Kan imperiet slå tilbage?
Første gang, vi fik noget at høre om Windows Phone 7, var på 3GSM-messen i Barcelona tilbage i februar. Her afslørede Microsofts chef, Steve Ballmer, den nye platform over for en udpræget entusiastisk, men også lidt skeptisk presse.
Ballmer har selv indrømmet, at Microsoft missede en hel generation, da firmaet rodede rundt med Windows Mobile 6 og 6.5. Operativsystemet virkede oldnordisk, en anelse brugerfjendsk og var ikke optimeret til brug med fingerkommandoer - i stedet skulle man helst bruge en stylus.
Markedet, forbrugerne og eksperterne fokuserede i stedet på krigen imellem Apple og Google, iPhone vs. Android, og de mange lækre nye mobiler med flotte berøringsfølsomme skærme, sjove og brugbare apps og gode multimediefunktioner.
Aktiekursen får tæv
Konsekvensen kan blandt andet ses på Microsofts, der er røget ned med cirka 20 procent over det sidste års tid. Markedet og forbrugerne orienterer sig i stigende grad mod mobile enheder som iPhone, iPod og iPad, og aktionærerne er nervøse for, at Microsoft helt misser toget.
Softwaregiganten skal dog have ros for tilgangen til Windows Phone 7. Havde Microsoft blot forsøgt at kopiere og efterligne iPhone og Android, havde det nok resulteret i en del hævede øjenbryn og bekymrede miner. I stedet har Microsoft forsøgt at skabe noget helt nyt og anderledes - en ny tilgang til, hvordan vi bruger og oplever vores mobiltelefon.
Brugergrænsefladen er drastisk anderledes, end hvad vi kender fra iPhone og Android. Ikonerne er væk, erstattet af flader og felter og en række forskellige hubs, eller hovedcentraler, i panorama-format, som du så scroller horisontalt igennem.
Læs mere om Windows Phone 7 her
Lad være med at kigge så meget på mobilen
Hjemmeskærmen kan personliggøres og udstyres med netop den information, du synes er mest relevant. Det kan være udvalgte kontaktpersoner, kommende mødeaftaler, vejrudsigten eller en oversigt de nyeste historier og artikler fra pcworld.dk.
Ideen er, at det skal være nemt og bekvemt at finde, opleve og forbruge information og data. Det ses tydeligt i de første tv-reklamer for Windows Phone 7, der allerede er blevet lækket til nettet flere steder. Microsoft har prøvet at fjerne de fleste af dem, men vi har fundet en ét minut lang video her!
Spørgsmålet er om Windows Phone 7 er, som amerikanerne siger, "too little, too late," for lidt og for sent? Når de første mobiler rammer butikshylderne, er Apple næsten klar med den næste store opdatering til operativsystemet i iPhone, iOS4, og Google er også på trapperne med næste opdatering til Android, kendt under kodenavnet Gingerbread.
Mange mangler
Apple og Google har efterhånden fintunet deres respektive platforme og konkurrer indædt mod hinanden i forsøget om at tilbyde endnu bedre ydelse og smarte, nye funktioner. Microsoft, derimod, kommer ud med et operativsystem med versionsnummer 1.0 og skal bruge hele 2011 på at indbygge basal funktionalitet, der har været standard hos konkurrenterne i længere tid.
De værste udeladelser: multitasking (eksempelvis at trejdepartsprogrammer som internetradio eller vejnavigation kan køre i baggrunden), kopiering og indsættelse af tekst og muligheden for at benytte mobilen som et 3G-modem til laptoppen eller andet bærbart grej.
Derudover må danske brugere også finde sig i, at de kun kan downloade gratis apps og ikke kan få adgang til betalingsprogrammer.
Søgemaskinen og korttjenesten Bing vil også have begrænset funktionalitet i Danmark, og vi danskere vil ikke kunne købe musik, film og tv-serier fra Microsofts Zune-butik.
Nå ja, og så ser det ud til, at Windows Phone 7 først vil kunne snakke dansk engang i løbet af 2011.
Kan ikke gå fra engelsk til dansk
Microsoft har en aggressiv opdateringsplan for Windows Phone 7, så en bruger, der køber en mobil her i 2010, kan se frem til at få skubbet en masse opdateringer ud i løbet af næste år.
Desværre ser det ud til, at hvis du køber en af de første mobiler, der kommer med engelsk sprog, vil du ikke senere kunne installere en dansk sprogpakke eller opdatere operativsystemet med en lokal, skandinavisk version.
Producenter som HTC, Samsung, LG og Dell bakker op om Windows Phone 7, men det er uvist hvor entusiastiske de egentlig er for Windows Phone 7, og hvordan de har tænkt sig at positionere Windows-mobilerne over for deres egne Android-mobiler. Producenterne og mobilselskaberne kan bruge Android ganske gratis, mens der skal gives procenter til Microsoft, hver gang en Windows Phone 7-mobil langes over disken.
Kan imperiet slå tilbage? Der bliver i alt fald tale om et langt, sejt træk op ad bakke.