Test: Letvægts bærbar kører Android
Under sloganet "Leading innovation" fører Toshiba sig frem, og den japanske it-gigant har med AC100 også skabt et nyt og innovativt produkt.
Den bærbare computer har fået Android indbygget i sit maskinrum, og dermed er det ikke længere kun i mobiltelefonen, du kan stifte bekendtskab med en fuldblodsversion af Googles mobile styresystem.
Som med al god kritik er det vigtigt at begynde positivt, så lad os gøre det: Computeren er lækker. Den vejer kun 870 gram og er derfor perfekt til at have med på farten, hvis du vil være sikker på at undgå en rygskade.
Farven er holdt i sort med et par stænk gul maling på udsatte steder, eksempelvis omkring indgangene til strøm og USB-nøgler.
Flere her på redaktionen har været henne at røre ved computeren, og deres første reaktion var ofte et rungende: Wauw! Indpakningen og vægt imponerer ganske enkelt.
Opstartstiden er på sølle 25 sekunder, og så er du i gang med at bruge computeren, der er stille som en ninja på strømpesokker.
Batterilevetiden er udmærket og holder til en dags moderat arbejde, uden at computeren behøver gå i flyverskjul i nærheden af en stikkontakt.
Men, men, men....Desværre er AC100 ikke nogen helstøbt oplevelse, og du skal ikke kassere din nuværende netbook for at kaste dig over Toshibas nye model.
Computeren indeholder simpelthen for mange børnesygdomme, der i længden gør det til en pinefuld oplevelse at bruge den flade følgesvend.
Ikke noget Android Marked
Hvis du har en Androidbaseret mobil, har du med garanti været inde og runde Android Marked for at downloade apps til din mobil.
Da Toshiba AC100 ligeledes kører Android, er det nærliggende at tro, at du også kan downloade småprogrammer til computeren. Men nej. Android Marked er lukket land for AC100. Det er en rigtig slem skuffelse, da det begrænser muligheden for at downloade indhold til computeren.
Toshibas computer har dog adgang til det såkaldte Camangi Market, der indeholder apps målrettet Androidmodeller med seks til ti tommer skærme. Det minder dog mest af alt om at træde ind i et betongråt supermarked i Sovjetunionen i 1980'erne. Hylderne er gabende tomme sammenlignet med Android Marked.
Download selv programmer
Det er dog muligt manuelt at downloade programmer til computeren, hvis du ikke kan finde noget spændende på Camangi Market.
Det kræver lidt snilde, og du skal have fat i såkaldte APK-filer, som du selv må opstøve på nettet.
Der er dog ingen garanti for, at det virker. Vi fandt frem til spillet Doom, men i stedet for at skyde monstre endte programmet med at begå selvmord og nægtede at starte.
Til gengæld lykkedes det at downloade en version af Pac-Man og få det til at fungere, selv om det var en noget absurd oplevelse. Android-spillet er nemlig skræddersyet til vertikale mobil-skærme og ikke vores horisontale computerskærm.
Derfor blev spillet på skærmen drejet 90 grader mod højre, og vi var nødt til at dreje hovedet (eller computeren) for at få spillet til at give mening.
Desuden er spillet målrettet berøringsfølsomme skærme, og vi havde lidt besvær, da der på skærmen stod: "Tryk her for at starte spillet".
Hm. Toshibas computer er udstyret med en almindelig 10,1 tommer skærm, som ikke er berøringsfølsom. Det lykkedes dog at aktivere spillet alligevel ved at hamre løs på et par tilfældige taster på computerens keyboard.
Det er formentlig for at undgå oplevelser som denne, at Toshiba har lukket af for Android Marked, der er målretttet mobiler, og i stedet åbnet op for Camangi Market, hvor programmerne burde virke med AC100. Udbuddet er dog så sparsomt, at det næste ikke er besværet værd at lægge vejen forbi.
Læs nu manualen
Det kræver en del tilvænning at cruise rundt i menusystemet på Toshiba AC100, og du slipper ikke for at stikke næsen i manualen, hvis du vil have fuldt udbytte af computeren.
Ikke overraskende er Android en noget anden oplevelse, end hvis der sad en version af Windows 7 på maskinen. Du skal lære nye genvejstaster at kende, og det tager tid at blive gode venner med computeren.
Der følger to browsere med Toshibas letvægter: en standard browser og Opera Mobile (ikke at forveksle med Opera Mini til mobiler). De er motorvejen til nettet og dermed de vigtigste programmer, som er installeret på AC100.
Men heller ikke her fungerer alt, som du kender fra en
rigtig bærbar. Eksempelvis dukker der ikke som i Internet Explorer og Firefox nogen lille hånd frem, når du sender cursoren hen over et link.
Du skal selv gennemskue, hvad der er link, og hvad du kan klikke på. Det er ikke altid lige nemt.
Med AC100 er det i øvrigt kun muligt at gå på nettet via Wi-Fi, mens en 3G-version af maskinen skulle være klar senere på året.
Æ...Ø...vi har et problem
En af de helt store frustrationer ved Toshibas bærbar er tastaturet.
Det er sådan set udmærket at skrive på og minder om så mange andre minibærbare, der er udstyret med små taster. Men den store fejl er, at æ og ø ikke virker til at begynde med.
I stedet får vi ö og ä.
Der er klistret et par mærkater på computerens taster med danske bogstaver, men de virkede alligevel ikke med æ og ø, da vi testede løs.
Vi forsøgte at ændre tastatur-indstillingerne, men det hjalp os ikke. Vi havde ganske enkelt ikke mulighed for at vælge dansk nogen steder.
Vi gav op efter at have ledt efter en løsning i manualen og på nettet.
Efterfølgende har vi fået at vide, at det skulle kunne lade sig gøre at skifte ved at holde CTRL+SPACE nede. Android-keyboard skal dog være slået til først under indstillinger
YouTube i sort
Toshiba AC100 er kun udstyret med styresystemet Android i version 2.1, og det er dermed ikke den nyeste version 2.2. Og hvad så, hører vi dig sige.
Men det er altså en kæmpe forskel. Med Android 2.2 fik det mobile styresystem en mængde forbedringer - se dem her - og den vigtigste var understøttelsen af Flash. Det betyder, at du kan se videoklip fra YouTube og browse websider, som indeholder Flash-elementer.
Det betyder også, at du får en temmelig tom oplevelse, hvis du browser websider med flashindhold med AC100. Senere på året skulle Toshiba dog være klar med en opdatering til Android 2.2, men det er ikke officielt bekræftet.
Det er en ommer
Alt i alt er Toshiba AC100 et friskt bud på en anderledes bærbar, men Android dumper som styresystem - i hvert fald på Toshibas computer.
Det er simpelthen for store problemer med softwaren, og computeren virker som et beta-produkt.
Til en pris omkring 2.600 kroner vil den kun være interessant for hardcore Android-fetichister, mens hr. og fru Jensen gør klogt i at holde dankortet i ro.
Toshiba AC100 ender på karakteren to ud af seks.