Artikel top billede

Foto: Maxime Perron Caissy.

Historien om Mondos forlis - en gigantisk rutsjetur

Solgt for en flad krone over en flaske rødvin, og direktøren fyret på grund af handel med værdipapirer. Rutsjeturene for it-selskabet Mondo har været voldsomme. Her får du hele historien.

Vi er meget glade for at kunne byde Mondo velkommen på Den Nordiske Børs. Deres notering er med til at styrke vores it-sektor, hvor Den Nordiske Børs i forvejen er nummer 1 i Europa målt på markedsværdi.

Sådan byder administrerende direktør Jan Ovesen for Københavns Fondsbørs, OMX, Mondo-selskabet velkommen i en meddelelse 6. oktober 2006.

30. november 2009 går selskabet imidlertid konkurs, og det har i det forgangne år fået følgeskab af andre kendte it-firmaer, der har huseret i Top 100-analyserne med meget svingende regnskaber igennem årene.

Mondo, der i 2006 af Københavns Fondsbørs præsenteres som specialister inden for it-services, består af tre divisioner: Solutions, It outsourcing/hosting og webmanagement.

I spidsen for selskabet står administrerende direktør Anders Christian Andersen. Direktøren købte tilbage i 2003 Mondo tilbage fra den krakkede franske koncern Integra. Siden har han fokuseret på at trimme Mondo mod hosting og udvikling af relaterede serviceprodukter - blandt andet kundehåndteringsløsninger eller CRM.

I 2004 opnår Mondo et beskedent overskud efter skat på 1,2 millioner kroner.

Selskabet har på dette tidspunkt 24 medarbejdere og en omsætning på 32,9 millioner kroner.

Og det går den rigtige vej, viser 2005-regnskabet. Overskuddet fordobles året efter, og der kommer 15 nye folk til. Omsætningen vokser med 15,8 millioner kroner.

Udsigt til børsgevinst i millionklassen

Ifølge direktør Anders Christian Andersen er tiden inde til at hente en professionel bestyrelse ind i selskabet.

"Det er utroligt givende med en professionel bestyrelse, men man skal være klar til det. Der er ingen grund til at have en bestyrelse, hvis du vil bestemme det hele selv," siger Anders Christian Andersen, administrerende direktør for
og hovedaktionær i Mondo, til Computerworld i 2006.

I formandsstolen sætter Morten Steen Jørgensen sig. Han er den ene halvdel af ventureselskabet Bang & Jørgensen, der i øvrigt køber 17,5 procent af aktierne i Mondo. Blandt andre it-ansigter i bestyrelsen er Martin Vilhelm von Haller Baggesen Grønbæk, der er kendt it-advokat fra firmaet Bender von Haller Dragsted.

I 2006 begynder ordet børsnotering at rygtes på gangene hos Mondo.

For virksomheden har en ambitiøs plan om at være "markedsledende inden for it-services og outsourcing på det skandinaviske marked for mellemstore virksomheder i 2009".

Men det koster ifølge direktøren penge at blive større.

"Vi følger med interesse den nye markedsplads First North. Den vil vi gerne se nærmere på," udtaler Mondos direktør i juni 2006.

Anders Christian Andersen ser det at kaste firmaets aktier ud i fri handel som en af måderne at skaffe kapital på, og i oktober 2006 bliver planerne en realitet.

Selvom selskabets direktør i en pressemeddelelse selv udlægger interessen for noteringen som værende "overvældende", så er sandheden nok snarere, at selskabet lige akkurat når i mål.

Man håber at sælge 3,9 millioner aktier, der vil indbringe et provenu på 45 millioner kroner.

I stedet sælger Mondo 2,6 millioner aktier, der giver virksomheden 30,2 millioner kroner - præcis 200.000 kroner over minimumsmålet.

"Nej, vi er ikke utilfredse med, at vi kun fik solgt for 30,2 millioner kroner. Havde vi håbet på at få solgt for 45 millioner? Ja, selvfølgelig," sagde Anders Christian Andersen dengang til Computerworld.

527 aktionærer tror på aktien, heriblandt den siden så kendte it-investor Erik Damgaard.

Kort efter børsnoteringen i 2006 fortæller Anders Christian Andersen til Computerworld, hvordan han forventer, at Microsoft med virksomhedens Live-strategi vil skabe et marked for standardiseret it-service for mindre
virksomheder.

"Så vi skal skygge Microsofts strategi for at få det til at virke," siger Anders Christian Andersen.

Et kluntet opkøb og Munch-brødrene

Men næste kapitel i Mondos historie kan beskrives med et ord: Opkøb. I januar 2007 overtager Mondo CRM-huset Aqcel, og med i købet følger de to Munch Johansen-brødre.

Det går næppe over i historien som det mest elegant udførte opkøb, men selskabet blev indlemmet for 60 millioner kroner. Kort efter opstår der uklarheder omkring et datterselskab hos Aqcel.

Er det overhovedet med i købet eller ej? lyder spørgsmålet.

I datterselskabet undrer man sig i starten over ikke at være med. Mondos direktør, Anders Christian Andersen, går ud og siger, at datterselskabet bestemt ikke er med i handlen.

Sagen lander øjensynligt ved, at Anders Christian Andersen pludselig kan huske, at der godt nok er lavet en samarbejdsaftale med datterselskabet, men at det altså ikke er en del af opkøbet.

Med håndslaget på købet følger brødrene Lars og Morten Munch Johansen.

Førstnævnte er kendt i it-kredse som en af stifterne af det senere landskendte it-selskab IT Factory. Lars Munch Johansen bliver efter opkøbet af Aqcel en del af ledelsen hos Mondo og sidder der helt frem til februar 2008.

I 2007 har Mondo fået mere smag for opkøb.

Anders Christian Andersen udtaler i forbindelse med første regnskabsaflæggelse som børsnoteret virksomhed i marts 2007, at virksomheden vil foretage yderligere opkøb i fremtiden.

"Vi har købt op inden for udvikling og kommunikation, men mangler noget hosting, så jeg satser på hosting-opkøb i næste omgang," siger Anders Christian Andersen til Computerworld.

Selve 2006-regnskabet, der offentliggøres i 2007, viser fortsat vækst.

Omsætningen har nu rundet 50 millioner kroner, antallet af medarbejdere er oppe på 60, og overskuddet er kravlet op på knap fire millioner kroner.

Mystisk blogindlæg, og nedturen begynder

Men kort efter udtalelsen om yderligere opkøb kommer helt nye udmeldinger i juni 2007.

I en chokmeddelelse oplyser selskabet, at det fyrer hver 10. danske medarbejder.

De dramatiske nedskæringer skal, ifølge selskabet, ses som reorganisering efter opkøb af to nye it-selskaber: Netdanmark og AlphaIT.

Men pludselig, 22. september 2007, dukker et mærkværdigt blogindlæg op på Mondos hjemmeside, skrevet af direktør Anders Christian Andersen.

En journalist fra Morgenavisen Jyllands-Posten har tilsyneladende fået færten af urent trav i selskabet.

"Kære aktionær, medarbejder og interessent, Jeg bliver desværre nødt til at benytte denne lidt utraditionelle kommunikationsform for at imødegå den dybt afslørende og skandaløse historie, som en journalist ved Jyllands-Posten arbejder på om Mondo/undertegnede," indleder Anders Christian Andersen indlægget.

I det særprægede indlæg redegør direktøren herefter for en række ting.

For det første: "Aqcel; hvorfor købte vi 4. januar Aqcel, som var et underskudsgivende selskab med negativ egenkapital og betalte 60 millioner kroner for det?"

Han svarer selv på spørgsmålet, ligesom han også forklarer, hvorfor underskuddet i selskabet først offentliggøres senere:

"Vi gav godt nok 60 millioner kroner - men de 10 millioner var i kontanter, resten i Mondo-aktier. Dette naturligvis fordi vi ønsker, at sælgerne skal committe sig til Mondo herunder tage den samme down-/upside som de andre aktionærer i forbindelse´med Mondos performance."

For det andet afviser direktøren over for journalisten, at Mondo skulle have købt Aqcel med reelt værdiløse Mondo-aktier.

"Hmm. Det er jo lidt svært at gøre sig til dommer over. Vores aktier handles dagligt, og Mondos værdi kan derfor dagligt gøres op. Jeg tror dog godt, jeg ved, hvor Christoffer (JP-journalisten, red.) vil hen - at Mondo er en oppustet boble, der er blevet børsnoteret."

"Her er det svært at argumentere - men jeg tager gerne imod væddemål om god rødvin på, at de aktionærer, der investerede i os ved vores børsnotering oktober sidste år, har gjort en god investering. Også selvom vi i det nuværende marked og efter vores halvårsregnskab er faldet cirka 20 procent," lyder det optimistisk fra direktøren.

For det tredje stilles også spørgsmålstegn ved købet af AlphaIT og Net-Danmark. Her går diskussionen på, om selskabet har fulgt de børstekniske regler om informationsforpligtelse.

Fyret efter mistanke om insiderhandel

Som lyn fra en åbenbart næsten klar himmel vælger bestyrelsen for Mondo den 29. september 2007 med øjeblikkelig virkning at fyre Anders Christian Andersen. Og blogindlægget, der kun er få dage gammelt, fjernes.

"Vi kan ikke have en direktør siddende, som har handlet ulovligt, og derfor er Anders og jeg blevet enige om, at det er bedst, at han stopper," siger bestyrelsesformand Morten Steen-Jørgensen dengang til Computerworld.

Efterfølgende vælger Anders Christian Andersen også at trække sig fra posten som formand for brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri.

Hele sagen ender med, at Finanstilsynet tildeler direktøren en bøde.

"Det er Finanstilsynets vurdering, at De, ved ikke at have givet meddelelse til Mondo A/S om Deres transaktioner, har overtrådt Deres oplysningspligt i henhold til § 28 a, stk. 1, i lov om værdipapirhandel m.v." står der i kendelsen.

"Jeg er naturligvis glad for, at Finanstilsynet vurderer, at der ikke er grundlag for at anklage mig for hverken insiderhandel eller kursmanipulation, som jeg ellers i dele af pressen er blevet udråbt til at have foretaget, og jeg håber dermed, at denne sag er lukket," skriver Anders Christian Andersen i en pressemeddelelse.

I kølvandet på fyringen indfinder sig også et slagsmål om den tidligere direktørs tilgodehavende i selskabet.

Heller ikke Mondos regnskab for 2007 er noget at prale af.

2007-regnskabet viser godt nok en fordobling af omsætningen efter opkøbene - og en massiv vækst i antallet af medarbejdere - men underskuddet lander på chokerende 78 millioner kroner.

Mondos ledelse ser sig nødsaget til at krybe til børsen med den triste meddelelse, og ledelsen beder simpelthen om, at selskabet bliver overført til fondsbørsens observationsliste på grund af fejlslagne investeringer.

Kunøes entré for en krone

Det nødlidende Mondo-selskab får derefter et nyt bekendtskab. En af branchens absolut mest magtfulde mænd træder pludselig ind på scenen med en "redningsaktion".

Og det med træsko på.

Storinvestor Ib Kunøe er hverken kendt for sit diplomati eller for at brænde inde med sine meninger. I marts 2008 køber han det kriseramte selskab.

"Due Diligence? Nej, vi ordnede det over en flaske rødvin torsdag aften. Jeg har betalt en krone for aktierne - kontant endda," siger Ib Kunøe i vanlig stil til dagbladet Børsen.

Og den gamle ledelse i Mondo får også et par ord med på vejen:

"Desværre har Mondo været ramt af dårlig ledelse, for dyre, hurtige opkøb og manglende integration af de opkøbte virksomheder," skriver Ib Kunøe i en pressemeddelelse.

Og så begynder en proces, som storinvestoren tidligere har været igennem.

Manden, hvis ledelsesstil af ham selv kortes ned til "balls, brainsand heart", indsætter en ny direktør i selskabet. Tilsyneladende ikke for at afvikle Mondo - tværtimod lyder storinvestorens ord således i pressemeddelelsen:

"Mondos produkter - outsourcing, software as a service, industriløsninger og konsulentservice er blandt verdens bedste løsninger."

Hvorefter Ib Kunøe forklarer, at med en tilhørende kapitaltilførsel på 20 millioner kroner og den nye administrerende direktør, Lars Nordenlund Friis, hentet fra Microsoft "er det kun et spørgsmål om at komme i arbejdstøjet".

Mondo er altså nu kommet i hænderne på storinvestoren Ib Kunøe, der som hård forretningsmand med militærtræning også lytter til sit hjerte og sågar bruger fritiden som kunstmaler. Ib Kunøe ser mulighed for et samarbejde mellem Mondo og hans andre selskaber som eksempelvis Columbus IT.

Markedet reagerer da også positivt på overtagelsen, og selskabets kurs stiger på første handelsdag efter overtagelsen med hele 73 procent.

Kigger man lidt nærmere på de formelle ejerforhold af Mondo efter Kunøes indtog dengang, så sidder selskabet Cosmo CPH A/S fortsat på syv procent af aktierne.

I bestyrelsen for det selskab sidder Munch Johansen-brødrene, og derudover sidder Gaardboe Holding ApS på en aktiepost i Mondo med Michael Gaardboe bag roret.

Turn-around og direktøren, der aldrig kom

Tilbage i direktionen taler den nye direktør, der blev hentet fra Microsoft i USA, om den store opgave, der ligger foran ham:

"Der er vækst i markedet, og Mondo har de kompetencer, der skal til i form af løsninger og hosting af en stærk CRM- og internetplatform," siger Lars Nordenlund Friis til Computerworld.

Under processen skilter selskabet også med, at en ny salgsdirektør skal være med til at redde det underskudsgivende selskab ved at satse på salgssiden.

Første arbejdsdag for den nye salgsdirektør, Christoffer Spangenberg med en fortid hos SAS Institute, skulle have været 1. oktober 2008, men han nåede aldrig at møde på arbejde.

24. september 2008 oplyser Mondo til fondsbørsen, at "Christoffer Frederik Spangenberg og Mondo A/S i enighed har truffet beslutning om, at Christoffer Frederik Spangenberg ikke som planlagt vil tiltræde som VP, Sales & Marketing".

To uger tidligere lød det ellers fra selskabet, at det ville opjustere på salgssiden. Den nye administrerende direktør, Lars Nordenlund Friis, uddyber senere meddelelsen til børsen over for Computerworld:

"Vi har i fælles dialog konstateret, at det ikke var så godt et match, som vi oprindelig havde troet," fortæller Lars Nordenlund Friis.

Til gengæld finder selskabet i starten af 2009 en anden "sales & marketing
director".

Det er en Christian Holst-Jensen. Han har ifølge sin LinkedIn-profil en fortid i IT Factory fra 2001 til 2007.

For anden gang i træk bliver Mondos regnskab - denne gang for 2008 - ren gyserlæsning. For to år i streg viser selskabet et underskud på over 70 millioner kroner, mens omsætningen holdes på de 100 millioner kroner.

Ib Kunøe ser sig nødsaget til at smide flere penge efter selskabet i februar 2009.

"Jeg har allerede investeret 38 millioner i Mondo. Skulle jeg have taget tabet, så skulle jeg have gjort det nu. Men det gør jeg ikke, for det er en god virksomhed," siger Ib Kunøe til Computerworld, hvor han oplyser, at yderligere knap 40 millioner kroner er blevet investeret.

En uskøn exit

Men Ib Kunøe vælger godt 10 måneder senere alligevel at kaste håndklædet i ringen. 11 dage forinden offentliggør selskabet sit kvartalsregnskab.

Bundlinjen i årets første ni måneder viser et underskud på 22,1 millioner kroner.

Bestyrelsen iværksætter ved samme lejlighed en rekonstruktion af Mondos kapitalgrundlag. Men den går ikke.

"Det har nu vist sig, at forudsætningerne for en sådan rekonstruktion ikke har kunnet tilvejebringes, og selskabets bestyrelse har derfor dags dato besluttet at indgive begæring om konkursbehandling af selskabet til Sø- og Handelsretten i København," skriver bestyrelsesformand Ib Kunøe i en meddelelse til fondsbørsen.

Mondo solgte tidligere på året sine hosting-aktiviteter til et andet Kunøe-selskab: Atea.

Udadtil indrømmer Ib Kunøe blankt, at investeringen var en "fejl".

Kort efter konkursen opstår ballade omkring Kunøes Atea, hvor 30 teknikere tømmer serverrummet hos hosting-selskabet Interxion for udstyr, før Mondo Hosting går konkurs om mandagen, skriver version2.dk.

Den danske direktør for Atea, Peter Trans, afviser dog blankt over for et andet it-medie, crn.dk, at han skulle have fået noget af vide af Ib Kunøe om en forestående konkurs.

"Nej, Ib Kunøe har ikke advaret mig om, at Mondo var på vej mod konkurs. Det må han jo ikke," siger Peter Trans.

Kunøes exit er en realitet. Det samme er konkursen.

I dag er hovedpersonerne spredt for alle vinde.

Anders Christian Andersen bor ifølge erhvervsdatabase biq.dk i Hellerup. Han sidder i tre direktioner og en bestyrelse. Han er således direktør i it-selskabet inCaptiva, der har kontorer så forskellige steder som Odense, København og Cairo.

Af selskabets hjemmeside fremgår det, at virksomheden primært har kunder i den offentlige sektor.

Lars Nordenlund Friis har ifølge samme erhvervsdatabase adresse på Rungsted Kyst og sidder blandt andet i to bestyrelser, herunder for it-selskabet Datakomm.

Mest synlig er dog Ib Kunøe. Han har senest været i vælten, da storinvestoren købte partner og stifteren Michael Gaardboe ud af Columbus IT.

Det blev et usmukt forløb, hvor blandt andet Michael Gaardboe blev sammenlignet med en flue, der summede for investorens ører.

Mondos konkurs endte i en opsplitning af selskabet i flere dele.
ermed er Mondos turbulente mareridtsdage på børsen definitivt ovre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere