hvor folk ikke bliver så ramt af det. Eksempelvis ved ikke at skifte om eftermiddagen, når der er mest trafik, og på de andre tidspunkter har vi vidst, at en anden mast kan tage trafikken, eller at 2G på samme mast har kunnet tage taletrafikken," fortæller han.

Mandag oplyser Telenor i en pressemeddelelse, at selskabet hæver hastigheden i mobilnettet til 15 megabit per sekund - det vil sige 21 megabit rent teoretisk.

Computerworld følger op med yderligere to artikler om Telenors udbygning af netværket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere