Artikel top billede

EU: Kom med din mening om brug af offentlig data

Hvordan skal vi håndtere de milliarder af data, som det offentlige indsamler, og som alle frit kan anvende?

Computerworld News Service: EU er i gang med at undersøge, hvad der kan gøres med data indsamlet af den offentlige sektor.

Informationerne består blandt andet af finansielle og økonomiske oplysninger, kort, meteorologiske opdateringer og juridiske dokumenter.

Data indsamlet af offentlige institutioner kan bruges af alle, og de udgør ofte baggrunden for informations-applikationer på smartphones, vejrudsigter, nyheder og andre lignende tjenester.

Selv om en stor del af den slags informationer er gratis, så koster nogen af dem dog penge, og det skaber en indtjening på knap 205 milliarder kroner om året.

Åben for feedback

Formålet med høringen er at finde ud af, hvordan informationerne kan bruges til at øge EU's konkurrenceevne, innovation og til at skabe nye job.

Høringen bliver afholdt af Europa-Kommissionen og er åben for feedback og forslag fra virksomheder såvel som fra private borgere.

En online-formular giver flere detaljer.

Den sektion, der er forbeholdt brugernes kommentarer, handler blandt andet om omfang, gebyrer, licensering af data og om de formater, som er tilgængelige for brugerne.

Offentlige informationer er i øjeblikket en under-udnyttet ressource med stort potentiale, siger Kommissionens vice president for the digital agenda, Neelie Kroes.

"En bedre og mere omfattende brug af offentlige informationer indeholder et stort potentiale for at kunne generere ny forretning og jobs, ligesom det ville give forbrugerne flere valgmuligheder og mere værdi for pengene. Markedet for mobile applikationer, som er delvist baseret på informationer indsamlet af offentlige institutioner, vil i 2013 kunne nå op på godt 113 milliarder kroner," siger hun.

Høringen slutter 30. november, hvor Kommissionen vil gennemgå de nuværende regler for offentlige informationer og måske indføre rettelser på baggrund af de nye forslag.

Direktivet om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer blev skabt i 2003, og den mulige revision sker som del af strategi-planen Digital Agenda for Europe.

I 2009 var Europa-Kommissionen inde og kigge nærmere på den måde reglerne blev brugt og kunne i den forbindelse bekræfte, at der i stadigt større grad sker en videreformidling af informationerne.

Men Kommissionen advarede samtidig om, at hvis den europæiske økonomi skal nå sit fulde potentiale, så skal medlemslandene fjerne barriererne for genanvendelse, for eksempel høje priser eller komplekse licenserings-politikker.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere