TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Artikel top billede

Test: Fem kvikke SSD-drev i nærkamp

SSD-drevet gør på flere måder din almindelige harddisk pensionsmoden. Vi har testet fem aktuelle drev, der praler med at være de absolut hurtigste på markedet.

Stortest: Fem kvikke SSD-drev i nærkamp

Producenter af de lydløse, slanke og ydedygtige SSD-drev har de seneste måneder haft held med at udbrede budskabet om, at de flash-baserede drev er kommet for at blive.

Samtidig står det klart, at det ikke nødvendigvis behøver koste en formue at udskifte den almindelige harddisk med et kvikkere alternativ.

Sidder du med en stationær eller bærbar pc - og har du lyst til at opgradere fra harddisk til SSD - kan du få en 30 gigabyte SSD fra Kingston for lidt over 700 kroner.

Luksusvarer
I denne test har vi imidlertid søgt mod højere luftlag - navnlig i prisspændet mellem cirka 2.000 og 2.500 kroner, hvor du får en SSD med væsentligt højere ydelse og kapacitet sammenlignet med de billigere modeller.

Vi har bedt fem SSD-producenter sende os deres bud på det mest potente drev, som vi efterfølgende skiftevis har haft monteret på testbænken.

Det kommer derfor ikke som nogen overraskelse, at drevene i denne test alle som én er baseret på SF-1200-flashcontrollere fra Sandforce.

Drev med denne flashcontroller er særdeles potente ydelsesmæssigt, og vores indtryk er - efter at have spenderet de sidste uger i selskab med dem - at den mekaniske harddisk på mange måder trænger endnu mere til en vitaliserende Botox-indsprøjtning.

Samtidig har vi dog ligeledes fået bevist, at markedet for Sandforce-baserede SSD-drev er broget, og at producenterne i nogle tilfælde har været særdeles hurtige på aftrækkeren, da de færdige drev skulle skydes ud til forbrugerne. Det er da også som følge deraf, at testens drev kommer med kapaciteter på både 100 og 120 gigabyte.

Læs med, når vi skubber forvirringen til side og finder de bedste køb.

A-Data S599 100GB

A-Data er ikke helt så veletableret på SSD-markedet som eksempelvis OCZ og Corsair, men det overraskede os alligevel en smule, at dette drev på anmeldelsestidspunktet ikke er til at opstøve i Danmark.

Producenten oplyser dog, at den vejledende danske pris på dette 100 gigabyte-drev er knap 1.900 kroner.

Hertil skal naturligvis lægges fragt, hvis du bestiller drevet i Tyskland, hvor prisen er nogenlunde identisk, men alt andet lige betyder det, at drevet fra A-Data er særdeles konkurrencedygtigt i forhold til andre 100 gigabyte SF-1200-baserede drev.

Under den sorte alu-skal dunker de ydedygtige NAND-controllerchip, som i benchmark-programmet ATTO blæser derudaf med en læsehastighed på 284 megabyte per sekund og en skrivehastighed på 276 megabyte per sekund, hvilket er på niveau med de øvrige drev og fint lever op til producentens proklamerede hastigheder.

Bedst tænkelige resultater
Testen med ATTO viser de bedst tænkelige resultater for drevet, mens det omvendt i AS SSD-testen ser mere problematisk ud; her opnår A-Data S599-drevet en sekventiel skrivehastighed på bare 129 megabyte per sekund, mens læsehastigheden fortsat ligger sikkert over 200 megabyte per sekund.

A-Data har inkluderet en adapter, så du nemt kan installere drevet i en 3,5-tommer-drevplads, som er standarden i stationære computere. Du kan naturligvis smække drevet direkte i en bærbar computer, som benytter selv samme størrelsesformat.

Når dommen over drevet fra A-Data skal afsiges, hører det med til historien, at producenten kort efter lanceringen foretog visse firmware-specifikke ændringer og udgav en version med 128 gigabyte lagerplads.

Den væsentligt større version har en vejledende pris på blot 100 kroner mere, hvilket gør det svært at anbefale dette 100 gigabyte drev, når kapaciteten betyder så meget for SSD-drev, som den gør. Vi lander derfor på en middelkarakter.

Corsair Force F120 120GB

SSD-drevet fra Corsair er et af i alt blot to af testens drev, der kommer med den større kapacitet på 120 gigabyte og er tilgængeligt i Danmark.

Ydelsesmæssigt er der ikke de store forskelle at spore mellem dette og de øvrige drev - de er baseret på samme controller med meget få finjusteringer, som i praksis ikke rigtigt giver anledning til de store bemærkninger.

AS SSD-testen, der fokuserer på sekventielle operationer med meget små filstørrelser, presser SSD-drevene til deres yderste.

Alligevel leverer drevet fra Corsair, på linje med de øvrige drev, en habil skrivehastighed på 47 megabyte per sekund samt en læsehastighed på 15 megabyte per sekund.

Til sammenligning må markedets kvikkeste harddisk her se sig henvist til en fjern sidsteplads med henholdsvis to og en megabyte per sekund.

Sekventielle operationer med små filstørrelser flækker simpelthen almindelige harddiske på midten.

Tre års garanti
Corsair inkluderer en praktisk drevadapter, så du ikke får problemer med at installere drevet i en 3,5-tommer-drevplads, hvis du sværger til din stationære computer.

Til en pris på 2.200 har du så sandelig betalt for dit SSD-lager, men hastigheden er også i en klasse for sig.

Det er efter vores opfattelse helt centralt at gå efter den lidt større kapacitet - altså 120 frem for 100 gigabyte, da prisforskellen er til at overse for de fleste.

Corsair kaster desuden en garantiperiode på tre år efter sit SSD-drev, som overordnet gør, at vi vender tommelfingeren op.

G.Skill Phoenix Pro 120GB

G.Skill er i lighed med OCZ typisk med helt fremme i feltet, når den nyeste SSD-teknologi skal integreres i færdige drev.

Ikke desto mindre er G.Skill et sjældent syn i Danmark, hvor der i dagens landskab stort set kun forhandles enkelte hukommelsesprodukter; SSD-drevene fra den taiwanske producent har simpelthen ikke fået greb i det danske marked på nuværende tidspunkt.

Det kan faktisk undre, for Phoenix Pro er med drevets 120 gigabyte lagerplads og generelt solid ydelse blandt de aktuelt bedste Sandforce SF-1200-løsninger.

G.Skill har tidligere været dygtig til at udgive firmwareopdateringer til sine SSD-drev, men der var under udførelsen af testen ingen opdateringer stillet til rådighed.

Læsehastigheden i HD Tune er en anelse lavere end testens øvrige drev, men det drejer sig om marginaler, som i praksis ikke vil have nogen større indflydelse på din oplevelse.

Æsken indeholder en 3,5-tommer-drevadapter, og selve drevet er omfattet af tre års garanti, som for nylig blev øget fra tidligere blot to år.

Flot firtal
I mangel af andre muligheder har vi støvet SSD-drevet op på den østrigske prisportal geizhals.at, hvor det sælges for 234 euro eller godt 1.800 kroner.

Afhængigt af fragtomkostningerne, og det besvær, der kan være forbundet med at foretage køb af elektronik uden for Danmarks grænser, betyder det, at G.Skill Phoenix Pro-drevet potentielt kan ende med at blive en anelse mere interessant end Corsairs Force-drev.

De to drev ligger uanset hvad uhyre tæt og får begge pæne firtal, og vi krydser fingre for, at G.Skill inden længe vil kunne fås på vores nordiske breddegrader.

OCZ Vertex 2 100GB

OCZ har antageligt knyttet tætte bånd til leverandøren af SSD-drevets indmad og firmware, Sandforce, og er da også som eneste producent klar med en officiel opgradering af drevets software.

I vores test har det dog ikke den store betydning rent ydelsesmæssigt, så vi nøjes blot med at konstatere, at Vertex 2-drevet følger fint med resten af flokken og leverer flotte resultater.

Testkandidaten fra OCZ måler blot 99,8 x 69,63 x 9,3 millimeter og har en vægt på sølle 100 gram.

Æsken indeholder den efterhånden næsten traditionelle 3,5-tommer-drevadapter.

Mistænkeligt
Drevet døjer dog med selv samme lettere indskrænkede kapacitet, der ligeledes præger drevene fra Patriot og A-Data.

Det betyder, at vi ikke for alvor kan anbefale denne udgave af Vertex 2-drevet.

Prisen på 2.283 kroner er på niveau med løsningen fra Corsair, som til gengæld har større kapacitet.

Det mest mistænkelige er, at dette drev på 100 gigabyte i skrivende stund faktisk koster mere end den større 120 gigabyte version, som OCZ ligeledes sælger.

Prisforskellen er aktuelt omkring 100 kroner - i det største drevs favør.

Derfor kan vi ikke anbefale dette drev - det bliver dog stadig solgt via en række danske forhandlere, så det handler om at vælge med omhu og eventuelt gå efter den større version af OCZ-drevet.

Patriot Inferno 100GB

Det undrer os, at Patriot sælger sit bud på en SF-1200-baseret 100 gigabyte SSD til en afskrækkende pris på 3.600 kroner.

Pcworld.dk har efterfølgende været i kontakt med producenten og har fået oplyst en pris på 329 euro, der svarer til godt 2.500 kroner, så det handler på alle måder om ikke at flænse tegnebogen og købe drevet i Danmark.

Der må simpelthen være tale om en prissætningsfejl - eller et drev, der er på vej ud på de evige SSD-marker til fordel for blandt andet en 120 gigabyte version.

Når det først er sagt, så er Patriot Inferno et særdeles habilt SSD-drev - ydelsesmæssigt i top både hvad læsning og skrivning angår i HD Tune-testen og i front sammen med de øvrige drev i de øvrige test.

Pakken inkluderer vanen tro en 3,5-tommer-drevadapter, så du hurtigt får din stationære computer op at køre.

170 år
Patriot har som eneste testkandidat udstyret sit Inferno-drev med en garanti på hele fem år, hvilket skal ses i lyset af drevets oplyste levetid, eller MBTF - Mean Time Between Failure - på intet mindre end halvanden million timer.

Det svarer til en urealistisk lang levetid på omkring 171 år, som af gode grunde bliver svært at dokumentere lige foreløbigt.

Patriot står alene med den ekstra lange garantiperiode, som aktuelt er det nok bedste argument for at vælge Inferno-drevet.

De nævnte udfordringer taget i betragtning må SSD-drevet fra Patriot nøjes med en middelkarakter.

Havde testdrevet i stedet været den større 120 gigabyte version - til den rigtige pris og tilgængeligt i Danmark - havde Patriot måske sikret sig sejren.

Garantiperioden trækker i hvert fald i den rigtige retning.

Sådan har vi testet

Forud for testen har vi opdateret drevenes firmware, hvis producenten har stillet en nyere version end den allerede installerede til rådighed.

Testmaskinen består af en Intel Core i7-980X-processor monteret på et Gigabyte X58A-UD7-bundkort med 12 gigabyte ram fra A-Data.

Styresystemet er Windows 7 Ultimate i en 64-bit version, og vi har sikret os, at styresystemet er fuldt opdateret, og at driversoftwaren er den absolut nyeste.

For at få den størst mulige ydelse har vi aktiveret AHCI-indstillingen i bundkortets BIOS.

Det er normalt nødvendigt, at denne indstilling er på plads, inden man installerer sit styresystem, ligesom Intels AHCI-driver er påkrævet for bedst mulig ydelse.

For at evaluere ydelsen har vi benyttet programmerne AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark, HD Tune Pro 4.60 og
SiSoft Sandra 2010 SP2.

Virker TRIM?
TRIM er en teknologi, der efter vores mening skal understøttes af et SSD-drev, før vi betragter drevet som værende interessant i det hele taget.

Teknologien sørger nemlig for, at SSD-drevets høje ydelse opretholdes, selv når flash-hukommelsescellerne har været i brug og skal overskrives med ny data.

Hvis du bruger Windows 7, udføres TRIM-processen automatisk, mens det med ældre styresystemer er nødvendigt at afvikle særskilte applikationer, som de enkelte producenter stiller til rådighed.

Vi har kunnet konstatere, at samtlige testens drev - som lovet - understøtter TRIM, og ydelsen dermed ikke falder mærkbart gennem længere tids brug, ligesom drevenes levetid forlænges betragteligt.

På næste side kan du se pcworld.dk's testresultater, hvor vi sammenligner testens fem drev med markedets absolut hurtigste harddisk.

Baggrund: Testens resultater




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering