Mobiltelefonen kan snart læse dine tanker

Vores bærbare grej bliver så avanceret, at det vil kunne forstå ønsker, opførsel og sammenhænge, siger Intels tekniske chef.

SAN FRANCISCO: Teknologien i mobile gadgets er nu ved at være så avanceret, at de bliver i stand til at forstå kontekst, sanse vores humør og læse vores tanker. Det er budskabet fra Intel, der er begejstret for mulighederne i "context-aware computing," altså enheder, der er i stand til at forstå den sammenhæng de bliver brugt i.

Intels tekniske chef, Justin Rattner, fortalte på tredjedagen af Intel Developer Forum 2010 om mulighederne med kontekst-bevidst teknologi og proklamerede, at selv om vores computere og forbrugerteknologi måske ikke har været gode til at forstå vores behov og ønsker over de sidste par årtier, står vi på dørtærsklen til en stor revolution.

"Kontekst-bevidst databehandling vil fundamentalt ændre den måde, hvorpå vi interagerer med vores enheder," sagde Rattner. "Fremtidens enheder vil lære om dig, din dag, hvor du er og hvor du er på vej hen samt hvad du vil."

"De vil vide hvad du kan lide og hvad du ikke kan lide," tilføjede han.

Hårde og bløde sensorer

Forståelsen af brugerens ønsker og behov opnås ved at kombinere såkaldte hårde sensorer såsom GPS, kameraer, accelerometere og berøringsfølsomme overflader med bløde sensorer, altså data som kalenderinformation, historik over dine indkøbsvaner, rejsemønstre og hvad du kan lide at se på tv.

"Accelerometere bruges allerede i dag til at vende brugerinterfacet," sagde Lama Nachman, forsker hos Intel Labs. 
 "Men du kan tage skridtet videre og analysere menneskelig opførsel og brugeradfærd. Sansning er essentielt for kontekst-bevidste enheder," sagde hun.

Intel eksperimenterer allerede med enheder, der forstår os og demonstrerede en prototype, der mest af alt lignede en avanceret GPS.

Maskinen er rettet mod turister og er i stand til at analysere brugerens rejsepræferencer, hvor man gerne vil overnatte, hvad man har lyst til at foretage sig af aktiviteter og ens favoritområder. Det koordineres med kalenderinformationer og tidligere handlingsmønstre til at give anbefalinger om, hvor man kan tage hen, hvad man skal se og foretage sig. Den er endda i stand til autogenere en rejseblog og fotogalleri efter turen.

Du vil se sport, hun vil se reality-tv

Et andet brugerscenarie er foran stuealteret, hvor fjernbetjeningen er i stand til at indsamle data fra de forskellige personer, der bruger den. Intel viste netop en sådan fjernbetjening og fortalte, at den er i stand til at identificere brugere og derefter anbefale film og tv-indhold, der passer til den pågældendes smag og interesser.

Der er dog et par problemer, der skal overvindes, før vores gadgets bedre kan forstå os, blandt andet må sensorerne næsten ikke bruge noget strøm.

"Vi kan ikke lade enhederne på gå på standby og så vække dem, når vi har brug for dem," sagde Rattner.

"Sensorerne er nødt til at køre hele tiden og gøre det med et minimalt strømforbrug."

Intel-chefen forventer, at de næste års kommende smartphones og tablets vil være væsentlig bedre til at forstå os, vores ønsker og kontekst. Han mener dog også, at det er på tide, at vi tager en seriøs debat om, hvordan dataene fra sensorerne bruges og deles med andre enheder, tjenester og firmaer.

"Hvis du tror at privatlivstruslen er et problem i dag, så forestil dig, når hele din kontekst er vidt tilgængelig på nettet," sagde han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere