Artikel top billede

Offentligt ansatte tror it-skandalerne fortsætter

De mest it-trængte statslige myndigheder mener ikke, at en mere centraliseret styring hjælper en tøddel på deres it-projekter.

I foråret har staten meldt ud, at den er klar til at slå bremsen i over for lavinen af offentlige it-skandaler.

Det skete med den stort anlagt bremseklods i form af rapporten "Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten".

Men måske er det endnu for tidligt at glæde sig over, at offentlige danske it-skandaler er noget, vi læser om i historiebøgerne frem for i dagsaktuelle nyheder.

For statens initiativer til at bremse it-skandalerne møder absolut ikke fuld opbakning ude på de offentlige kontorer, viser en undersøgelse, som Rambøll Management og Dansk IT står bag i bogen "IT i Praksis 2010".

Rambøll-undersøgelsen tegner derimod et billede af, at mange statslige medarbejdere ikke for alvor tror på, at skandale-tendensen kan vendes med en mere centraliseret styring af projekterne, som den tværministerielle arbejdsgruppe og regeringen ellers lagde op til i forårets rapport.

Halvdelen tror ikke på centralisering
52 procent af de statslige myndigheder med de værste it-resultater gennem de sidste mange år mener eksempelvis slet ikke, at det vil øge professionaliseringen at etablere et statsligt projektkontor, som skal sørge for, at erfaringer og værktøj bliver genbrugt på tværs af ministerier og styrelser.

48 procent af de it-svageste ministerier og styrelser mener samtidig ikke, at det hjælper en døjt at centralisere portfolio-styringen af de statslige projekter.

Det tolker Rambøll Mangement og Dansk IT som et tegn på en generel modløshed hos de it-svage statslige myndigheder, som ellers har mest brug for at stramme op på deres it-projekter.

"De myndigheder, som har mest brug for at få løftet deres evner til at digitalisere, ser ikke, at anbefalingerne rammer deres behov for udvikling. Der udestår derfor en stor formidlingsopgave for at sikre opbakning," hedder det i rapporten, hvor i alt 65 statslige virksomheder fra ministeriernes departementer, statslige styrelser og institutioner har svaret.

Hård medfart til Statens IT
Også den statslige it-drift og -support mellem ni af de mest it-parate ministerier i staten, kendt under navnet Statens IT, får drøje hug med på vejen fra de statslige institutioner.

Således forventer kun tre procent af respondenterne, at Statens IT vil bidrage til billigere drift på kort sigt. Det tal ligger på 46 procent på den lange bane, mens 29 procent af de adspurgte slet ikke forventer billigere drift.

52 procent forventer samtidig, at Statens IT ikke vil forbedre udviklingen af forretningen, mens 20 procent mener det vil kunne ske på længere sigt.

Omkring en fjerdel af de adspurgte har svaret "ved ikke" på spørgsmålene om, hvorvidt Statens IT vil forbedre den tidligere decentraliserede it-drift.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere