Artikel top billede

EU-Domstolen kan spænde ben for dine patenter

Den Europæiske Unions Domstol ser ud til at ville spænde ben for planerne om et fælles europæisk patentsystem.

Computerworld News Service: Ifølge et lækket dokument mener Den Europæiske Unions Domstols generaladvokat, at et centraliseret patentsystem er "inkompatibelt med traktaterne," som har skabt den Europæiske Union.

Nyheden kan få stor betydning for de mange it-virksomheder, som står bag en stor del af patent-ansøgningerne.

Computer-baserede opfindelser oplever den største vækstrate blandt alle de patent-kategorier, der er blevet præsenteret for det Europæiske Patentkontor (EPO) igennem de sidste par år.

Europæiske virksomheder har længe argumenteret for skabelsen af en samlet europæisk EU-tilgang til patenter, og de mener, at det vil komme innovationen til gode. Det nuværende system, hvor man skal ansøge om patenter i hvert eneste EU-land, er både dyrt og upraktisk, specielt for mindre virksomheder.

Vil patent-retten respektere lovene?
Udover at indikere, at det foreslåede, centraliserede patentsystem nok ikke er i overensstemmelse med europæisk lov, udtrykker domstolen desuden bekymring for implementeringen, og specielt for om den nye patent-ret (PC) nu også vil respektere eksisterende love.

"Man kan således ikke udelukke muligheden for, at et fremtidigt PC vil ignorere europæisk lovs principper og regler, eller at den ikke vil ikke i tilstrækkelig grad vil tage dem med i overvejelserne, når patentspørgsmål skal afgøres. Frygten bliver kun styrket af det faktum, at de foreløbige udkast til dommernes oplæring ikke indeholder en eneste reference til europæisk lov," står det i det udkast til generaladvokatens udtalelse om sagen, som originalt er på fransk, men som Computerworld News Service har set en engelsk oversættelse af.

Indtil nu har spørgsmålet, om hvilke sprog man skal anvende i patentansøgningerne, og hvordan de skal oversættes til andre sprog, været anset for at være det største problem.

Europa-Kommissionen forsøgte at løse det problem i sidste måned, men det foreslåede kompromis blev også kritiseret af generaladvokaten.

Den lækkede tekst er et ikke-bindende dokument, men domstolen skal komme til en officiel afklaring inden slutningen af året, og bekymringen for, hvorvidt patentsystemet er i strid med EU-traktaterne, kan måske vise sig at spænde definitivt ben for planerne.

Domstolens mening er dårligt nyt for Kommissionen, eftersom der var forventning om, at et mere strømlinet patentsystem kunne blive en hjørnesten for den nye innovationsstrategi, der skal offentliggøres i næste måned.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere