Artikel top billede

Test: Robust SSD-drev med 10 års garanti

Er der grund til at være påpasselig med at skrotte harddisken til fordel for et lynhurtigt SSD-drev? Ikke hvis du spørger Sandisk, som kombinerer 120 gigabyte lagerplads med 10 års garanti. Vi har bedømmelsen af det solide SSD-drev klar.

Robust SSD-drev med 10 års garanti

De fleste SSD-producenter nøjes groft sagt med at købe færdige produkter fra en underleverandør og sætte et unikt præg på emballagen.

Det kan derfor ikke undre, at stadigt flere firmaer er klar til at fyre SSD-drev i din nærmeste bærbare og stationære pc.

Sandisk, som vi hovedsageligt kender for et bredt udvalg af flash-baserede hukommelsesprodukter, har dog selv stået for hovedparten af arbejdet med styringselektronikken i det nye G3-drev. Samtidig er drevets firmware egenudviklet. Drevet fås med 60 og 120 gigabyte lager, og vi har testet den største model, som bærer et prisskilt lige i underkanten af 2.900 kroner.

Prismæssigt befinder vi os absolut ikke i den lave ende for et 120 gigabyte SSD-drev; dette understreges af, at det billigste drev fra PC Worlds seneste stortest faktisk befinder sig under 2.000-kroners-grænsen. Se drevet her.

Stabilitet eller hastighed?

Modsat de Sandforce-baserede drev i vores stortest, der uden at blinke præsterer særdeles høje læse- og skrivehastigheder, har Sandisk valgt en lidt anderledes retning for G3-drevet.

Selv om G3 selvfølgelig er hurtigt sammenlignet med en traditionel mekanisk harddisk, er drevet fremstillet med fokus på langsigtet drift og stabilitet, hvilket garantiperioden på 10 år understreger.

Det har betydet, at de proklamerede tophastigheder på henholdsvis 220 og 110 megabyte per sekund (læsning og skrivning) befinder sig noget under andre drev i samme prisklasse. Vi vælger at tro Sandisk på ordet og regner med, at de skrøbelige hukommelsesceller dermed kan holde til flere læse- og skriveoperationer uden brok.  

Konkurrencemæssigt lidt klemt

Sandisk G3 har understøttelsen for Microsofts TRIM-funktion på plads. Hvis du kører Windows 7, sørger TRIM for, at ydelsen bliver holdt på det oprindelige niveau, når hukommelsescellerne har været i brug og skal overskrives med data på ny. Få flere detaljer om SSD-teknologi her her. Drevet kommer vanen tro med en almindelig SATA 2-tilslutning, der er begrænset til en maksimal teoretisk hastighed på tre gigabit per sekund.

Interfacet bliver dog på intet tidspunkt presset til det yderste, så det er intet reelt kritikpunkt, at Sandisk ikke har fundet det nye SATA 3-interface frem.

Frem med stopuret

I vores ydelsestest stod det hurtigt klart, at maksimumhastighederne befandt sig på niveau med Sandisks løfter - og landede på en skrivehastighed på omkring 100 megabyte per sekund og en læsehastighed på cirka 200 megabyte per sekund.

I testprogrammet PCMark Vantage var konklusionen, at Sandisk G3 har færre muskler at byde på end de hurtigste konkurrenter. G3 fik omkring 17.000 point, mens de kraftige løsninger baseret på blandt andet Sandforce SF-1200 typisk får omkring 25.000 point.

Sandisk G3 er uanset hvad ikke noget ueffent drev, og hvis du kommer fra en almindelig mekanisk harddisk, vil dit styresystem og dine programmer køre meget hurtigere. Prismæssigt synes vi dog, at garantien er for dyrt købt.

Pebret SSD-drev

Overordnet står Sandisk G3 konkurrencemæssigt lidt klemt. Intels anbefalelsesværdige X25-M på 160 gigabyte (læs testen her) og de bedste Sandforce SF-1200-drev på 120 gigabyte (læs stortesten her) fås til væsentligt mere attraktive priser - de billigste er omkring en tusindekroneseddel billigere, og du får tilmed stadig samme kapacitet.

Garantien på de nævnte drev kan ikke helt følge med Sandisks imponerende årti, men til gengæld er hastigheden gennemgående væsentligt højere og i enkelte krævende test næsten den dobbelte.

En nedjustering af prisen vil gøre Sandisk G3 mere interessant, men som det ser ud lige nu, må drevet leve med karakteren tre ud af seks.

Opdatering: Sandisk har overraskende droppet prisen på deres drev med næsten 700 kroner, siden vi skrev artiklen. Det gør, at Sandisk G3 er noget mere attraktivt, og du kan nok godt lægge en karakter ekstra til vores bedømmelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere