Urealitisk at gennemføre
Søren Sandfeld Jakobsen henviser til lovforslagets bemærkninger, hvor det fremgår, at funktionel separation kun kan "gennemføres rent undtagelsesvist".
"Jeg tror heller ikke, at selv de værste kritikere af TDC realistisk tror på, at Danmark vil gå ind som et af de første lande for at gennemføre funktionel separation," forklarer han.
Søren Sandfeld Jakobsen fortæller, at IT- og Telestyrelsen skal have prøvet alle andre former for regulering, før styrelsen anvender funktionel adskillelse - som i øvrigt skal godkendes af Europa-Kommissionen.
Derfor er der i dag ifølge lektoren ikke nogen udsigt til funktionel adskillelse. Men det kan komme med tiden, tilføjer han.
Kan blive aktuelt på sigt
TDC sidder i dag på hele det gamle telefonnet, mens selskabet også ejer YouSee-kabelnettet samt det tidligere DONG-fibernet i hovedstadsregionen. Derudover har TDC også mobilnettet.
"Hvis man gik i den retning (af funktionel separation, red.), ville det kun omfatte det gamle kobbernet," siger Søren Sandfeld Jakobsen og fortsætter:
"Det er det, som er problemet, og det er der, at det er svært at være i konkurrence med TDC, når TDC også selv sælger deres gamle fastnettjenester, selvom konkurrenterne efter loven har ret til at gå ind og leje sig ind i TDC's fastnet."
Flere kræver regulering
Specielt TDC's køb af DONG's fibernet sidste år fik flere parter som Telenor og Forbrugerrådet til at efterlyse mere regulering.
"Det er klart, at hvis TDC's stilling bliver endnu stærkere, og det bliver endnu sværere for nye udbydere at komme ind eller for de eksisterende at vinde markedsandele, så må man selvfølgelig overveje det. Men lige nu rækker hjemlen ikke til det," vurderer Søren Sandfeld Jakobsen.
Selvom der ikke er nogen udsigt til, at TDC bliver berørt af funktionel adskillelse, så mener Søren Sandfeld Jakobsen, at TDC's konkurrenter får lidt ud af IT- og Telestyrelsens nye værktøj.
"Det er en lille sejr konkurrenterne til TDC, at instrumentet nu er indført ved lov. Det var der jo ikke før, og det ville kræve en lovændring, for det lå ikke i telelovgivningen før," siger CBS-lektoren.
IT- og Telestyrelsen afsluttede høringsfasen til den ny telelov ved sidste måneds udgang. Selve loven skal være på plads inden 25. maj næste år, da det er fristen for implementeringen af EU's teledirektiv-pakke.