Få flot musik over netværket
Da Slim Devices sendte deres første Squeezebox på gaden for et par år siden, varslede det slutningen på en træls Ole Opfinder-ære, hvor man skulle bøvle vel rigeligt for at trække sin digitale musik over på husets stereoanlæg (læs selv, hvad PC World mente om produktet dengang).
Siden blev Slim Devices hapset af Logitech, der nu har sendt efterfølgeren på gaden under navnet Squeezebox Duet.
Både betjening og design har undergået en mindre revolution - hvilket vi vender tilbage til - men i sin basisfunktionalitet har Squeezebox Duet stadig alt det, der gjorde den første Squeezebox til en succes.
Herunder muligheden for at afspille musikken direkte fra pc eller netværksharddisk via et kablet eller trådløst netværk, lytte til netradio og podcasts og så videre.
God Digital to Analog Converter
Ligesom sin forgænger er Squeezebox Duet også udstyret med en udmærket - men dog ikke identisk - Digital to Analog Converter (DAC), der gør det til en regulær fornøjelse at lytte til den musik, der spyttes ud af boksen. Ligeledes har boksen både analog samt koaksial og optisk digital udgang.
Mens navigationen på forgængeren - der nu sælges under navnet Squeezebox Classic - foregik via et stort, lysende display på fronten, er Duet-boksen i bedste Apple-stil udelukkende udstyret med en diode, der indikerer afspillerens status.
Men det er ikke eneste sted, hvor Slim Devices/Logitech tydeligt har ladet sig inspirere af El Jobso & Co.
Betjening direkte i fjernbetjeningen
På Squeezebox Duet foregår al navigation nemlig nu direkte på fjernbetjeningen, der med sit 2,4" store farvedisplay og scrollhjul mest af alt minder om en forvokset iPod anno 2005. Hvilket stadig gør den umanerligt meget flottere end flertallet af de forbrugerelektroniske produkter på dagens marked.
Den tænder i øvrigt automatisk, når man samler den op, hvilket er en fin detalje. Desværre er batteritiden relativ kort, så der er ingen vej uden om at sætte den i laderen, når det bliver sengetid.
Fjernbetjeningen forbinder sig direkte til det trådløse netværk eller til Duet-boksen afhængig af, hvad der giver den bedste forbindelse, og menunavigationen er forbilledlig enkel.
Scrollhjulet har indbygget accelerationsmåling og skifter automatisk fra at bladre mellem enkeltpunkter - såsom kunstnere eller albums - til forbogstaver, hvis du ruller hurtigt nok. På den måde kan du kommer fra AC/DC til Rammstein med et par hurtige omgange på hjulet.
Ligeledes kan fjernbetjeningen anvendes til at kontrollere flere forskellige Squeezebox-enheder og kan endda styre en Squeezebox Classic; vi har prøvet.
Alsidig og attraktiv
Ulempen ved at lade både musiktransmission og navigationsinstrukser løbe over dit almene trådløse netværk er imidlertid, at der ikke skal mange forstyrrelser eller blokader til, før Squeezeboxen reagerer en smule sløvt eller helt falder ud.
Så har du planer om at sætte dimsen op langt fra dit nuværende trådløse accesspoint, er det formentlig en god idé at opgradere dækningen en smule.
Ligesom med forgængeren er det også nødvendigt at installere Squeezecenter-serversoftwaren (tidligere kendt som Slim Server) på enten pc eller NAS for at være i stand til at høre de digitale musikfiler.
Installerer du Squeezecenter på din pc, går det ganske nemt og ubesværet. Men denne metode har i sagens natur den ulempe, at computeren skal være tændt, før du kan afspille filerne.
Derimod er det langt smartere at lægge softwaren på en NAS, der jo typisk er tændt døgnet rundt.
Nemmere at forbinde til et NAS
Den gode nyhed er i dén forbindelse, at en række gængse produkter fra blandt andet Synology og Qnap er kraftige nok til at køre Squeezecenter. Knap så rart er det, at det traditionelt har været forbundet med en del bøvl og omtrent samme fornøjelse som et ambulant hæmorideindgreb faktisk at installere softwaren på en NAS.
Heldigvis har både Qnap og Synology for nylig frigivet moduler til deres respektive produkter, der angiveligt skulle lette installationen betydeligt.
Højere pris
Squeezebox Duet er med andre ord et flottere og mere tilgængeligt produkt end Squeezebox Classic. Men basisfunktionaliteten har ikke undergået de store revolutioner, og prisen er en del højere.
På den led kan man i ondt lune mene, at produktet mest af alt ligner et mellemspil, før Logitech/Slim Devices på et eller andet tidspunkt lancerer en efterfølger, der kan afspille både lyd og video.
Tager man de lyse briller på, vil de fleste derimod betragte Squeezebox Duet som den til dato mest attraktive og alsidige afspiller for gadget-fanboys med smag for både design og god musikkvalitet.